Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Lovol Arbos Group
  • 02.03.2016. 12:20

Kinezi spašavaju talijanske brendove

Kinezima je u širenju svojih poslovnih prostora na europskom kontinentu najzanimljiviji bio Apeninski poluotok na kojemu je kriza učinila svoje i u financijske teškoće dovela nekada poznate proizvođače poljoprivredne mehanizacije.

  • 7.604
  • 105
  • 0

Kinesko gospodarstvo, jedno od najbrže rastućih gospodarstava u svijetu, posljednji je niz godina krenulo u gospodarsku ofanzivu prema Europi. Kinezi, svjesni činjenice da samo kvalitetnom konkurentnošću i sudjelovanjem sa svojim proizvodima na zahtjevnom i relativno bogatom europskom tržištu mogu dobiti respekt i na tržištima ostalih kontinenata, iskoristili su gospodarsku krizu koja je pogodila Europu, ali i preslagivanja na europskom tržištu.

Kupovinom tvrtki i brandova koji su pogođeni krizom zapali u poteškoće, Kinezi ne samo da osvajaju tržište, već i suvremene tehnologije, što je posebno zamijećeno na polju poljoprivredne mehanizacije budući je poljoprivredna proizvodnja, zbog uvijek povećane potrebe za hranom, postala vrlo privlačna investitorima s Dalekog istoka.

Usredotočenost na Apeninski poluotok

Goldoni traktori

Jedno takvo europsko-kinesko spajanje rezultiralo je projektom Lovol Arbos grupe, industrijskog holdinga pod punom kontrolom kineske tvrtke Foton Lovol Heavy Industry Ltd. Kinezima je u širenju svojih poslovnih prostora na europskom kontinentu najzanimljiviji bio Apeninski poluotok na kojemu je kriza učinila svoje i u financijske teškoće dovela nekada poznate proizvođače poljoprivredne mehanizacije.

Tako Foton Lovol u prošloj godini postaje vlasnikom poznatih talijanskih brendova Arbos, Matermacc i Goldoni, okupivši ih u tvrtku Lovol Arbos. Pojasnimo, Foton Lovol International Heavy Industry Co. Ltd, sa sjedištem u Weifangu (Kina),osnovan je 1998. godine i u svojoj punoljetnosti je izrastao u najvećeg kineskog proizvođača poljoprivredne mehanizacije iz čijih tvornica godišnje izađe 100 tisuća traktora i 50 tisuća žetelica.

Kupovinom tvrtki i brandova koji su pogođeni krizom zapali u poteškoće, Kinezi ne samo da osvajaju tržište, već i suvremene tehnologije, što je posebno zamijećeno na polju poljoprivredne mehanizacije.

Proizvođač je pet tisuća različitih modela poljoprivrednih i građevinskih strojeva. Ukupni godišnji promet tvrtke se kreće oko 3,3 milijardi eura, a godišnji rast bilježi 12 posto. Ovim impozantnim brojkama treba dodati i da Foton Lovol posluje u 118 zemalja svijeta.

Promišljeni strateški koraci

Europsko osvajanje počelo je revitalizacijom legendarnog talijanskog brenda Arbos, koji je svoj zenit imao tijekom prošloga stoljeća proizvodnjom vršilica, traktora gusjeničara i kombajna te, zanimljivo, bicikala. Spajanje talijanskih i kineskih interesa Shen Yang, predsjednik Uprave Lovol Arbos grupe, vidi kao ponovno uspostavljanje povijesnog "puta svile" kojim su nekada dvije kolijevke zapadne i istočne civilizacije bile spojene. Promišljenim strateškim koracima i sustavnim ostvarivanjem zacrtanih planova, Lovol Arbos Groupa tako polako osvaja i europsko tržište, fokusirana na inovacije i razvoj suvremenih tehnologija.

Arbos izložbeni prostor

Svojim je prošlogodišnjim akvizicijama Lovol Arbos zaokružio svoju ponudu na europskom tržištu kojem danas nudi Arbos traktore i kombajne, Matermacc sijaćice i rasipače gnojiva te Goldoni mehanizaciju za vinogradarstvo i voćarstvo. Ovaj potonji službeno su predstavili kao dio Lovol Arbos grupe na ovih dana održanom poljoprivrednom sajmu Fieragricola u Veroni na kojem je Andrea Bedosti, direktor Lovol Arbos grupe najavio tri osnovne točke na koje će se fokusirati u poslovanju ove godine.

Najavljena nova ulaganja

"Prvo ćemo se fokusirati na proširenju ponude traktora različite snage i različitih tipova opreme te žetelica, drugo na osmišljavanje inovativnog distribucijskog modela i treće na preuzimanje novih tvrtki i razvijanje same strukture kompanije do pravog industrijskog holdinga", rekao je Bedosti. Ističe kako ova grupacija trenutno raspolaže sa 285.000 četvornih metara proizvodnih pogona u Italiji.

Inače, Arbos su traktori na europsko tržište premijerno lansirani prošle godine na najvećem sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica u Hanoveru, gdje su posjetitelji imali prigodu vidjeti traktore serije 5000 s 4-cilindarskim motorom u raspon snage od 100 do 130 KS.

Promišljenim strateškim koracima i sustavnim ostvarivanjem zacrtanih planova, Lovol Arbos Grupa polako osvaja i europsko tržište, fokusirana na inovacije i razvoj suvremenih tehnologija.

Na jesenskom sajmu poljoprivredne mehanizacije u Bologni koji će se održati krajem ove godine, najavljuje Bedosti, u planu je na tržište lansirati nove Arbos traktore serije 6000 i 7000, koji su trenutno u fazi izrade prototipa. Bedosti najavljuje i pokretanje proizvodnje kombajna do 2019.

"Ovih je dana počeo rad na prvim skicama Arbos modela 8000 za koji već vlada veliki interes u Kini. Ovi kombajni sa 12 kilograma sjemena u sekundi naime imaju trostruko veći učinak vršidbe od dosada korištenih kombajna na kineskom tržištu koji imaju kapacitet proizvodnje 4 kg/s", rekao je na kraju Bedosti. Zaključio je da će ovakvim proširenjem ponude proizvoda i novim investicijama ostvariti zacrtani cilj internacionalizacije kineskog diva Foton Lovol i njegove europske podružnice.

Aktualna ponuda poljoprivredne mehanizacije

Aktualna ponuda Lovol Arbos Groupe obuhvaća Arbos traktore serije 5000 s 4-cilindarskim motorima u rasponu od 100 do 130 konjskih snaga te traktore sa 6-cilindarskim motorima serije 6000 od 140 do 220 KS i serije 7000 od 220 do 260 KS. Arbos DNA "teče i u venama" novog kombajna C 5000.

Svojim je prošlogodišnjim akvizicijama Lovol Arbos zaokružio svoju ponudu na europskom tržištu kojem danas nudi Arbos traktore i kombajne, Matermacc sijaćice i rasipače gnojiva te Goldoni mehanizaciju za vinogradarstvo i voćarstvo.

U ponudi su i Matermacc MSD žitne sijaćice i MS 8230 kukuruzne sijaćice, ali i rasipači gnojiva i prskalice ovog brenda. Posljednji u nizu akvizicija, brend Goldoni, proširio je ponudu Lovol Arbos grupe na voćarsko-vinogradarske traktore, među kojima je najnoviji GOLDONI Energy 60 predstavljen na ovih dana održanom poljoprivrednom sajmu Fieragricola u Veroni.


Tagovi

Kina Lovol Arbos Group Foton Lovol Heavy Industry Arbos Matermacc Goldoni Shen Yang Fieragricola Agritechnica


Autor

Jozo Radišić

Više [+]

Stručnjak za mehanizaciju i zaljubljenik u poljoprivredu, s velikim iskustvom u proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]