Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 06.02.2022. 17:30

Koje su prednosti AGRIVI IoT meteo modula za poljoprivrednike?

Korištenjem meteorološke stanice s AGRIVI platformom, poljoprivrednici mogu maksimalno smanjiti broj nepotrebnih izlazaka u polje, dakle i smanjiti troškove proizvodnje, naglašavaju iz ove tvrtke.

Foto: Bigstock/Prathan
  • 471
  • 122
  • 0

Donošenje poslovnih odluka na temelju stvarnih podataka s polja, umjesto na temelju vlastitog osjećaja, imperativ je za produktivnu i profitabilnu poljoprivredu. U biljnoj proizvodnji to se uglavnom odnosi na praćenje preciznih vremenskih uvjeta.

Vrijeme je čimbenik koji određuje sve životne procese u biljkama i definira mogućnost obavljanja aktivnosti na polju. Razvoj digitalne poljoprivrede posljednjih godina omogućio je proizvođačima mnoge napredne tehnologije za praćenje preciznih vremenskih uvjeta.

Korištenjem raznih meteoroloških postaja, oni mogu pratiti precizne uvjete za svoju lokaciju, bilo da proizvode na otvorenom polju ili u stakleniku. Štoviše, integracijom meteorološke stanice s AGRIVI platformom, poljoprivrednici mogu imati sve vrijedne informacije na jednom mjestu.

Budući da je platforma dostupna kao web i mobilna aplikacija, svim podacima o proizvodnji i vremenu može se pristupiti bilo kada i bilo gdje. Iz tog razloga nema potrebe za korištenjem više različitih alata i nema opasnosti od gubitka vrijednih podataka ili informacija.

Naime, tri su glavne prednosti koje AGRIVI IoT Meteo modul pruža korisnicima u poljoprivredi.

Optimizacija korištenja resursa

U slučaju da poljoprivrednik obavlja prskanje ili gnojidbu tijekom jakog vjetra, postoji opasnost od daljnjeg širenja proizvoda na druga polja i usjeve. To može uzrokovati kontaminaciju ekološkog usjeva ili čak ugroziti određenu biljku ako ne podnosi primijenjene agrokemikalije koje nosi vjetar. U slučaju tretiranja ili gnojidbe netom prije pojave kiše, može doći do ispiranja nanesenih proizvoda.

U oba slučaja poljoprivrednik će potrošiti određenu količinu proizvoda, a usjevi i tlo neće dobiti ono što je potrebno za postizanje dobrog i kvalitetnog prinosa. Osim toga, uložit će i u radne sate radnika i strojeva za neuspješnu primjenu proizvoda, što će uzrokovati veće troškove proizvodnje.

AGRIVI IoT Meteo može smanjiti broj nepotrebnih izlazaka u polje (Foto: Agrivi)

Na kraju, kako bi poljoprivrednici osigurali hranjive tvari i zaštitu od štetnika, ponovit će prskanje i gnojidbu. To će uzrokovati dodatne troškove i dodatno opteretiti okoliš. Korištenjem AGRIVI IoT Meteo modula, poljoprivrednici se mogu pobrinuti da obavljaju određene aktivnosti i koriste proizvodne resurse samo kada to vremenske prilike zaista dopuštaju.

Tako mogu maksimalno smanjiti broj nepotrebnih izlazaka u polje, čime se smanjuje potrošnja goriva, gnojiva, zaštitnih sredstava i drugih resursa. Kao rezultat toga, snizit će i troškove proizvodnje i okrenuti se održivijoj proizvodnji.

Planiranje aktivnosti

Planiranje i pravovremeno obavljanje aktivnosti vrlo je važno poljoprivredi. Primjerice, proizvođači koji kasne sa zaštitom od bolesti i štetnika mogu riskirati gubitak prinosa između 20 i 40 posto.

S druge strane, kako bi zaštitili usjeve na vrijeme i osigurali održivu i isplativu proizvodnju, moraju pažljivo pratiti vremenske prilike i uvjete usjeva kako bi prvo otkrili trebaju li uopće provoditi zaštitu. Ako je prskanje potrebno, druga bitna stavka je odrediti kada će vremenski uvjeti dopustiti prskanje.

Uz točne alarme za štetnike i bolesti, kao i uz AGRIVI IoT Meteo modul, proizvođači će znati kada postoji rizik od određene infekcije. Za otkrivanje mogućnosti razvoja bolesti mogu se koristiti i vremenske stanice koje imaju senzor vlažnosti lišća.

Nadalje, kako bi otkrili je li povoljno obaviti prskanje ili bi trebali pričekati još nekoliko sati, AGRIVI omogućuje praćenje parametara s njihovih meteoroloških postaja kao što je Delta-T temperatura, odnos između temperature i vlage, brzine vjetra i mogućnosti od kiše.

Za zaštitu poljoprivrednici moraju pažljivo pratiti vremenske prilike i uvjete (Foto: Agrivi)

Slična se situacija događa i kod planiranja sjetve ili sadnje koja zahtijeva praćenje specifičnih vremenskih parametara kao što su temperatura tla, mogućnost pojave mraza. Svaka biljka ima svoje zahtjeve u pogledu minimalne temperature tla. U slučaju da je temperatura tla ispod minimalnih zahtjeva biljaka, proces klijanja i razvoj biljaka bit će znatno sporiji, što može dovesti do zastoja u rastu.

Analiza povijesnih podataka

Klima se mijenja i vrijeme postaje sve nepredvidljivije. Međutim, praćenje trendova i povijesti vremenske prognoze još uvijek je nešto što može biti od dragocjene pomoći za analizu kako su specifični vremenski parametri utjecali na prinos i kvalitetu usjeva.

Osim toga, praćenje trendova specifičnih vremenskih uvjeta poput mraza, tuče ili sušnih razdoblja može pomoći poljoprivrednicima da se bolje pripreme za nadolazeću sezonu. U tu svrhu AGRIVI im pruža mogućnost analize vremenske povijesti za njihovu lokaciju.

Više pogledajte u videu:


Tagovi

Agrivi IoT Meteo Optimizacija Planiranje Analiza


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić