Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velike zvijeri
  • 01.09.2019. 07:30

Koji je tvoj stav prema velikim zvijerima? Uključi se u zanimljiv projekt

Kada je riječ o dinarskom području, cilj projekta je ublažavanje sukoba u vezi s prisutnošću vuka, s posebnim interesom za uspostavljanje preventivnih mjera za osiguranje stoke. Komunikacijke smjernice pomoći će različitim dionicima preko nacionalnih granica.

Foto: Pixabay/Pixel-mixer
  • 333
  • 34
  • 0

WWF Adria, udruga za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti, trenutačno provodi projekt LIFE EuroLargeCarnivores kojim se želi unaprijediti suživot čovjeka s velikim zvijerima kroz komunikaciju, razmjenu znanja i prekograničnu suradnju na području 18 europskih država

Svrha ovog LIFE projekta je pružiti prostor za raspravu ljudima koji imaju za cilj podijeliti iskustva i znanja o upravljanja velikim zvijerima. To uključuje različite pristupe diljem Europe, a ciljevi naglašavaju povezane socijalne, gospodarske i ekološke izazove. Teme uključuju, između ostalog, praćenje, ublažavanje sukoba, sprečavanje šteta, zabrinutost za sigurnost, dugoročne učinke na poljoprivredu i lov, prakse upravljanja, kao i ekonomske prilike.

Kako ističu na stranici projekta, status velikih zvijeri u Europi široko varira ovisno o regiji i vrsti. Kao i raznolikost krajolika gdje vuk, ris, medvjed i gorska kuna žive ili se vraćaju, tako su i različite i reakcije lokalnih zajednica koji tamo žive. Povratak budi emocije u rasponu od straha do ushićenja. Sukobi nastaju posebno s dionicima u tradicionalnoj poljoprivredi, kao što su ovčarstvo, za koje je bitno da nađu praktična rješenja za suživot.

Prisutnost velikih zvijeri često priziva polarizirane rasprave, čak i širi polarizaciju na druge temeljne društvene izazove, i brzo eskalira do visokih političkih razmjera. Potreban je objektivan prostor za činjenično utemeljenu raspravu kao i provedbu isplativih i dugoročnih upravljačkih rješenja.

Kada je riječ o dinarskom području (Hrvatska i Slovenija), cilj projekta je ublažavanje sukoba u vezi s prisutnošću vuka, s posebnim interesom za uspostavljanje preventivnih mjera za osiguranje stoke. Komunikacijke smjernice pomoći će različitim dionicima preko nacionalnih granica.

Jedna od aktivnosti projekta je i istraživanje stava dionika prema velikim zvijerima. Anketu potražite na ovoj poveznici. U WWF ističu kako im je doprinos neizmjerno važan kako bi prikupili mišljenja dionika širokog raspona, od poljoprivrednika do šumara, lovaca i lokalnog stanovništva. Upravo iz tog razloga je anketa strukturirana na način da pokriva širok raspon podtema. 

Više o projektu možete doznati na ovoj poveznici.  


Tagovi

Velike zvijeri Suživot Vuk Sprječavanje štete Uzgoj ovaca Medvjed


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]