Deseta konferencija "Brašno - kruh" preseljena je iz Opatije u Osijek. Poljoprivreda je nešto s čime Osijek i Slavonija i Baranja žive svakodnevno, stoga je i logično ovakve konferencije održavati upravo na Istoku Hrvatske.
Deseta konferencija "Brašno - kruh" preseljena je iz Opatije u Osijek. Poljoprivreda je nešto s čime Osijek i Slavonija i Baranja žive svakodnevno, stoga je i logično ovakve konferencije održavati upravo na Istoku Hrvatske. A osim brojnih polja sa žitaricama, Istok obiluje i stručnim kadrom u znanstvenoj zajednici koji se trudi ići ukorak s vremenom.
Hrvatska je zemlja koja proizvodi dovoljne količine pšenice i kukuruza kao ključnih žitarica za mlinsko-pekarsku industriju. Nažalost, poljoprivreda je jedna od grana koja je pretrpjela velike negativne posljedice kada je Hrvatska ušla u EU. Primjerice, uvoz mlinsko-pekarskih proizvoda od 2013. godine se udvostručio.
"Rastao je i izvoz, ali taj izvoz ne pokriva, nažalost, ni jednu trećinu uvoza. Posebno nas brine što je velik uvoz visoko finaliziranih proizvoda, proizvoda s dodanom vrijednosti. Prošle smo godine uvezli smrznutih pekarskih proizvoda u vrijednosti više od 21 milijun eura", rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.
Implementacija inovacija najnovijih tehnoloških postignuća i automatizacija procesa nužni su za postizanje konkurentnosti i produktivnosti, zaključuje Kovačević. Kao nusproizvod svega toga javit će se bolji plasman, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje plaća i ostanak u Hrvatskoj.
"Danas je mlinsko pekarska industrija pred velikim izazovima, mijenjaju se prehrambene navike, inzistira se na većoj sigurnosti hrane, manjem udjelu soli, traže se alternativne zamjene za naš standardni bijeli kruh, i sigurno je da su to izazovi na koje struka mora dati odgovor", zaključio je Kovačević.
Trendovi su nešto što se mora pratiti i u ovom sektoru, a u posljednje vrijeme nalažu razno razne alternative bijelom brašnu.
Osim dorade sjemena, struka svoj obol daje i po pitanju finalnih proizvoda, pa se jedno od predavanja bavi grickalicama i načinima kako ih učiniti zdravijima, jer rijetki im mogu potpuno odoljeti.
Tagovi
Partner
Sv.L.B.Mandića bb,
Osijek,
Hrvatska
tel: (031) 400 - 000,
e-mail: marketing@ostv.hr
web: http://www.osjecka.com