Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski rat
  • 06.08.2019. 18:00

Kina prestaje da kupuje američke poljoprivredne proizvode

Kina je vodeći svetski kupac soje, najvrednije američke izvozne kulture. Trampova administracija objavila je kako planira da potroši do 28 milijardi dolara na ime nadoknade američkih poljoprivrednika, ključne Trampove izborne jedinice, za izgubljeni prihod od trgovinskih sporova.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 476
  • 22
  • 0

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je u ponedeljak da su kineske firme prestale da kupuju američke poljoprivredne proizvode i da Kina neće isključiti uvođenje carina za uvoz poljoprivrednih proizvoda u SAD-u koji su kupljeni nakon 3. avgusta.

Ovi potezi Kine predstavljaju poslednju eskalaciju u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama, a dolaze nakon što je Kina u ponedeljak pustila da juan oslabi iznad ključnog nivoa sedam za dolar, prvi put nakon više od deset godina, navodi Reuters

Američki predsednik Donald Tramp u četvrtak je rekao da Peking nije ispunio obećanje o kupovini velikih količina američkih poljoprivrednih proizvoda i založio se za uvođenje novih carina na oko 300 milijardi kineske robe, naglo okončavši primirje u kinesko-američkom trgovinskom ratu.

Pre toga, kineska državna radiotelevizija CCTV izvestila je da je zvaničnik kineske komisije za nacionalni razvoj i reforme (NDRC) rekao da su Trampove optužbe "neosnovane".

Kina je vodeći svetski kupac soje, najvrednije američke izvozne kulture. Trampova administracija objavila je kako planira potrošiti do 28 milijardi dolara na ime nadoknade američkih poljoprivrednika, ključne Trampove izborne jedinice, za izgubljeni prihod od trgovinskih sporova.

"Povezane kineske kompanije obustavile su kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda", objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine u saopštenju. U izjavi se kaže da se Kina nada da će Sjedinjene Države da održe svoja obećanja i da stvore "potrebne uslove" za bilateralnu saradnju.

Kina je od 19. jula do 2. avgusta kupila 130.000 tona soje, 120.000 tona sireva, 60.000 tona pšenice, 40.000 tona svinjetine i proizvoda, te 25.000 tona pamuka od Sjedinjenih Država.


Tagovi

Trgovinski rat Kina SAD Donald Tramp Poljoprivredni proizvodi Američka soja Carina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.