Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Brašno - kruh"
  • 30.06.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Konferencija "Brašno - kruh": Nužne inovacije i automatizacija procesa u pekarskoj industriji

Deseta konferencija "Brašno - kruh" preseljena je iz Opatije u Osijek. Poljoprivreda je nešto s čime Osijek i Slavonija i Baranja žive svakodnevno, stoga je i logično ovakve konferencije održavati upravo na Istoku Hrvatske.

Foto: Depositphotos/gerasimov
  • 279
  • 52
  • 0

Deseta konferencija "Brašno - kruh" preseljena je iz Opatije u Osijek. Poljoprivreda je nešto s čime Osijek i Slavonija i Baranja žive svakodnevno, stoga je i logično ovakve konferencije održavati upravo na Istoku Hrvatske. A osim brojnih polja sa žitaricama, Istok obiluje i stručnim kadrom u znanstvenoj zajednici koji se trudi ići ukorak s vremenom.

Hrvatska je zemlja koja proizvodi dovoljne količine pšenice i kukuruza kao ključnih žitarica za mlinsko-pekarsku industriju. Nažalost, poljoprivreda je jedna od grana koja je pretrpjela velike negativne posljedice kada je Hrvatska ušla u EU. Primjerice, uvoz mlinsko-pekarskih proizvoda od 2013. godine se udvostručio. 

Izvoz ne pokriva ni trećinu uvoza

"Rastao je i izvoz, ali taj izvoz ne pokriva, nažalost, ni jednu trećinu uvoza. Posebno nas brine što je velik uvoz visoko finaliziranih proizvoda, proizvoda s dodanom vrijednosti. Prošle smo godine uvezli smrznutih pekarskih proizvoda u vrijednosti više od 21 milijun eura", rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Implementacija inovacija najnovijih tehnoloških postignuća i automatizacija procesa nužni su za postizanje konkurentnosti i produktivnosti, zaključuje Kovačević. Kao nusproizvod svega toga javit će se bolji plasman, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje plaća i ostanak u Hrvatskoj.

Kako napraviti "zdravije" grickalice?

"Danas je mlinsko pekarska industrija pred velikim izazovima, mijenjaju se prehrambene navike, inzistira se na većoj sigurnosti hrane, manjem udjelu soli, traže se alternativne zamjene za naš standardni bijeli kruh, i sigurno je da su to izazovi na koje struka mora dati odgovor", zaključio je Kovačević.

Trendovi su nešto što se mora pratiti i u ovom sektoru, a u posljednje vrijeme nalažu razno razne alternative bijelom brašnu

Osim dorade sjemena, struka svoj obol daje i po pitanju finalnih proizvoda, pa se jedno od predavanja bavi grickalicama i načinima kako ih učiniti zdravijima, jer rijetki im mogu potpuno odoljeti.


Tagovi

Brašno - kruh Konferencija Bijelo brašno Izvoz pekarskih proizvoda Uvoz


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]