Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • pH vrijednost
  • 21.11.2020. 10:30
  • Požeško-slavonska, Velika

Kako se mjeri pH vrijednost i što ako je tlo previše kiselo?

Što je tlo udaljenije od neutralne vrijednosti, morate puno više gnojiti. Drugim riječima, daleko je jeftinije napraviti analizu, vidjeti kolika je kiselost, izregulirati je, pojašnjava viši savjetnik za hortikulturu Tomislav Božičević. 

Foto: Youtube/Printscreen
  • 3.072
  • 165
  • 0

Jedan od vrlo važnih čimbenika u pripremi tla je dobro poznavanje njegove reakcije odnosno pH. On značajno utječe na primanje svih hranjiva, a varira ovisno o potrebama kultura od kiselog do alkalnog. Uspjeh neke biljne proizvodnje u najvećoj mjeri ovisi o opskrbljenosti tla makro i mikrohranivima, a na njihovu moć oslobađanja i kretanja kroz tlo, značajno njegova utječe reakcija.

Viši savjetnik za hortikulturu Tomislav Božičević iz Ministarstva poljoprivrede objasnio je i pokazao Poljoprivrednoj televiziji u vinogradima sjeverno od Velike kako se mjeri pH vrijednost i što napraviti ako je tlo previše kiselo.

"Što je tlo udaljenije od nekakve neutralne vrijednosti, puno više gnojiti da bi efekt bio isti. Drugim riječima, daleko je jeftinije napraviti analizu, vidjeti kolika je kiselost, izregulirati je dodatkom određenih materijala za kalcifikaciju i onda poslije godinama i godinama manje gnojiti. Tako je ekonomski efekt puno povoljniji“, pojasnio je Božičević.

Postepeno dodavanje gnojiva

Za početak važno je tlo ne šokirati s potrebnim količinama kalcija, a viši savjetnik objasnio je u kojim se to koracima radi.

"Vrlo često se dogodi da poljoprivrednici sve odjednom natrpaju i stvore biljci ogroman šok. Upravo zbog toga mi preporučujemo postepeno dodavanje kroz tri ili čak četiri godine“, kaže sugovornik te dodaje da se nikako u jednoj godini ne smije dodati više od tri tone po hektaru. 

A kako bi ga biljka maksimalno iskoristila, gnojivo kod trajnih nasada treba staviti na dubinu između 45-50 cm, dok kod jednogodišnjih kultura, povrtnica, rasadnika i plastenika može ići na oko 30 cm. 

Takemura - uređaj za mjerenje pH

Božičević je demonstrirao i kako se mjeri pH vrijednost uređajem pod nazivom Takemura. Za početak tlo mora biti vlažno 15-20%. Takvo mjerenje potrebno je napraviti barem na 20 različitih mjesta na površini koju provjeravamo. 

"Šiljak na uređaju ide dolje jer se na njemu nalazi senzor. Njega gurnemo u tlo i par puta ga zašarafimo“, pokazuje stručnjak. Kod jednog uboda treba oko 5 minuta da reagensi na vrhu uređaja počnu djelovati i pokažu vrijednost. 

Zašto je važna analiza tla? Koji laboratoriji i po kojoj cijeni rade taj posao?

Na trima vinogradima na kojima su mjerene vrijednosti prvi posađen prije rata pokazao je gotovo idealne uvjete. Drugi noviji imao je nešto neutralniji pH, ali još uvijek jako dobar, dok je na trećem vrijednost bila 5 što znači da ima 60 puta kiselije tlo od normalne vrijednosti. 

"Zapamtite, kod gnojidbe treba biti oprezan kako bi biljka dobila sve potrebne hranjive tvari. U suprotnom, ona se muči što rezultira lošijim urodom i većom osjetljivošću“, zaključuje Božičević te poručuje kako svi poljoprivrednici trebaju napraviti analizu tla kako bi dobili ono najbolje od svojih voćnjaka, vinograda, nasada i usjeva. 

Kako se mjeri pH vrijednost tla možete pogledati i u videu:


Tagovi

Poljoprivredna tv PH vrijednost Analiza tla Kiselost Takemura


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]