Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 20.11.2021. 10:30

Kako otjerati ptice? Prvo maknite svu hranu

Ptice su izuzetno korisne životinje, ali kada se nauče posjećivati balkone i terase mogu postati problem.

Foto: Depositphotos/shymar52@gmail.com
  • 2.535
  • 82
  • 1

Prostor u kojem živimo dijelimo s velikim brojem životinja. Kada imate otvoren balkon ili terasu, velika je vjerojatnost da će ptice doći u potrazi za hranom. Najčešće se susrećemo s golubovima, vrapcima i gačcima koji u jatima okupiraju balkon na kojem pronađu hranu. Kada jednom otkriju gdje je ima, vrlo ih je teško otjerati.

Osim što će ostaviti nered, uprljati prostor svojim izmetom, ptice su često prijenosnici zoonoza – bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama. Prašina, perje, izmet mogu izazvati alergije. Ptičji izmet nagriza boju, namještaj, ogradu. Na ovaj način ptice ugrožavaju kvalitetu života ljudi.

Ipak, treba imati na umu da su ptice izuzetno korisne i nikako ih ne treba ubijati i trovati. One za hranu koriste veliki broj kukaca, puževa i drugih štetnika.

No, nije dobro imati ih u blizini domova. 

Privlači ih bilo kakva hrana

Teško ćete ih otjerati s balkona ili terase ukoliko ostavljate hranu ili otpad koji im može poslužiti da naprave gnijezdo. Ne skladištite ondje stari namještaj. Uklonite hranu, čuvajte je u kutijama, platnenim vrećicama. Kanta za smeće neka ima poklopac i držite je uvijek poklopljenu.

Lončanice i posude sa cvijećem mogu biti izvor problema. Zalijevanje obavljajte direktno u zemlju. Izlijte suvišnu vodu iz tanjurića jer se ptice mogu naviknuti piti iz njih. Ne ostavljajte posude sa zemljom. Iskoristit će ih za kupanje u prašini (vrapci to posebno vole). 

Nikada ne hranite kućne ljubimce na terasi i ne ostavljajte posude s vodom. Ptice će privući bilo kakva hrana, posebno kada padne snijeg i ona postane nedostupna. Dakle, nemojte im ostavljati mrvice kruha ili zrnevlje na svom balkonu, terasi, prozorskoj dasci jer kad jednom nahranite pticu, budite sigurni da će dovesti cijelo jato.

S druge strane, ptice ne vole ljut okus i to možemo iskoristiti. One su radoznale i probat će sve što vide, posebno zrnevlje. Možemo koristiti čili papriku tucanu ili u prahu, biber. Vrlo brzo će naučiti povezati vaš balkon i ljut okus. Zbog toga će izbjegavati dolaziti.

Čime ih poplašiti? 

Za plašenje može poslužiti sve što reflektira svjetlost. U tu svrhu možete iskoristiti stari CD, aluminijsku foliju. Objesite ih ili postavite duž ograde balkona. Naravno, ovakve stvari će biti efikasne kada je sunčan dan.

Postavite reflektirajuće trake ili izrežite aluminijsku foliju. Osim što će odražavati svjetlost, one će i šuštati na vjetru.

Ptice - saveznici i pomoćnici u vrtu

Iskoristite balone i vrtuljke koji se pokreću na vjetru. Ptice ne vole objekte koji su nestabilni.

Replike ptica grabljivica (igračke, kipove) postavite na balkon da im budu vidljive jer golubovi i vrapci ne podnose prisustvo grabljivica.

Različiti šiljci koji se postavljaju na vanjsku prozorsku dasku ili ogradu balkona će ih priječiti da slete na ta mjesta.


Tagovi

Tjeranje ptica Kako Golubovi na balkonu Golubovi na terasi Ptice Kako otjerati ptice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]