Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 18.09.2022. 16:30

Krčenje šuma: Proširen popis proizvoda koji se neće moći uvoziti

Dok aktivisti pozdravljaju najnoviju odluku Europskog parlamenta, predstavnici industrije ga kritiziraju

Foto: Depositphotos/alessandro0770/mycola_adams
  • 896
  • 74
  • 1

Europski parlament je izglasao proširenje popisa poljoprivredne robe, obuhvaćene novim zakonom EU protiv uvoza povezanog s Uredbom o krčenju šuma, i to na kukuruz, meso peradi i svinjetinu. To znači da oni ne smiju dolaziti s takvih područja.

Dok aktivisti pozdravljaju najnoviju odluku Europskog parlamenta, predstavnici industrije ga kritiziraju, objavio je Euractiv.

U studenom 2021. godine Europska komisija je predstavila prijedlog koji je imao za cilj osigurati da proizvodi i roba uvezena u Uniju ne doprinose krčenju šuma bilo gdje duž lanca vrijednosti.

Želje i mogućnosti

Parlamentarna plenarna sjednica usvojila je kompromisni tekst koji je podnio izvjestitelj desnog centra Christophe Hansen, a u kojem se navodi da poljoprivredne proizvode i inpute obuhvaćene zakonom treba proširiti na one koji nisu bili u prvobitnom prijedlogu Komisije.

Žele spriječiti krčenje šuma (Foto: Depositphotos/richcarey)

On je, podsjetimo, uključivao šest proizvoda: palmino ulje, kakao, kavu, govedinu, soju i drvo. Želja zakonodavaca je da se uvrste derivati kukuruza, ali i i palminog ulja, koji su izostavljeni iz tog prijedloga, a pomogli bi u zaštiti šuma.

EU bez dogovora o zakonu koji treba spriječiti uvoz proizvoda povezanih s krčenjem šuma

Kukuruz i kaučuk su ključni proizvodi koji djeluju na krčenje. Aktivisti su pozdravili ovu odluku, ali su zabrinutost izrazili predstavnici industrije.

U zajedničkom priopćenju, COCERAL, FEDIOL i FEFAC, koji obuhvaćaju trgovinu žitaricama i uljaricama u EU i industriju stočne hrane, upozorili su da odluka predstavlja rizik koji narušava lanac opskrbe i inflaciju cijena u EU.

Organizacije su pozvale zakonodavce da surađuju sa svim akterima u ovom lancu kako bi se spriječili problemi koji bi mogli nastati tijekom primjene nove regulative.

Zaštita domaćih proizvođača

Države članice objavile su svoje stajalište o prijedlogu Komisije u lipnju i sada će tražiti konsenzus o dosjeu s predstavnicima parlamenta i Komisije u pregovorima.

Poduzima se najveća mjera ikad za očuvanje svjetskih šuma - kraj krčenju do 2030?

Odluka da se, pored govedine, uvrsti meso peradi i svinja donesena je po nalogu odbora za poljoprivredu, koji je dao mišljenje o tom pitanju, u nastojanju da se bori protiv nelojalne konkurencije kojoj su izloženi domaći poljoprivrednici.

Naime, bez reguliranja uvoza, stočari EU bi morali osigurati proizvodnju bez krčenja šuma, dok isti standard ne bi važio za meso iz trećih zemalja. Zakonodavci žele uključiti još proizvoda. Pozvali su Komisiju da nakon stupanja na snagu novog zakona izvrši procjenu kako bi se utvrdilo koji proizvodi potencijalno mogu biti uključeni u budućnosti. Tu se prvenstveno misli na šećer.


Tagovi

Krčenje šuma Degradacija šuma Zabrana uvoza Popis Europski parlament Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.