Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehaničko i hemijsko uklanjane drveta
  • 02.08.2018. 10:30

Kako ukloniti drvo koje vam narušava prostor

Šta kada koren drveta urušava temelje objekta ili kada vam panj smeta u njivi?

Foto: Verica Matić
  • 4.389
  • 189
  • 0

Višegodišnje biljke drveće i žbunje imaju izuzetno razvijen koren i nadzemni deo. U zavisnosti od uslova i okruženja, drveće može da naraste visoko, međutim ukoliko se nalazi uz stambene ili druge objekte, mora se orezati ili čak ukloniti, jer je poznato da koren može da dovede do urušavanja temelja objekata.

Mehaničko ili hemijsko uklanjanje?

Uklanjanje takvog drveta/drveća vrše stručno obučena lica, sa adekvatnom opremom. Ukoliko prilikom uklanjanja ostane panj koji je živ, svojim izdancima može da napravi korov u blizini objekata i samim tim naruši njegov izgled.

Višegodišnje drveće zna da pravi problem objektima za stanovanje

Mehaničko uklanjane nema efekta jer dolazi do regeneracije biljke, zato se pribegava hemijskim sredstvima (arboricidi). To su herbicidi koji se biljci daju preko lista, prskanjem lisne mase, koja dospeva u korenov sistem, čime se zaustavlja rast i razvoj tkiva. Koren tako gubi dotok vode i hrane. Tom prilikom dolazi do sušenja nadzemnog dela biljke.

Preporučuje se primena tokom leta

Potrebno je vreme da deluju preparati ovog tipa. Preporučuje se primena u letnjem periodu (avgust i septembar). "Arboricidi (hemijsko sredstvo) se najčešće primenjuje za uklanjanje rastinja pored puteva, pruga, na njivama. Najbolje uklanjanje rastinja pored obradivih površina je mehanički proces (krčenje - početkom proleća), i hemijski proces kada se jave izdanci u toku leta", ističe , dipl. inž. šumarstva i hortikulture Vladimir Milutinović za Novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Drvo Arboricidi Višegodišnje biljke Panj Herbicidi Vladimir Milutinović


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.