Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje traktora
  • 26.11.2017. 10:30

Konzerviranje traktora pred zimu

Tijekom konzerviranja, traktor mora biti potpuno ispravan. Ukoliko to nije slučaj, riješite kvar, pa pristupite konzerviranju.

Foto: mikezwei/Pixabay
  • 3.189
  • 180
  • 0

Zima je razdoblje kada traktori miruju, pa ih je važno zaštititi kako se ne bi oštetili prilikom stajanja. Tijekom konzerviranja, stroj mora biti potpuno ispravan. Ukoliko to nije slučaj, riješite kvar, pa pristupite konzerviranju.

"Konzerviran traktor obavezno smjestite na mjesto gdje će biti zaštićen od sunca, vlage, promjene temperature i drugih atmosferskih utjecaja", naglašava stručnjakinja Vladica Gavrilović.

Postupak konzerviranja traktora

Postupak kod većine traktora je sljedeći:

1. Operite i očistite traktor izvana vrućom vodom, naftom ili petrolejem.

2. Neka traktor radi dok se ulje ne zagrije. Ispustite talog iz pročistača komprimiranog zraka, zaustavite motor i ispustite ulje iz korita motora. Staviti novi filter za ulje.

3. U korito motora nalijte ulje za konzerviranje - SAE 10, 20 ili 30, ovisno o temperaturi koja će vladati za vrijeme mirovanja traktora.

4. Ispustite vodu iz hladnjaka i cilindarskog bloka i ispirajte ih sve dok ne potekne čista voda. Upalite motor da radi nekoliko sekundi, dok ne iscuri sva voda iz pumpe i da bi novo ulje podmazalo sve dijelove motora. Kada se motor zaustavi, pustiti da istekne sva voda iz hladnjaka i bloka motora, a potom zatvoriti slavine za vodu, ispustiti talog kondenzirane vode iz rezervoara za zrak.

5. Skinite brizgaljke i ravnomjerno ulijte u cilindre oko 2 dl motornog ulja. Skinite usisno crijevo s cilindarske glave kompresora i u otvor usisnog ventila sipajte 10 kapi motornog ulja. Staviti brizgaljke, ali ih nemojte pričvrstiti, zatim okrenite radilicu ključem nekoliko puta polako, pa potom pričvrstite brizgaljke.

6. Skinite pročistač zraka i gumenu spojnu cijev pročistača, kao i usisne cijevi i operite ih. Skinite ispušni lonac i očistiti ga. Zalijepite otvore usisne i ispušne cijevi motora nepropusnim flasterom ili selotejpom, kao i usisni otvor kompresora.

Svakih 15 dana okrenite lagano ključem radilicu motora

7. Skinite akumulatore i uskladištite ih prema uputstvu proizvođača. Očistite ih i premažite kleme tehničkim vazelinom.

8. Napunite rezervoar gorivom do vrha, kako ne bi zahrđao od vlage.

9. Ispustite ulje iz: kućišta mjenjača, diferencijala, bočnih reduktora, remenice i hidraulike i u sve navedeno nalijte novo ulje.

10. Namažite tehničkom mašću okvire instrumenata da ne bi korodirali, kao i sva mjesta predviđena za mazanje pomoću tecalemit pumpe. Očistite od stare masti i namažite novom mazalice, ležaje prednjih kotača, zglobove traktorskih poluga, navoje, poteznice i sva ostala mjesta koja bi mogla korodirati.

11. Podignite traktor na drvene podmetače, kako gume ne bi nosile teret. Zrak u gumama ostaje na preporučenom pritisku. Vodite računa da gume ne budu umazane mašću ili gorivom i da ne budu na suncu.

12. Otpustiti ručnu kočnicu, staviti mjenjač "na ler" i pokriti traktor ceradom.

13. Svakih 15 dana okrenite lagano ključem radilicu motora, kako bi se motor podmazao, a istovremeno okrenite i kotače za ¼ okreta.

Ako se pridržavate ovih koraka, traktor možete čuvati do šest mjeseci. Prije puštanja u rad, dekonzervirajte traktor.

Foto: mikezwei/Pixabay


Tagovi

Konzerviranje traktora Zima Održavanje Zaštita Kotači Ulje Voda


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]