Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Modernizacija poljoprivrede
  • 11.08.2021. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Kako smanjiti troškove na njivi, dekarbonizirati i digitalizirati poljoprivredu?

Dr.sc. Ivan Pavić voditelj je hrvatskog tima "Orchestra Fields" koji radi na konceptualnom razvoju novog proizvoda u poljoprivredi, a pomoći im možete i vi odgovaranjem na koji se način nosite s promjenama u agraru.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 376
  • 62
  • 0

Hrvatski tim "Orchestra Fields" na čijem je čelu dr.sc. Ivan Pavić, koji je dio Europskog natjecanja za društvene inovacije, a bavi se tehnološkim inovacijama u poljoprivredi, radi na konceptualnom razvoju novog proizvoda koji ima za cilj smanjiti troškove radova na njivi, dekarbonizirati i digitalizirati ovu granu gospodarstva.

"Kao i ostali sektori gospodarstva i poljoprivreda se okreće novim tehnologijama, iako nešto sporijim tempom", napominje voditelj tima dodajući da sve više aplikacija i modernih sustava ulaze u svakodnevno poslovanje te žele utvrditi na koji način se današnji poljoprivrednici nose s promjenama.

Jedan od bitnih segmenta razvoja koncepta, naglašava, je i saznati za koje moderne koncepte/proizvode su čuli, koji im se čine smislenima, što njima stvara trenutno najveće poteškoće i htjeli bi proizvod koji im ih rješava i slično. Tu, dakle, možete pomoći popunjavanjem ankete (ispod teksta) razvojnom timu kod definiranja smjera razvoja proizvoda, ali i da osvoji europsku nagradu za društvenu inovaciju. 

Od digitalizacije do obnovljivih izvora energije

Kako pojašnjava, s ciljem smanjenja globalnih emisija CO2, svjetska tehnologija se razvija u nekoliko smjerova: digitalizacija, internet stvari, veliki skupovi podataka, umjetna inteligencija, automatizacija i autonomni strojevi, robotizacija, elektrifikacija, obnovljivi izvori energije itd.

Digitalizacija obuhvaća transformaciju poslovanja integracijom digitalnih tehnologija kako bi se smanjili resursi te olakšao pristup korisnicima, primjerice aplikacija za naručivanje taksija je olakšala, ubrzala i pojeftinila proces vožnje taksi službom. Internet stvar (engl. Internet of Things) označava povezivanje uređaja preko interneta kako bi se omogućilo prikupljanje podataka i daljinsko upravljanje uređajima, primjer spajanje pametnih klima na internet čime se omogućuju manji troškovi rada i veći komfor korisnika.

Veliki skupovi podataka (engl. Big Data) obuhvaćaju povećani opseg mjerenja i njihovo prikupljanje s ciljem boljeg razumijevanja procesa i kreiranja podloga za algoritme umjetne inteligencije, primjer Netflix (online gledanje filmova) prikuplja velik broj podataka o svojim korisnicima poput koje žanrove gledaju, koliko dugo traje gledanje, da li pauziraju gledanje, nastavljaju li nakon pauze itd.

Umjetna inteligencija, pak, odnosi se na algoritme koji korištenjem velikih skupova podataka povećavaju učinkovitost poslovanja, primjer Netflix sa svojim algoritmima i gore navedenim podacima uspješno zadržava postojeće planove i pridobiva nove.

"Na temelju interneta stvari, velikih podataka i umjetne inteligencije razvijaju se i autonomni strojevi koji ne zahtijevaju ljudski rad za obavljanje posla čime se optimiraju procesi, primjer autonomna vozila koja bez vozača prevoze putnike oslanjajući se na senzore poput kamera i umjetnu inteligenciju", pojašnjava dalje ovaj, inače, i viši znanstveni suradnik s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu.

Obnovljivi izvori energije 

Robotizacija, nastavlja, označava nastavak automatizacije, ali često izmijenjenih karakteristika sa dodatnim funkcionalnostima koje nisu bile moguće kod konvencionalne tehnologije kako bi se još više povećala učinkovitost i komfor. Primjer su robotizirane podzemne garaže koje spremaju vozila usko naslagana jedan do drugog gdje nema potrebe za visokim stropom, prilaznim cestama, ventilacijom itd.

Kao jedan od ključnih stupova dekarbonizacije i povećanja učinkovitosti jest i elektrifikacija raznih sustava (prelazak na električnu energiju kao izvor energije). Primjerice elektrifikacija cestovnog prometa gdje se dizelski i benzinski automobili zamjenjuju električnima. Drugi stup dekarbonizacije jest prelazak na obnovljive izvore energije koji energiju sunca ili vjetra pretvaraju u električnu i to često u blizini uređaja koji troše električnu energiju odnosno postavljanje solarnih panela na obiteljske kuće čime se smanjuju računi za struju. 

Kakvo je vaše mišljenje o modernizaciji poljoprivrede, možete odgovoriti ovdje. 


Tagovi

Digitalizacija Modernizacija poljoprivrede Nove tehnologije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]