Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana klorprofama
  • 20.12.2019. 16:30
  • Varaždinska, Vidovec

Kako se prilagoditi zabrani korištenja klorprofama

Uredbom Europske unije zabranjuje se korištenje klorprofama, aktivne tvari za sprečavanje klijanja krumpira, te traži prilagodba skladišta za krumpir s novim propisom.  

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 555
  • 54
  • 0

U organizaciji Udruge proizvođača povrća i voća "Zeljari“ i Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije u Vidovcu je održan stručni skup za poljoprivrednike. Glavna tema bila je vezana uz uredbu Europske unije kojom se zabranjuje korištenje klorprofama, aktivne tvari za sprečavanje klijanja krumpira, te prilagodbu skladišta za krumpir s novim propisom.  

"Gotovo svi naši poljoprivrednici ovdje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koriste to sredstvo. Ova uredba zahtijeva drugačija i kvalitetnija skladišta, s drugačijim sustavom ventilacije", Kristijan Mavrek, vanjski suradnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i konzultant za EU fondove.

Inicijativu ovdašnjih poljoprivrednika za kvalitetnim rješavanjem ovoga problema podržao je i Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije.

U Općini Vidovec održan je stručni skup (Foto: Igor Čolaković)

"Veseli inicijativa naših poljoprivrednih proizvođača vezana uz cjeloživotno obrazovanje. Upravo je ovaj stručni skup jedan u nizu koraka koji naši poljoprivrednici moraju poduzeti žele li i dalje biti aktivni sudionici tržišta za koje proizvode svoje proizvode. Vrijednost sastanka tim je važnija jer će od listopada iduće godine biti zabranjeno koristiti aktivnu tvar koja sprječava klijanje uskladištenog krumpira, pa se treba pripremiti za nove izazove.

EK zabranjuje klorprofam - sredstvo koje sprječava klijanje krumpira

Prije svega potrebno je pravodobno se informirati, a onda i prilagoditi novim pravnim i zakonskim okvirima. Varaždinska županija će i dalje, kao što je i do sada, svesrdno podržavati poljoprivrednike u njihovim aktivnostima", rekao je dožupan.

Na stručnom skupu su obrađene još dvije teme -  Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te nove zakonske regulative u poljoprivredi, o kojima su govorili Zlatko Zagorec, predsjednik Udruge proizvođača voća i povrća "Zeljari“ Općine Vidovec, Zrinka Večerić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te Marjan Novak, vanjski suradnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i izrađivač tehnoloških projekata.


Tagovi

Klorprofam Zabrana Klijanje kurmpira Skladištenje


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]