Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 02.01.2019. 12:00

Koji se poljoprivredni poslovi obavljaju u siječnju?

Kroz ovaj tekst saznajte što je to što bi trebalo obaviti na otvorenom, ako niste sve završili u prosincu.

Foto: Bigstock / bildlove
  • 1.444
  • 106
  • 0

Svaki poljoprivrednik zna da za njega nema odmora, bez obzira koje je godišnje doba. Siječanj je mjesec kada na otvorenom ima posla, doduše u smanjenom obujmu, a kroz ovaj tekst saznajte što je to što bi trebalo obaviti, ako niste sve završili u prosincu.

Njiva

Trebali bi obratiti pažnju na ledenu pokoricu na ozimim usjevima, ako se pojavila. Dozvole li vremenski uvjeti, nastavite sa zimskom gnojidbom. Ako temperature odu u plus, obavezno ispuštajte vodu koja je taloži na njivi. Također, ovo je idealno razdoblje da pregledate proizvode koji su uskladišteni, bilo da su za vlastite potrebe ili za prodaju. Ovo je mjesec kada ćete imati vremena raditi i na svom stručnom usavršavanju, a ako imate prilike posjetite i neki seminar koji se odnosi na poljoprivredu. 

Vinograd 

Podižete li novi vinograd, trebalo bi obaviti rigolanje zemljišta, nakon što ste ga pognojili. Rigolanje treba obaviti od tri do šest mjeseci prije sadnje vinove loze, jer se na taj način zemljištu daje dovoljno vremena da se slegne, smrzne i poprimi mrvičastu strukturu, kako bi bilo pogodnije za sadnju. 

Ovo je i vrijeme kada trebate kontrolirati vino, kako biste se uvjerili da nije došlo do promjene boje, bistrine, okusa i mirisa. Čim grane sunce, podrum treba provjetriti.

Voćnjak 

Trebalo bi "baciti" stajsko i mineralno gnojivo. Obavezno zaštitite voćnjak od zečeva i drugih štetnika, koji bi vam mogli uništiti voćnjak. Ovo je period kada kreće rezidba jezgričavih voćnih vrsta.

Spriječimo štete od zečeva u voćnjacima

Vrt 

Pripremite plan o tome koje ćete povrće zasijati. Ako je potrebno, popravite ili kupite novi poljoprivredni alat, kupite sjeme, mineralno gnojivo i sredstavo za zaštitu bilja. Također sada se pripremaju tople gredice, kao i kontejneri za sjetvu, a može se početi i sa sjetvom ranog povrća koje se nalazi u plastenicima, odnosno staklenicima. Isto tako, možete pregledati uskladišteno povrće.

Šuma  

Imate li svoju šumu, siječanj je idealan za sječu svih vrsta stabala, jer vegetacija sada miruje i sokovi u drvetu sporije teku. Ovo je vrlo važno, jer dolazi do manjih oštećenja na okolnim stablima, pupoljci stabala su zatvoreni, zemlja je najčešće smrznuta, pa zato ostaju i manji tragovi od mehanizacije. 


Tagovi

Siječanj Radovi Pokorica Rigolanje Kontrola vina Sjetva ranog povrća Sječa stabala


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]