Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katar 2022
  • 25.11.2022. 13:45

Katar 2022. hrani 1,2 milijuna navijača - uvoze meso iz Bengala, a vodu desaliniziraju

Povećana lokalna poljoprivredna proizvodnja, mega spremnici za vodu, uvoz hrane trebaju doprinijeti dobroj opskrbljenosti.

Foto: Depositphotos/BLGKV
  • 266
  • 54
  • 0

Najveći izazov Katara, domaćina Svjetskog prvenstva 2022. je osigurati dovoljno hrane i vode za piće za 1,2 milijuna navijača, koji će ondje boraviti do 18. prosinca. Prema posljednjem popisu ta zemlja broji 2.931 milijun stanovnika. 

Ova zemlja ima iskustvo u rješavanju pitanja sigurnosti hrane iz dva ključna iskustva tijekom posljednjeg desetljeća: troipogodišnje blokade od strane Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Bahreina te pandemije korona virusa. Sada je broj jedan među arapskim zemljama i 24. u svijetu po sigurnosti hrane, piše New Arab.

Terminal u kojem se nalaze strateški objekti za sigurnost hrane u luci Hamad otvoren je još u kolovozu prošle godine. Ima kapacitet za skladištenje tri glavne robe: riže, šećera i jestivog ulja i smatra se prvim takvim terminalom u regiji. Procjenjuje se da je uskladištena hrana dovoljna za potrebe tri milijuna ljudi.

Hrana i voda su ključne

Katarski biznismen Ali Khalaf smatra da je hrana bila ključna kada se razmatrala odluka da ova zemlja bude domaćin Svjetskog prvenstva. Naime, zbog ograničenih resursa i klime više od 90 posto hrane uvoze iz 100 zemlja. No sada su na tržištu dostupni i domaći proizvodi, jer se ovaj period poklapa s lokalnom sezonom berbe za određene kulture poput rajčica, krastavca, patlidžana i drugog. Lokalna proizvodnja povrća je skočila za 100 posto u posljednje tri godine.

Peninsula navodi da će lokalni proizvođači ponuditi 40 vrsta povrća na pet sezonskih tržnica koje rade punom parom. 

Katarska kuhinja je slična našoj, ali uz puno više začina

Kada je u pitanju opskrba vodom, zemlja se oslanja na desalinizaciju. Po potrošnji vode su među najvećima u svijetu. Dnevno potroše do 300 l dnevno po glavi stanovnika, dok je prosjek 150 l. U 2020. godini ušli su u Guinnnessovu knjigu rekorda za mega spremnik vode u zemlji od preko 1.500 milijuna galona.

Uvoz mesa iz Bengala

Dio svog kolača na ovom tržištu pronašla je Indija, izvozom mesa iz Bengala, piše Federal. Svakog dana će 3,6 tona prerađenog kozjeg i janjećeg mesa biti upućeno u Katar.

10 zanimljivosti o poljoprivredi Katara

"Meso koje isporučimo bit će servirano nogometašima i turistima. Ovo je prvi put da bengalska vlada izvozi ovčetinu u stranu zemlju", rekao je državni ministar razvoja životinjskih resursa Swapan Debnath.

Također, ukupno će pet milijuna jaja iz indijske države Tamil Nadua biti izvezeno tijekom i prije Svjetskog prvenstva.


Tagovi

Sigurnost hrane Voda Katar 2022 Svjetsko nogometno prvenstvo Doha Navijači Hrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer