Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 04.07.2022. 09:00

Koji su načini zaštite biljaka od suše?

Dobar plan može zaštititi biljke čak i od najintenzivnije suše.

Foto: Martina Popić
  • 686
  • 51
  • 0

Prema podacima projekta "Aqueduct" na Svjetskom institutu za resurse, najveća opasnost od ove vremenske nepogode i to na globalnoj razini je u tri europske zemlje, među kojima je i susjedna nam Srbija, koja je čak na 5. mjestu.

Suša je za mnoga područja uobičajena pojava koja se ponavlja bez uočljive pravilnosti. Iako se može sresti u skoro svim dijelovima svijeta, njene karakteristike variraju od regije do regije. Definiranje je stoga teško i ovisi o regionalnim različitostima i potrebama, ali i o perspektivi iz koje se promatra, navodi tamošnja stručnjakinja za ratarstvo Suzana Rašić.

Suša je pritajena globalna kriza koja bi mogla postati sljedeća pandemija?

Poljoprivredna suša povezuje različite karakteristike meteorološke suše s njihovim utjecajem na ovu proizvodnju, fokusirajući se na smanjenje padalina, razlike između stvarne i potencijalne evapotranspiracije, deficit vlage u zemljištu, smanjenje razine podzemnih voda itd. Zahtjevi biljke za vodom ovise o fazi razvitka, od vremenskih uvjeta, bioloških karakteristika biljke, fizičkih i bioloških karakteristika zemljišta.

Deficit vlage u površinskom sloju zemljišta u vrijeme sjetve može otežati klijanje, dovodeći do smanjenog broja biljaka po jedinici površine, a time i do smanjenja prinosa. Ipak, ako je sadržaj vlage u površinskom sloju zemljišta dovoljan za normalan rast i razvoj biljke u početnim fazama vegetacije, deficit vlage u dubljim slojevima u ovim fazama neće utjecati na prinos u vrijeme žetve ukoliko se ove zalihe vlage nadoknađuju tijekom vegetacijskog perioda ili ako padaline zadovoljavaju potrebe biljaka, kaže Rašić.

Narušavanje vodnog režima biljke

Vanjska manifestacija nedovoljne opskrbe vodom očituje se u uvelosti, mlitavosti tkiva i opuštenosti listova i stabala. Ukoliko duže traje, turgor se teže obnavlja čak i u uvjetima vlažnog staništa, uvelost postaje trajna i dovodi do smrti biljke. U uvjetima atmosferske suše isparavanje je veliko, što znači da je moguća i intenzivna transpiracija. Na taj način može doći do narušavanja vodnog režima biljke, zbog čega  biljka počinje venuti.

Kada je i temperatura vrlo visoka dolazi do toplinskog udara i do smrti biljke uslijed visoke temperature i jakog sunčevog zračenja, pri čemu dolazi do uništavanja proteina u biljci. Još opasnija od atmosferske je edafska (zemljišna) suša. Suho zemljište ne može opskrbljivati biljke vodom, pa ju one gube iz svojih tkiva, što usporava i njihov rast. U ekstremnim slučajevima rast čak i prestaje, naglašava ova stručnjakinja.

Najviše stradavaju donji listovi

Svi dijelovi biljke nisu podjednako podložni njezinu djelovanju. Primjerice, listovi na vrhovima biljaka i izdanaka lakše ju podnose jer uzimaju vodu donjih listova i na taj način su duže sposobni vršiti fotosintezu. Isto tako, listovi na vrhu oduzimaju i mineralne tvari od donjih listova, pa uslijed toga najviše stradaju donji listovi.

Zaštita od suše

Dobar plan može zaštititi biljke čak i od najintenzivnije suše. Dakle, njezina najveća odrednica je količina padalina, a prate ju temperatura i drugi klimatski elementi. Planiranje zaštite uključuje pripremanje ne samo za prosječno godišnje stanje ovih faktora, već i za ekstreme. Dobro poznavanje lokalnog klimata od velike je važnosti za efikasnu zaštitu biljaka. Postoji nekoliko osnovnih grupa metoda:

Selekcijsko-genetička ispitivanja omogućuju stvaranje novih sorti otpornijih na nepogodu ili onih koje bi se nakon suše lakše regenerirale.

Geografska ispitivanja omogućuju sađenje točno onih vrsta biljaka na određenom području koje lako podnose klimatske uvjete koji na tom području vladaju, što dalje povlači za sobom i ekonomičnost.

Agrotehničke mjere za cilj imaju povećanje sigurnost biljaka vlagom:

• navodnjavanjem se poboljšava vodni režim zemljišta i mijenjaju klimatski uvjeti podzemnog zračnog sloja i toplinski režim zemljišta;
• pravilnom obradom zemljišta moguće je zadržati vlagu i spriječiti njen pretjeran gubitak iz zemljišta;
• vjetrozaštitni šumski pojasevi utječu na režim vjetra iznad manjeg sektora smanjujući isparavanje.

Imati dobar plan

Nedostatak vode u zemljištu dovodi do toga da vodni potencijal tla postaje negativniji. Vodni deficit izaziva to da korijen raste znatno dublje kako bi došao do izvora vlage, a smanjuje se površina listova kako bi se proces transpiracije znatno smanjio. Jedna od strategija biljaka pri gubitku vode je pasivno zatvaranje stominog aparata uslijed direktnog gubitka vode iz ćelija zatvaračica, objašnjava dalje. 

Smanjuje se površina listova, a više se razvija korijen

Drugi mehanizam je hidroaktivno zatvaranja stoma, koje ovisi o metaboličkim procesima u stanicama zatvaračicama i događa se kada je cijeli list dehidriran. Dovođenje raznih sustava za navodnjavanje kulturama neophodno je da bi se omogućio lakši izlazak iz sušnog perioda i samim tim bi se došlo do boljih rezultata što se tiče prinosa tih kultura. Vrlo je bitno za takve periode i to je li neka biljka i koliko tolerantna na sušu.

Iz svega ovog možemo zaključiti da nam u stvari ne treba predstavljati veliki problem, ako se na vrijeme poduzmu odgovarajuće mjere u smjeru navodnjavanja i pravilne obrade zemlje. Dobar plan može zaštititi biljke čak i od najintenzivnije suše. Samo s takvim ozbiljnim pristupom možemo dobiti dobre rezultate u uzgoju raznih poljoprivrednih usjeva, zaključuje Rašić.


Tagovi

Suša Deficit vlage Suzana Rašić Navodnjavanje Sorte otporne na sušu Šumski pojasevi Agrotehničke mjere


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]