Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Granica siromaštva
  • 31.03.2017. 17:30

Kojih 10 europskih zemalja su najsiromašnije?

Porazne statistike: 10 europskih zemalja siromašnije su od većine afričkih zemalja!

Foto: Pixabay/ArmyAmber
  • 3.207
  • 114
  • 0

Čak pet zemalja iz bivše Jugoslavije nalazi se na neslavnoj listi 10 najsiromašnijih zemalja u Europi. Naime, kako otkriva portal howafrica, 10 zemalja na tlu najstarijeg kontinenta, siromašnije su od većine afričkih zemalja!

Popis zemalja napravili su uzevši u obzir BDP (bruto domaći proizvod) po glavi stanovnika, odnosno ukupnu tržišnu vrijednost dobara i usluga proizvedenih od strane domaćeg gospodarstva tijekom prošle godine, u odnosu na svakog pojedinog stanovnika. Portal je podsjetio i da je recesija pogodila Europu u trećem kvartalu 2008. godine, što je imalo veliki utjecaj na povećanje siromaštva u mnogim zemljama.

Popis najsiromašnijih zemalja je sljedeći:

  1. Bosna i Hercegovina (8.590 dolara/stanovniku) - siromaštvo u BiH je izraženije u odnosu na susjedne zemlje.
  2. Albanija (9.903$) - zastarjela i neadekvatna infrastruktura doprinosi lošem poslovnom okruženju koji odbija investitore.
  3. Makedonija (10.718$) - siromaštvo ruralnog stanovništva negativno utječe na ekonomski razvoj ove zemlje. Ruralna područja dom su dvije trećine najsiromašnijeg stanovništva.
  4. Srbija (11.553$) - korupcija i zastarjela infrastruktura doveli su do siromaštva u ovoj zemlji. Više od 1,3 milijuna stanovnika je siromaštvo ili jedva spaja kraj s krajem.
  5. Crna Gora (11.800$) - gospodarstvo im se prvenstveno zasniva na pružanju usluga, no populacija ispod granice siromaštva koja je u 2003. godini iznosila 12,2 posto, pala je na 6,6 posto u 2010. godini.
  6. Bugarska (14.870$) - jedna od najsiromašnijih zemalja, ne samo u Europskoj uniji već i na cijelom Balkanu.
  7. Bjelorusija (15.633$) - iako se stopa siromaštva smanjila, pred njima je još dalek put.
  8. Hrvatska (18.314$) - postotak stanovništva ispod granice siromaštva neprestano se povećava u Hrvatskoj.
  9. Rusija (18.408$) - razlika između bogatih i siromašnih je izrazito velika. Dok nekolicina uživa u kraljevskom stilu, milijuni pate u siromaštvu.
  10. Rumunjska (18.635$) - Gotovo 44% populacije živi na selu gdje je siromaštvo itekako vidljivo.

Foto: Pixabay/ArmyAmber


Tagovi

Siromaštvo EU zemlje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]