Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od ptica
  • 09.06.2022. 07:30

Kako zaštititi polja, voćnjake, vrtove i perad od ptica?

Doba je godine kada ptice najčešće "operiraju" po poljima, voćnjacima, vinogradima i vrtovima

Foto: Depositphoto/eplisterra
  • 823
  • 62
  • 0

Podaci za Europu pokazuju da ptice mogu uništiti 25 posto žetve žitarica. Za poljoprivrednike, posebno ratare, one predstavljaju veliki problem. Mogu potpuno opustošiti urod, a vlasniku ostaju samo prazna polja i skladišta. Zbog toga je neophodna zaštita usjeva, no, pritom ih ne treba trovati.

Postoje razne metode kojima se štite usjevi: strašila, zvučna strašila, mreže, repelenti i drugo.

Strašila i mreže

Najstarija metoda zaštite usjeva je postavljanje strašila koja se prave od stare odjeće koja se napuni slamom ili sijenom. Efikasna su u strašenju malih ptica, ali veće ne reagiraju na njih. Djeluju na vrapce i golubove. Problem je što se ptice brzo naviknu na statična strašila i shvate da su bezopasna.

Ona se često nadograđuju trakama, starim CD-ima i drugim svjetlećim, lelujavim i reflektirajućim materijalima kako bi se stvorila dinamičnost. Ovakvi predmeti se mogu koristiti u različitim kombinacijama.

Razne mreže se monitraju iznad površina, posebno povrća, ali i za zaštitu voćnjaka i vinograda. Proizvode se u raznim dimenzijama, a kada se dobro postave, izuzetno su efikasne. Koriste se kako za zaštitu manjih gredica povrća, jagoda i voćnih grmova tako i za veća stabla. Iznad redova povrća i jagoda se postavljaju lukovi preko kojih se zateže mreža. Veća stabla se mogu pojedinačno prekriti ili prekrivamo red, a tu su i velike mreže koje u potpunosti prekrivaju voćnjak i osim zaštite od ptica imaju ulogu zaštite od tuče i druge namjene.

Mreže su višestruko korisne (Foto: Depositphotos/Fotoember)

Upotreba repelenata

Razni repelenti mogu odbijati ptice, a najefikasnija je upotreba čili paprike. Pripravak osim što će otjerati na primjer vrapce i golubove, djeluje i kao insekticid. Međutim, potreban je oprez jer ovo sredstvo može spaliti usjev poslije tretiranja ako smo napravili prejaku dozu.

Sigurnija varijanta je da se repelentne kuglice postavljaju na kolce iznad usjeva ili se stavljaju u platnene vreće i kače po krošnjama voćaka ili blizu gredica. Kuglica vate se namoči u ljuti sos i ona svojim mirisom tjera ptice.

Zvučni topovi i senzori

Ranije su zvučni topovi više korišteni, a obično su bili na plin. U određenim intervalima su se bučno oglašavali. Danas se koriste suvremeni senzori koji reagiraju na pokret. U trenutku kada ptica dođe u domet senzora on se aktivira i pravi buku ili se uključuju svjetla. U oba slučaja radi se o efikasnim sredstvima za zaštitu usjeva od malih ptica.

Reflektirajući helijski baloni mogu biti odlično sredstvo koje ih plaši i nadopunjuje se s ostalim načinima zaštite usjeva.

Vrane posebno vole kukuruz i mlade mahunarke (Foto: Depositphotos/Gelpi)

Trake iz starih videokaseta, silk za ribolov i druge trake koje reflektiraju svjetlost mogu biti korisne kada je sunčan dan. Bljeskanje traka koje lelujaju na vjetru će spriječiti ptice da vide što je ispod traka i mogu im spriječiti slijetanje.

Ždralovi uništili 30 hektara kukuruza - ratar je mogao samo gledati

Na istom principu rade i staklene boce. Najčešće ih koriste za zaštitu pilića i sitne peradi. Staklena boca se natakne na visoku trklju. Više njih se postavi kako bi pilići bili zaštićeni. Grabljive ptice zbog odsjaja neće vidjeti što se događa na površini zemlje i kuda se male životinje kreću. Istu ulogu imaju stari CD-i, aluminijske trake, aluminijsko posuđe, sve što će reflektirati svjetlost.

Lažne ptice grabljivice trebaju biti što vjernijeg izgleda. Obično se radi o sovama koje se postavljaju na strateška, uočljiva mjesta. Problem je što se ptice brzo naviknu na njih i potrebno ih je premještati.

Pozovite grabljivice u pomoć

Sove i druge ptice grabljivice ljudi su od davnina koristili da im štite usjeve, ali su ih kemijska sredstva potisnula. Osim što će rastjerati štetne ptice, bit će nam pomagači u borbi s drugim štetnicima poput glodavaca.

Sove su vrlo korisne (Foto: Depositphoto/MichalMasik)

Poljoprivrednici se sve više vraćaju prirodnim načinima gospodarenja zbog lošeg učinka pesticida. Ponovo se postavljaju kutije za gnijezda. Sve ih je više u voćnjacima, vinogradima, na poljima žitarica, povrća i drugih uzgajanih biljaka.

Tako na naša polja možemo naseliti dnevne ptice grabljivice (sokola, vjetrušu, crvenu lunju) i noćne (sova, ćuk, mala ušara).

Ptice - saveznici i pomoćnici u vrtu

Kako bi svoje površine učinili još privlačnijima, potrebno je postaviti odmorišta na koje mogu sletjeti i promatrati polje. Obično se postavlja stup s jednom poprečnom letvom u obliku slova T ili se ostavlja osušeno drvo.


Tagovi

Zaštita usjeva Ptice grabljivice Sova Žetva Zaštita žitarica Zaštita od ptica Mreža


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/