Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja goriva
  • 11.09.2022. 07:30

Kako smanjiti potrošnju dizela za rad traktora?

Načinom rada i vožnje vozači uzrokuju i do 20 posto razlike u potrošnji, što je jedna od najvećih poluga za uštedu tog goriva

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.019
  • 139
  • 0

Cijene energenata svakodnevno su na vjetrometini aktualnih događanja, čega nisu pošteđene niti cijene dizela. Svi troškovi u poljoprivredi su porasli, a još uvijek se ne zna što donose jesen i zima. Svaka, i najmanja ušteda odrazit će se na poslovanje. A kako pametno trošiti dizel, savjetuje prof. dr. Ludwig Volk za Agrarheute

Tvrdi da poljoprivrednici za traktore i poljoprivrednu mehanizaciju troše između 40 do 200 l/ha godišnje. Primjerice, to je tek oko četiri posto dizela koji se koristi u Njemačkoj.

Bitna je vještina vozača

Način vožnje može diktirati potrošnju, čak oko 20 posto. Žustro ubrzanje i vožnja s 40 km/h uz najmanji broj okretaja motora će rezultirati uštedom. Veće brzine dovode do habanja guma i kočnica te povećavaju potrošnju.

Također, izbjegavanje vožnje po tragovima na putevima i smanjenje proklizavanja smanjuje potrošnju do 20 posto. Treba pametno odrediti je li vrijeme prikladno za rad na polju. Ušteda se može realizirati i upotrebom električnih utovarivača i automobila, ako postoji fotonaponski sustav postavljen na farmi. 

Izbor proizvođača

Razlike u potrošnji među proizvođačima traktora su oko 10 posto. Traktori s pogonom na sva četiri kotača i motorom visokog broja okretaja do 2200 o/min, složenim mjenjačem, sofisticiranom tehnologijom pogona, s relativno niskim tlakom u gumama troše za oko 40 posto više.

Konvencionalna, duboka obrada zemljišta plugovima i rotacijskim drljačama troši najveću količinu dizela.

Proklizavanje i tragovi

Visok tlak u gumama od oko 2 bara za tvrde puteve smanjuje otpor kotrljanja i štedi dizel. Traktori rade efikasnije kada su dubina traga i klizanje niski. Duboki tragovi, proklizavanje, rad i vožnja na vlažnom i blatnjavom zemljištu povećavaju troškove.

Pazite na tlak u gumama (Foto: M.C.Celić)

Izbor guma

Dobar izbor guma značajno poboljšava efikasnost mehanizacije. Proizvođači nude nove radijalne veće nosivosti s istim tlakom ili opterećenjem, više prianjanja i ravnijim tragovima s nižim tlakom. Označene su slovima "IF" i "VF".

Uz isto opterećenje kotača, "IF" gume mogu raditi s 20 posto manjim tlakom koji štite zemljište, dok "VF" gume rade s do 40 posto nižim tlakom. One bolje podržavaju efektivnu vučnu snagu, posebno s varijabilnim tlakom u gumama.

Štedljivi sustavi tlaka

Jedan centimetar dublji trag košta 10 posto više dizela, dok tragovi duboki 10 centimetara udvostručuju potrošnju. Vozači postižu bolji kontakt guma i zemljišta s tlakom u gumama od 0,8 bara, pravim izborom guma i mogućim balastiranjem. Previsok tlak u gumama i bez prednjeg utega gubi se efikasnost.

Sustavi za kontrolu tlaka u gumama su isplativa investicija. Manje je trošenje guma, a dizela približno 10 posto.

Pravilnim tlakom zraka u pneumaticima spriječite zbijanje tla

Kvalitetno zemljište bogato organskom tvari, sustavi upravljanja koji sprječavaju preklapanje redova, bolje polaganje sjemena i ravnomjerna gnojidba štedi dizel i poboljšava kvalitetu rada.

Parkiranje traktora i redovno održavanje

Oko 20 posto sati se potroši na rad motora u praznom hodu. Zbog toga je bolje parkirati traktor. Vozila i strojeve je potrebno redovno održavati i mijenjati ulja što će poboljšati efikasnost i performanse. Hladnjaci trebaju biti čisti, jer prljavi povećavaju potrošnju do 5 posto.

Odaberite lagan, snažan traktor s jednostavnim podizanjem balasta pomoću prednjeg pogonskog dizala. Korištenje upravljačke hidraulike ili pojačivača vuče štedi balast i vrijeme ugradnje.

Svaka kap dizela je bitna

Spojnica - priključni uređaji

Kada investiraju, poljoprivrednici mogu preferirati stražnje priključke jer su osovinska opterećenja konzistentnija u odnosu na strojeve s tri točke, a za kačenje i otkačenje je potrebno manje radnog vremena. Prilikom obrade zemljišta, na primjer kultivatorom, fokus je na tlaku od 0,8 do 1,2 bara u radijalnim gumama, prednjem balastu za horizontalnu vuču i radnoj širini stroja koja odgovara vuči traktora.

Duboki tragovi, proklizavanje više od 10 posto, prevelika brzina motora i pogrešna podešavanja priključka će umanjiti naša financijska sredstva.

Poznavanje načina rada

Računa o poboljšanjima mogu voditi samo oni koji znaju način rada i performanse traktora i priključne mehanizacije.

Prikaz potrošnje dizela na terminalu, promatranje postotka klizanja kao gubitka prednosti prolaza i pokrivenosti područja je važna osnova za efikasniju upotrebu dizela.


Tagovi

Potrošnja goriva Potrošnja dizela Traktor Ušteda goriva Savjet Kako uštedjeti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.