Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalaža
  • 19.10.2021. 07:30

Kraj plastičnoj ambalaži za voće i povrće? Francuska ju zabranjuje

Procijenjeno je da se 37 posto voća i povrća prodaje u plastičnoj ambalaži, a zabranom njezine upotrebe Francuska želi smanjiti količinu otpada.

Foto: Bigstock/Pixinoo
  • 166
  • 76
  • 0

Francuska će od siječnja 2022. zabraniti upotrebu plastične ambalaže za oko 30 vrsta voća i povrća čime žele smanjiti količinu otpada te vrste, priopćilo je tamošnje ministarstvo okoliša.

Primjenjujući zakon iz veljače 2020., vlada je objavila popis voća i povrća koje se od 1. siječnja 2022. neće smjeti prodavati u plastičnoj ambalaži. Na popisu su između ostalih rajčice, paprike, mrkva, jabuke, agrumi i banane.

"U svakodnevnom životu koristimo nevjerojatnu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je njezino smanjenje te zamjena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje", stoji u priopćenju ministarstva.

Procjena je da se 37 posto voća i povrća distribuira u takvoj vrsti pakiranja, a očekivanja od ove mjere su spriječiti korištenje više od milijarde komada beskorisne plastične ambalaže godišnje.

Udruge kritizirale odluku

Francois Roch, predsjednik udruge francuskih prodavača voća je rekao za reuters da ih očekuje težak prijelaz, osobito jer prodaja voća i povrća u rinfuzi predstavlja veliki problem budući da ga mnogi kupci dodiruju, a trgovci to ne vole. Napominje i da im nije ostavljeno dovoljno vremena da se prilagode odluci. 

Plastiku će zamijeniti drugi materijali (Foto: Bigstock/alabn1)

Francuska trenutačno provodi program kojemu je krajnji cilj izbaciti plastiku iz upotrebe, a do kraja lipnja 2023. takva će pakiranja biti zabranjena za cherry rajčice, mahune i breskve, a do kraja 2024. za endiviju, šparoge, gljive, neke vrste salata i začinskog bilja, kao i za trešnje.

U njoj će se za sada moći prodavati rezano voće i ograničen broj delikatnih vrsta voća i povrća te maline, jagode i ostalo bobičasto, no i to će biti ukinuto do kraja lipnja 2026.

Inače, ova je zemlja među prvima u Europi počela sa zabranama upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Još 2016. godine zabranjena je upotreba vrećica, a nakon toga na popisu su se našli pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, štapići za uši, slamčice za piće te čaše.


Tagovi

Francuska Ambalaža Plastika Zabrana Voće Povrće Vrećice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]