Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 08.12.2021. 12:00

Kako postići održivu proizvodnju hrane u pet koraka?

AGRIVI platforma pomaže poljoprivrednicima i prehrambenim tvrtkama da postignu održiviju proizvodnju i smanje negativni učinak na okoliš u pet jednostavnih koraka.

Foto: AGRIVI
  • 528
  • 322
  • 0

Aktualni globalni problemi kao što su rastući broj svjetske populacije, nedostatna proizvodnja hrane, ograničeni proizvodni resursi te nedostatak obradivih površina, zahtijevaju prijelaz na održiviji način proizvodnje. To znači da poljoprivrednici i prehrambene tvrtke moraju proizvoditi više uz istovremeno smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.

Kao odgovor na to globalno pitanje, Europska unija donijela je inicijativu pod nazivom Europski zeleni plan. Cilj inicijative je ostvariti klimatski neutralno, pravedno i prosperitetno društvo s modernim, resursno učinkovitim i konkurentnim gospodarstvom.

Kako bi se to postiglo, EU je kreirala niz transformirajućih politika, a jedna od njih je Strategija od polja do stola, s ciljem održivije proizvodnje hrane.

Proizvodnja hrane izravno ovisi o klimi i okolišu, ali i značajno pridonosi klimatskim promjenama i degradaciji okoliša. Iz tog razloga postoji snažna potreba za transformacijom na onu održivu, dok se u isto vrijeme nastoji osigurati sigurnost i zdravstvena ispravnost hrane. Srećom, danas raste broj prehrambenih tvrtki koje prelaze na takvu proizvodnju. Time tvrtke ne doprinose samo Zelenom planu, već i pružaju dodanu vrijednost svojim kupcima. Kupnjom proizvoda od tvrtki koje prihvaćaju standarde održive proizvodnje, kupci doprinose rješavanju globalnog problema.

Stoga, AGRIVI platforma pomaže poljoprivrednicima i prehrambenim tvrtkama da postignu takvu proizvodnju i smanje negativni učinak na okoliš u pet jednostavnih koraka:

Dijeljenje održivih i klimatski pametnih praksi

Kako bi se postigao održivi lanac opskrbe kontroliranjem utjecaja na okoliš, AGRIVI platforma pruža prehrambenim tvrtkama mogućnost da podijele svojim poljoprivrednicima znanje o klimatski pametnim praksama za svaki usjev. Osim poboljšanja održivosti, dijeljenje ključnih proizvodnih praksi s mrežom poljoprivrednika može biti korisno za poboljšanje njihove produktivnosti, sigurnosti hrane i nutritivne vrijednosti.

Postavljanjem unaprijed definiranih standarda smanjit će se i upotreba pesticida

Postavljanjem unaprijed definiranih standarda, tvrtke imaju mogućnost izravno usmjeriti svakog poljoprivrednika u svojoj mreži kako proizvoditi određenu kulturu na učinkovit i održiv način.

Primjerice, tvrtka može postaviti standard za izviđanje polja prije svakog prskanja. Tako će poljoprivrednik morati dostaviti dokaz da je obavio pregled polja i pronašao znakove zaraze. Drugim riječima, tvrtka će se pobrinuti da njihovi poljoprivrednici obavljaju reaktivno umjesto preventivnog prskanja. Kao rezultat toga, svi poljoprivrednici u mreži smanjit će upotrebu pesticida i svoj utjecaj na okoliš.

Praćenje i analiza proizvodnih praksi

Kako bi osigurali da svi poljoprivrednici u mreži primjenjuju održive i klimatski pametne prakse, tvrtke moraju pratiti cjelokupni tijek proizvodnje. Primjerice, praćenjem korištenja strojeva i goriva, tvrtke mogu vidjeti jesu li poljoprivrednici smanjili svoj doprinos globalnoj emisiji stakleničkih plinova tijekom određenog razdoblja.

Osim toga, mogu analizirati i popis svih aktivnosti tijekom sezone kako bi vidjeli jesu li poljoprivrednici primjenjivali prekomjernu obradu tla ili koliko je hranjiva godišnje primijenio svaki od njih. Pritom se posebno provjerava korištenje dušika.

Naime, AGRIVI platforma podržava tvrtke u svim aspektima praćenja i analize proizvodnje, osiguravajući kompletnu sljedivost proizvodnje kroz vertikalnu integraciju poljoprivrednog lanca opskrbe.

Praćenje vremenskih uvjeta i planiranje svakog ulaska u polje

Svaki nepotreban ulazak u polje doprinosi globalnoj emisiji stakleničkih plinova. Zbog toga je važno pratiti vremenske uvjete i obavljati određene aktivnosti kada to samo vrijeme dopušta. Tako poljoprivrednici mogu značajno smanjiti utjecaj mehanizacije na tlo. Time će također smanjiti potrošnju goriva i svoj doprinos globalnoj emisiji stakleničkih plinova.

No, ako nemaju uvid u preciznu vremensku prognozu, može se dogoditi da prskaju samo nekoliko minuta prije pojave kiše ili vjetra i upravo tako doprinesu onečišćenju okoliša. S druge strane, ako koriste ovu platformu za dobivanje preciznih vremenskih uvjeta ili meteoroloških alarma, aktivnosti mogu obavljati samo kada su vremenski uvjeti povoljni i tako smanjuju svoj utjecaj na okoliš. Osim smanjenog negativnog utjecaja na okoliš, praćenjem preciznih vremenskih uvjeta, poljoprivrednici mogu i uštedjeti zbog učinkovitijeg korištenja resursa.

Reaktivno prskanje umjesto preventivnog

Prema Zelenom planu, da bi se postigla održivija proizvodnja hrane, Europa treba smanjiti ukupnu upotrebu pesticida za 50 posto do 2030 godine. AGRIVI podržava tvrtke i poljoprivrednike u primjeni reaktivnog umjesto preventivnog prskanja pomoću alarma za detekciju bolesti i štetnika te putem satelitskih snimaka koje omogućuju detekciju problematičnih područja na polju preko nekoliko različitih vegetacijskih indeksa.

Platforma omogućuje prehrambenim tvrtkama više od 30 različitih izvješća 

Na temelju toga, poljoprivrednici mogu obaviti dodatna izviđanja usjeva na otkrivenim problematičnim površinama i provjeriti što se točno događa s njihovim poljima i usjevima. Ako postoji stvarna opasnost od infekcije, poljoprivrednik može primijeniti reaktivno tretiranje.

Izvještavanje za potpunu sljedivost proizvodnje

Potpuni uvid u cjelokupnu proizvodnju ključan je za osiguravanje održivog lanca opskrbe. Platforma omogućuje prehrambenim tvrtkama više od 30 različitih izvješća koja se mogu koristiti za potrebe nadležnih institucija, kao i za interne potrebe da se vidi koja područja proizvodnje se mogu poboljšati kako bi se postigla održivija i ekološki prihvatljivija proizvodnja hrane.

Uz rješenja za digitalnu poljoprivredu, usvajanje i praćenje klimatski pametnih i resursno učinkovitih poljoprivrednih praksi može biti jednostavno ostvarivo kroz navedenih pet koraka.


Tagovi

AGRIVI Platforma Održiva proizvodnja Reaktivno prskanje


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/