Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada na OPG-u
  • 14.08.2021. 12:00

Kako registrirati objekt prerade poljoprivrednih proizvoda biljnog podrijetla

Želite li proizvoditi marmelade, džemove, ulja i slične proizvode morate registrirati objekt prerade proizvoda biljnog podrijetla u - Ministarstvu zdravstva.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 1.989
  • 301
  • 0

Ako želite proizvoditi marmelade, džemove, ulja i slične proizvode na poljoprivrednom gospodarstvu, morate registrirati objekt prerade proizvoda biljnog podrijetla. Kako to učiniti, pitali smo nadležno Ministarstvo zdravstva.

Objekt u poslovanju s hranom neživotinjskog podrijetla dužan je upisati se, odnosno registrirati objekt u poslovanju s hranom u Ministarstvu zdravstva. Potrebno je popuniti Obrazac zahtjeva SPH-Z1, koji se može naći na njihovoj internetskoj stranici, dostaviti presliku rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednika te uplatiti 35 kuna državne pristojbe, putem žiro računa ili državnih biljega, objašnjava Jasminka Barberić iz Ministarstva zdravstva.

Ovu dokumentaciju možete dostaviti poštom ili osobno u navedeno ministarstvo, a zakonski rok za izdavanje rješenja i izvoda iz upisnika je 30 dana od podnošenja potpune dokumentacije.

Sanitarna inspekcija nadzire nositelja poljoprivrednog gospodarstva

Ako se uz preradu bavite i ugostiteljstvom, dužni ste zadovoljiti minimalne tehničke uvjete, minimalne higijenske uvjete i HACPP. Rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima izdaje županijski ured za gospodarstvo.

"U slučaju prodaje na štandovima, klupama ili putem vozila, automata ili pokretnih trgovina, subjekt u poslovanju s hranom nije obvezan registrirati svaki pojedinačni objekt, nego samo registrirati tu djelatnost“, navodi Barberić.

Kada OPG prvi put podnosi zahtjev za registraciju objekta u kojem vrši proizvodnju, nije dužan u tom trenutku podnijeti i zahtjev za registraciju subjekta u poslovanju s hranom, nego se to radi automatski. U Ministarstvu zdravstva postoji registar svih registriranih subjekata i objekata, svaki od njijh podložan je nadzoru Sanitarne inspekcije.

Ako nositelj OPG-a vrši preradu hrane životinjskog podrijetla, tada zahtjev za registraciju podnosi Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Ne možemo se oteti dojmu da je potrebno pojednostavniti ovu proceduru. Zašto poljoprivrednik treba podnositi presliku rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednika kada te podatke već ima drugo ministarstvo. Zašto se zahtjev za registraciju objekta predaje samo poštom ili osobno, a ne i putem Interneta te zašto se zahtjev plaća? Digitalizacija državne uprave trebala bi biti prioritet jer ćemo na taj način ćemo olakšati život našim poljoprivrednicima.

Pogledajte više u video prilogu:


Tagovi

Prerada na OPG-u Registracija objekta prerade proizvoda biljnog podrijetla Ministarstvo zdravstva


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]