Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski rat
  • 06.08.2019. 18:00

Kina prestaje kupovati američke poljoprivredne proizvode

Kina je vodeći svjetski kupac soje, najvrjednije američke izvozne kulture. Trumpova administracija objavila je kako planira potrošiti do 28 milijardi dolara na ime nadoknade američkih poljoprivrednika, ključne Trumpove izborne jedinice, za izgubljeni prihod od trgovinskih sporova.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 479
  • 49
  • 0

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u ponedjeljak da su kineske tvrtke prestale kupovati američke poljoprivredne proizvode i da Kina neće isključiti uvođenje carina za uvoz poljoprivrednih proizvoda u SAD-u koji su kupljeni nakon 3. kolovoza.

Ovi potezi Kine predstavljaju posljednju eskalaciju u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama, a dolaze nakon što je Kina u ponedjeljak pustila da juan oslabi iznad ključne razine 7 za dolar, prvi put nakon više od desetljeća, navodi Reuters

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da Peking nije ispunio obećanje o kupnji velikih količina američkih poljoprivrednih proizvoda i založio se za uvođenje novih carina na oko 300 milijardi kineske robe, naglo okončavši primirje u kinesko-američkom trgovinskom ratu.

Prije toga, kineska državna radiotelevizija CCTV izvijestila je da je dužnosnik kineske komisije za nacionalni razvoj i reforme (NDRC) rekao da su Trumpove optužbe "neosnovane".

Kina je vodeći svjetski kupac soje, najvrjednije američke izvozne kulture. Trumpova administracija objavila je kako planira potrošiti do 28 milijardi dolara na ime nadoknade američkih poljoprivrednika, ključne Trumpove izborne jedinice, za izgubljeni prihod od trgovinskih sporova.

"Povezane kineske tvrtke obustavile su kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda", objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine u internetskom priopćenju. U izjavi se kaže da se Kina nada da će Sjedinjene Države održati svoja obećanja i stvoriti "potrebne uvjete" za bilateralnu suradnju.

Kina je od 19. srpnja do 2. kolovoza kupila 130.000 tona soje, 120.000 tona sireva, 60.000 tona pšenice, 40.000 tona svinjetine i proizvoda, te 25.000 tona pamuka od Sjedinjenih Država.


Tagovi

Trgovinski rat Kina SAD Donald Trump Poljoprivredni proizvodi Američka soja Carina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]