Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 12.02.2018. 13:30

Kako se varalo s poljoprivrednim zemljištem?

Primjera lošeg upravljanja državnom imovinom na terenu ima mnogo. No, tome je odredbama novog zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu došao kraj.

  • 3.262
  • 234
  • 0

Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, prema novom zakonu koji se trenutno nalazi u saborskoj proceduri prepušta se gradovima i općinama. Državne parcele će se davati na 25-godišnji zakup na temelju priloženog gospodarskog programa, a novina je da će gradovi i općine na svom području ograničiti maksimalnu površinu koju će moći dobiti poljoprivrednik ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Lokalne će uprava davati u zakup državne parcele uz aktivnu kontrolu općinskog državnog odvjetništva, koje će pratiti zakonitost rada na terenu dok će lokalni poljoprivrednici ostvarivati prednost kod zakupa. Iako je Agencija za raspolaganje državnim zemljištem u Zagrebu poprilično loše upravljala državnim parcelama postavlja se opravdano pitanje jesu li gradovi i općine kadri preuzeti obveze oko zakupa državnog zemljišta na svom području, piše Maslina.

Načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković ne očekuje nikakve značajnije probleme glede raspolaganja državnim zemljištem nakon što novi zakon stupi na snagu. On smatra da lokalna uprava ima informacije na terenu te da najbolje zna kakav gospodarski program treba donijeti.

Pravičnija podjela državnog zemljišta

"U našoj općini je dosta poljoprivrednih površina oduzeto privatnim vlasnicima i upravo je to državno zemljište koje će biti predmet raspodjele odnosno zakupa. Općina će formirati povjerenstvo koje će voditi te poslove, a namjeravamo sazvati i zbor građana koji će davati svoje primjedbe i prijedloge kako bi sve bilo transparentno", kazao je Dominiković.

I poljoprivrednici s kojima smo razgovarali smatraju da će lokalna uprava pravičnije dijeliti državno poljoprivredno zemljište jer Agencija nije uvažavala niti je poznavala specifičnost lokalnih sredina.

Podsjetimo, zemlja je do sada dijeljena po istom kriteriju u primorskoj Hrvatskoj i u Slavoniji, premda svi znaju da jedan hektar zemljišta u Neretvi i Slavoniji nema istu vrijednost. Novi Zakon tako omogućuje izbor jedinicama lokalne samouprave način raspolaganja zemljištem kroz dugotrajan zakup ili moguću prodaju, uz suglasnost Ministarstva poljoprivredne.

Budući se dosadašnji model državnog gospodarenja zemljištem preko Agencije za državno poljoprivredno zemljište pokazao manjkav i neučinkovit, stručne službe ministarstva drže da općine i gradovi mogu efikasnije i u kraćem vremenskom roku uz kontrolu i potporu ministarstva poljoprivrede i državnog odvjetništva, provesti zakupe državnog poljoprivrednog zemljišta.

Posao za Uskok i policiju  

Primjera lošeg upravljanja državnom imovinom na terenu ima mnogo. No, tome je odredbama novog zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu došao kraj. Naime, bilo je slučajeva da je pojedinac dobio četrdesetak hektara, što se dogodilo u Metkoviću pa do nesređenog zemljišnog staja na području Ploča, koje je preraslo u agrokriminal koji sada rješavaju Uskok i policija.

Podsjetimo u Metkoviću je pojedinac dobio 40 hektara državne zemlje na predjelu Vrbovci, na temelju priloženog gospodarskog programa, premda je već tada bilo svima jasno da neće moći ispoštovati odredbe ugovora o zakupu. Naime, on je dobio najveći broj bodova jer je naveo da će se baviti ekološkom stakleničkom proizvodnjom što jednostavno fizički nije moguće na 40 hektara. Zatim je dio tih parcela ustupan nižerangiranim poljoprivrednicima na listi za zakup, što je izazvalo dodatnu konfuziju na terenu.

Sada sa novim zakonom o raspolaganju državnim zemljištem ovakve neželjene situacije trebale bi biti prošlost. Čini se da je u ovoj priči najvažnije ograničavanje poljoprivrednih površina koje bi pojedinac mogao dobiti u zakup. Po novom Zakonu će lokalna uprava uvažavati specifičnosti na svom području te odrediti maksimalnu površinu koju će u zakup na 25 godina moći dobiti poljoprivrednik pojedinac ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo a sve u funkciji što boljeg gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem. Slično je odradio grad Opuzen prije desetak godina kada je maksimalna površina koju je pojedinac mogao dobiti bila dva hektara, zaključuje Maslina.

Autor: Stanislav Soldo/Maslina, Slobodna Dalmacija 

Foto: Pixabay/StockSnap


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zakup Zakon

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]