Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski rat
  • 07.07.2018. 11:00

Kina i SAD započele trgovinski rat

Trgovinski rat između Kine i SAD-a počeo je jučer u 12:01 po istočnom američkom vremenu. Kineska carina od 25% na američku soju utjecala je na cijenu ove uljarice.

Foto: Pixabay / 1588877
  • 465
  • 26
  • 0

Trgovinski rat između Kine i SAD-a počeo je jučer u 12:01 po istočnom američkom vremenu. Tada je Washington povećao carine na 34 milijarde dolara vrijedan uvoz iz Kine. Peking je odgovorio uvodeći smjesta kontracarine na uvoz robe iz SAD. Na listi američke robe koja će biti predmet odmazde su, između ostalog, soja, električni automobili i viski.

Najavljena kineska carina od 25% na američku soju utjecala je na cijenu ove uljarice. Ona je na burzi u Chicagu u odnosu na prethodni tjedan pojeftinila 3%, a sojina sačma je pojeftinila 0,97%. 

Dodatne tarife SAD uvodi za dva tjedna

Kako je predsjednik SAD Donald Trump rekao u četvrtak novinarima, dodatne američke tarife na uvoz iz Kine u vrijednosti od 16 milijardi dolara, bit će uvedene za dva tjedna. SAD su spremne ciljati dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza, a zatim još 300 milijardi dolara, ako Peking ne popusti zahtjevima Washingtona. Tako bi ukupan iznos kineske robe, koja je na udaru američkih tarifa, dostigao potencijalnih 550 milijardi dolara. To premašuje prošlogodišnji izvoz proizvoda iz Kine u SAD od 506 milijardi dolara.

Kina: SAD štete globalnoj ekonomiji

List "China daily" je optužio Trumpovu administraciju da se "ponaša kao banda huligana", koja bi mogla nanijeti štetu globalnoj ekonomiji ako je druge zemlje ne zaustave, dodajući da "ne trebaju postojati dileme u pogledu u odlučnosti Pekinga". Kinesko Ministarstvo trgovine tereti američku stranu da je prekršila pravila Svjetske trgovinske organizacije i da dodatne carine prijete globalnom trgovinskom sustavu i ugrožavaju oporavak svjetskog gospodarstva, kao i interese kompanija i potrošača.

Zaštita interesa

Podsjetimo, Kina je uvela carine na 25% od 128 vrsta roba koje uvozi iz SAD-a, uključujući svinjsko meso i vino, kao odgovor na povišene carine za uvozni čelik i aluminij, koje je u ožujku uvela administracija Donalda Trumpa. Peking je priopćio da mjere služe zaštiti kineskih nacionalnih interesa. S druge strane, Trump je uveo carinu na kinesku robu, dijelom i zbog navodne kineske krađe intelektualnog vlasništva - prije svega, dizajna i ideja. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

SAD Kina Trgovinski rat Donald Trump Peking Soja Svinjsko meso Vino


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]