Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pučke izreke
  • 21.02.2023. 12:00

Kakva Pepelnica takva cijela Korizma

Završavaju poklade, a stara pučka poslovica kaže: Do Uskrsa ko živ - ko mrtav, bolje se najidi, nego da te crvi do Uskrsa izidu.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
  • 1.275
  • 138
  • 0

Nakon Svijećnice i svetog Blaža te Valentinova, pred nama je Pepelnica ili Čista srijeda koja označava početak korizme i uvijek je 46 dana prije Uskrsa. Ove godine je 22. veljače. 

"Kakva Pepelnica takva cijela Korizma", pučka je izreka o vremenu koju je u istoimenoj knjizi prikupio Ante Čelan Gaganić, a Čista Srida vrijeme da se čiste criva

Inače, naziv potječe od običaja da se vjernici na čelu obilježavaju križem od pepela koji simbolizira smrt i žaljenje zbog grijeha. Svećenik ga prati recitalom Postanka 3,19 "Sjeti se da si prah i u prah ćeš se vratiti".

Podaci kažu da je tradicija obilježavanja pepelom započela u ranoj crkvi kao način na koji uporni griješnici pokazuju svoju želju za pokajanjem. Do kraja 10. stoljeća taj se običaj proširio na sve vjernike. 

Korizma je razdoblje od 40 dana (ne računajući nedjelje) koje obilježavamo kajanjem, postom, razmišljanjem i na kraju slavljem. Ujedno predstavlja Kristovo vrijeme kušnje u pustinji, gdje je postio i gdje ga je sotona iskušavao. 

Prema starom katoličkom kalendaru, 24. veljače se slavio sveti Matija za kojega je puk govorio: "Led razbija. Ako ga nema, onda ga sprema!", ili "Sveti Matija led razbija, ali če pa ga ni - ga narédi!"

Govorilo se i da ovaj svetac zimu zatvara, a ljeto otvara te ako je taj dan hladan, bit će još dugo zime. 

Kada su u pitanju vremenske prilike, a ovaj tjedan su nam najavljene "proljetne", postoji izreka: Koliko je u veljači lipi dana, toliko će do Jurjeva (23. travnja) past snigova. 

Oštri sjeverni vjetrovi u ovom mjesecu znače plodnu godinu, a kaže se i u veljači prašina - dobra ljetina (žetva).

Završavaju i pokladni dani za koje je naš puk jasno govorio da je to vrime prižderavanja i prilokavanja jer: Do Uskrsa ko živ - ko mrtav, bolje se najidi, nego da te crvi do Uskrsa izidu. Zapisana je i uzrečica "Pokladi – s guzicon se okladi". 

Dakle, nakon maškaranja počinje Korizma. Na koncu ne mogu ne spomenuti ono što sam slušala cijelo djetinjstvo kada bih mami rekla da nešto ne želim jesti: Od volje ti k'o Šokcu post. Dakako, to je značilo da ću pojesti to što ima ili - postiti. 


Tagovi

Pepelnica Čista srijeda Sveti Matija Svaki tjedan svetac jedan Post Pučke izreke Pučke izreke o vremenu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]