Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 25.02.2022. 18:00

Kombinirani strojevi smanjuju troškove, broj prohoda i zbijanje zemljišta

Master serija njemačke kompanije Güttler spojila je dvije radnje u jednom stroju. Njime se smanjuje broj prohoda na parceli, ali i upotreba goriva

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 268
  • 64
  • 0

Kod obrade zemljišta moramo voditi računa kako izbjeći štetno zbijanje koje uzrokuje poljoprivredna mehanizacija prelazeći preko parcele. Preporučuje se da operacije pripreme za sjetvu obavljamo kada zemljište postigne optimalno stanje, posebno da nije prevlažno, i da se operacije obave sa što manje prohoda. Stručnjaci savjetuju da se oranje i priprema zemljišta obave u jednom mahu.

Manji i troškovi rada

Za to je najbolje koristiti kombinirane strojeve koji omogućavaju manji broj prelazaka, smanjuju zbijanje tla i troškove rada.

Jedan od takvih je i Master serija njemačke kompanije Güttler kojom su spojili dvije radnje u jednom stroju, jer se seedbed Compactor s Masterom može koristiti za oranje i pripremu sjetve u jednom prohodu, odnosno, u njega je integrirano nekoliko operacija obrade zemljišta. Na taj se način smanjuje broj prohoda na parceli, ali i upotreba goriva.

Dosadašnja rješenja su imala krute okvire od tri i četiri metra i sklopive ramove od 4,5m. Početkom ove godine predstavljena je šestometarska poluovjesna verzija sa sklopivim ramom. Model od osam metara je dobio potpuno novi glavni okvir.

Obrada zemljišta u jednom prohodu

Položaj lopatice se može podesiti u nekoliko koraka u vertikalnom smjeru, a zatim slijede zakrivljeni opružni zupci s pomoćnim opružnim ojačanjem raspoređenim na posebnom okviru u pet redova, koji rahle zemljište. Dubina obrade se može podesiti iz kabine traktora.

Dva stroja integrirana u jedan

Kako ističu u Güttleru, zbog različitih brzina valjkasti elementi se ne začepljuju čak ni u uvjetima vlažnog tla i efikasno obavljaju svoju svrhu. U suštini, to su dva stroja integrirana u jedan koja se mogu koristiti pojedinačno zahvaljujući različitom podešavanju i podesivom vučnom rudom.

Ovo je pogodno u periodima kada su drugi strojevi prisiljeni mirovati, jer nemaju tu mogućnost kombiniranja dijelova.

Modelom od šest metara se može optimalno upravljati s univerzalnim traktorom za teške uvjete rada od 200 KS.

Kako u radu izgleda šestometarska poluovjesna verzija, pogledajte u videu:

 .-

Tagovi

Kombinirani stroj Priprema zemljišta Oranje Güttler Master serija Zbijanje tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs