Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 12.01.2023. 12:00

Kolika je zakupnina državnog poljoprivrednog zemljišta? Pročitajte prijedlog Pravilnika

U javnom je savjetovanju prijedlog Pravilnika o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Novi procjenjeni iznosi su navedeni za općine te po kategoriji zemljišta.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.441
  • 93
  • 0

Novi procjenjeni iznosi zakupnine odnosno naknade za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, u javnom su savjetovanju. 

Ministarstvo poljoprivrede, naime, objavilo je prijedlog Pravilnika o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade u kojemu, između ostalog, navode da se iznos izračunava na temelju formule RZ = JRZ × p gdje je RZ - revalorizirana zakupnina u eurima, JRZ je jedinična revalorizirana zakupnina u eurima i p - površina u ha.

JRZ je, stoji dalje u Pravilniku, utvrđena na temelju dvostruke početne zakupnine iz Uredbe o načinu izračuna početne zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH koja je umanjena za 5 posto. 

Tako je za ribnjake jedinstvena na području države i iznosi 25,22 EUR /ha, a za zajedničke pašnjake 33,18 EUR /ha.

Revalorizirana zakupnina utvrđuje se prema površini katastarske čestice, te jediničnoj RZ/ha odnosno naknadi/ha u eurima za poljoprivredno zemljište. 

No da se ne izgubimo u matematici, Pravilnik konkretno navodi iznose po područnim uredima odnosno katastarskim općinama i to prema četiri kategorije: oranice, vrtovi, vinogradi, voćnjaci, maslinici, potom livade pa pašnjaci i na koncu za trstike, močvare i neplodno tlo. 

Primjerice, u Dubravi (Zagrebačka županija) za oranice, vrtove.., je 115, 07 €, za livade 90,12, pašnjake 76,32 i trstike 2,38 dok u Rovišću (Bjelovarsko-bilogorska), prva kategorija iznosi 124,63 €, a za livade 64,50. 

Cjelovit Pravilnik kao i iznose po općinama pronađite ovdje

Isti propisuje i da, ako je zakupnik odnosno korisnik platio zakupninu/naknadu dospjelu u 2023. prije sklapanja aneksa o revalorizaciji, utvrđena razlika plaća se u roku od 30 dana od dana njegova sklapanja.

Za svaku sljedeću godinu, do isteka roka na koji je ugovor sklopljen, plaća se do kraja prosinca tekuće godine.

Savjetovanje je otvoreno do 10. veljače. 


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zakupnina Naknada Revalorizacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.