Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarski traktori
  • 23.05.2023. 14:00

Koji su najbolji voćarski traktori na 90. Sajmu poljoprivrede?

Pored velikih ratarskih gromada, na Novosadskom sajmu je izložen i veliki izbor specijalizovanih voćarskih i vinogradarskih traktora. Koji je najbolji

Foto: Đorđe Lalić
  • 801
  • 107
  • 0

Pored velikih ratarskih gromada, na Novosadskom sajmu je izložen i veliki izbor specijalizovanih voćarskih i vinogradarskih traktora. Mogu da budu točkaši, guseničari, da se razlikuju po snazi i dimenzijama, ali koje još dodatne karakteristike krase neke od njih.

New Holland T4.75 F

New Holland iz serije T4 F (fruit) je specijalizovani voćarski traktor koji je u svom najširem delu manji od 1,5 metara. To su i najprodavaniji traktori kompanije Agroglobe, a ovaj traktor pogoni Fiatov F5C motor od 75 konjskih snaga, odnosno nominalnih 78 konja. To je četvorocilindrični motor sa 3.200 kubika.

"Ovaj model od 75 konjskih snaga je sa prednjom vučom koji se uglavnom koristi za veće voćnjake, za prskanje i vuču prikolica recimo, dok se jači modeli koriste za neko gruberisanje, obradu i mulčiranje, jer proizvođači žele da u jendom prohodu imaju što veći radni zahvat, pogotovo kod intenzivnih zasada gde su razmaci po 3,5 pa i četiri metra", kaže iz Agroglobe-a Dalibor Popović.

Najprodavaniji New Holland traktor kod nas

Snaga traktora je, kako Popović kaže, bitna i kod rezidbe gde traktor iziskuje veliku snagu i jaku hidrauliku, bilo kod voća ili za makaze u vinogradima. U poslednje vreme je popularna i leska, pa je bitna snaga i za usisivače i sakupljače sa hidromotorima koji mehanizovano sakupljaju, usisavaju i transportuju sve u jednom prohodu.

"New Holland je izbacio i novitet sa nadpritiskom u kabini - 'blue cab 4'. To je njihov patent koji sada koriste i drugi brendovi mašina, a sve u cilju zaštite traktoriste u kabini", kaže naš sagovornik i dodaje da se stvara nadpritisak bez obzira na ugljeni filter koji kada klima usisava vazduh, ne dozvoljava stranim primesama ulazak u kabinu, što je posebno značajno kod prskanja, a dobro je poznato koliko se puta voće godišnje tretira. Zbog toga je zaštita vozača sa ovim patentom na najvišem nivou.

Po čemu se razlikuje od drugih?

Pošto se traktor proizvodi u Italiji, Popović kaže da su naši poljoprivrednici koji posete njihove voćnjake, pogotovo jabuke, vinje, trešnje, pod utiskom jer su videli jako puno New Holland traktora. Zbog toga se, kako kaže, odlučuju za njih, ali šta ih razlikuje od konkurencije?

Po ovome se razlikuju od drugih voćarskih traktora

"Bitna karakteristika specijalna za New Holland je 'Super steer'. On omogućava zakretanje točkova za 76 stepeni, tako da traktor ima radijus okretanja manji od tri metra. To je posebno bitno kod intenzivnih zasada gde su razmaci jako mali , pa može iz jednog skretanja da uđe u sledeći red", kaže Popović dodajući da se zbog "Super steer-a" osim točkova, zaokreće i cela prednja osovina. To je nešto što samo New Holland poseduje.

Cena ovog traktora je 49.000 evra + PDV

Antonio Carraro TGF 7800S

Agrocentar Stefan posluje preko 35 godina, a poslednjih 15-ak su generalni zastupnici za renomiranu firmu koja se isključivo bavi proizvodnjom voćarskih traktora - Antonio Carraro. Ovaj Italijanski brend postoji preko 100 godina, a u Agrocentru Stefan imaju traktore od 26 pa do 100 konjskih snaga

"TGF 7800 S se najbolje pokazao na našim terenima. Kod Antonio Carrara je odlika što su dosta jaki, a malih su dimenzija u sva tri pravca. Dosta su okretni i bez problema ulaze u međuredni prostor", kaže šef prodaje Milovan Jovanović i dodaje da su jako pouzdani i na strmim terenima.

Niskoprofilni za sve terene

Sa svojim super niskim profilom dosta je stabilan, a prednji točkovi koji su manji od zadnjih, omogućavaju lakše skretanje u sledeći red. Traktor pogoni "Yanmar Tier 4" četvorocilindrični "Stage V" motor od 70 konjskih snaga, sa vodenim hlađenjem. Ima 16 ventila i 3.300 kubika.

"Menjač je 16x16 sa reverzerom. Ima pet hidrauličnih izlaza, 540 obrataja na kardanu, kao i 750 obrtaja, koji je kao eko mod", kaže ovaj šef prodaje.

Pogoni ga Yanmar četvorocilindrični Stage V motor

Ima zadnje kačenje u tri tačke sa radnim pritiskom hidraulike od 160 bara i podiznom moći 2.300 kg. Traktor je težine oko 2.200 kilograma, dok je sa kabinom nešto teži.

"U standardnu opremu ulazi i blokada prednjeg i zadnjeg diferencijala nožnom pedalom, prilagodljivo sedište, sigurnosni luk, prednja i zadnja vučna kuka, kao i multifunkcionalna kontrolna tabla", kaže Jovanović.

U zavisnosti da li je traktor bez, ili sa kabinom, cena se kreće od 35.000 do 45.000 evra.

Landini REX 4-080 F

Najtraženiji i najbolji voćarski traktor kompanije Delte Agrar je Landini REX 4-080 F.

REX 4 se radi u četiri verzije, voćarska F, sa širinom od 1,55 metara, G verzija gde je klirens najniži u celoj kategoriji, GT koja može da se koristi kako u voćarstvu, tako i u ratarstvu jer ima prošireno međuosovinsko rastojanje i najuža voćarska verzija od 1,10 metara.

Ovaj traktor pogoni Dajc četvorocilindrični motor "Stage V" norme od 76 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 300 Nm. Menjač je "sinhro shuttle" sa 12x12 brzina. Protok dvostruke hidraulične pumpe je 50+28 litara u minuti, a opciono, može da bude opremljena i trostrukom koja obezbeđuje protok od 44+41+28 l/min. Podizna moć hidraulike je 2.600 kilograma.

"Kod njega je važno naglasiti da je motor original nemačke proizvodnje zapremine 2,9 litara. Modelu od 75 konjskih snaga izbegnut je 'AdBlue', dok u svim drugim modelima poseduje rezervoar za njega zapremine pet litara", kaže menadžer prodaje ove firme Nemanja Zečević.

U osnovnoj opremi košta 48.000 evra + PDV

"Kod ovog modela je bitan i veliki spektar dodatne opreme. U standardu dolazi sa mehaničkim reverzerom, ali postoji i opcija sa elektro-hidrauličkim. Od ove godine se čak pravi i 'Robo-Shift' menjač, gde je ful 'Power-Shif' sa četiri ranga po izboru. Opciono može da bude opremljen sa prednjim kačenjem i kardanom", kaže naš sagovornik dodajući da od prošle godine postoji i opcija značajna za transpor i obradu zemljišta, a to je suspenzija prednjeg mosta, kao i suspenzija cele kabine.

U osnovnoj opremi ovaj traktor košta 48.000 evra + PDV pa do onih sa robo-shiftom koji dosežu i 70.000 evra + PDV.

"U osnovnom paketu dolazi suspenzija samo na silen blokovima na četiri postolja. Što se tiče izbora hidrauličkih priključaka, u osnovnoj opremi je od dva para do čak šest pari izvoda sa mogućnosti mehaničke kontrole ili sa elektronskom kontrolom izlaznih priključaka. Postoji opcija i bez kabine i sa low profil kabinom, ali kod nas je najzastupljenija verzija sa standardnom kabinom", kaže Zečević.


Tagovi

New Holland T4.75 F Dalibor Popović Najbolji voćarski traktor Super steer Antonio Carraro TGF 7800S Milovan Jovanović Landini REX 4-080 F Nemanja Zečević


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner