Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna zadruga
  • 26.07.2022. 16:30

Kako osnovati poljoprivrednu zadrugu?

Zapošljavanjem mladih stručnjaka i ostale radne snage u selima rešio bi se još jedan gorući problem u našoj zemlji, a to je pitanje nezaposlenosti.

Foto: Jelena Lukić
  • 381
  • 120
  • 0

Poljoprivredne zadruge su nam danas potrebne radi obnove sela i života na selu. Formiranjem zadruga došlo bi do zaustavljanja daljeg pada poljoprivredne proizvodnje. Ukoliko bi imali zagarantovan otkup i poznatu cenu poljoprivrednih proizvoda poljoprivrednici bi mogli da planiraju i povećavaju poljoprivrednu proizvodnju.

Kako dalje kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Prokuplje Tanja Davidović, formiranjem zadruga poljoprivrednici se štite od ucena pojedinih otkupljivača poljoprivrednih proizvoda, mogu da smanje troškove za nabavku repromaterijala i postignu bolju cenu za svoje poljoprivredne proizvode.

"Šou rum": Uskoro ponuda zadružnih proizvoda iz cele Srbije

"Zapošljavanjem mladih visoko-stručnih kadrova u zadruzi obezbeđuje se brži transfer tehnologije u poljoprivredi, a povećanje broja seoskog stanovništva i podizanje standarda života na selu omogućiće razvoj seoskog turizma, otvaranje novih škola, i domova kulure", kaže Davidovićeva.

Povratkom mladih na selo rešava se lanac problema

Poboljšanjem uslova života na selu, kako kaže, došlo bi do povratka mladih u selo što bi dovelo do povećanja nataliteta i poboljšavanja demografske slike sela. Takođe, zapošljavanjem mladih stručnjaka i ostale radne snage u selima rešio bi se još jedan gorući problem u našoj zemlji, a to je pitanje nezaposlenosti.

"Preradom i prodajom poljoprivrednih proizvoda, zadruge bi stvorile profit koji bi mogle da ulože u izgradnju infrastrukture u selu, promociju sela, u održavanje sajmova, i na razne druge načine poboljšali život ljudi na selu", kaže stručnjak.

Preradom i prodajom poljoprivrednih proizvoda, zadruge bi stvorile profit (Foto: Marija Spasić)

Koja dokumenta su potrebna prilikom osnivanja zadruge?

Veliki je broj poljoprivrednika koji žele da osnuju zadrugu, ali nisu upućeni u korake do toga i u birokratski deo. Ovde je ukratko pojašnjeno koji su to koraci: 

  • Jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i upisa u jedinstveni registar poreskih obaveznika. Obrazac se nalazi na sajtu agencije za privredne registre, popunjava se elektronski. Za svakog zadrugara ponaosob se popunjava posebna strana. Prilikom registracije mora se izjasniti da li zadruga podleže PDV-u. Ukoliko se izjasni da je u sistemu PDV-a pri registraciji u APR-u, automatski će joj biti dodeljen PIB. Pri izboru poslovnog imena treba obratiti pažnju da naziv zadruge ne sme biti sličan nekom postojećem nazivu drugog privrednog subjekta;
  • Dostaviti ugovor o osnivanju zadruge sa overenim potpisima osnivača-zadruge;
  • Dokaz o identiteu zadrugara (za domaće fizičko lice - fotokopija lične karte;
  • Zapisnik sa osnivačke skupštine;
  • Zadružna pravila;
  • Knjiga zadrugara (ovo važi samo za zadruge sa članarinom);
  • Potvrda banke o uplati nvčanog uloga, ako se ulog uplaćuje, odnosno sporazum zadrugara o proceni vrednosti nenovčanog uloga ili procena vrednosti nenovčanog uloga. Nakon registracije zadruge u APR-u otvara se račun zadruge u banci u kojoj je i otvoren privremeni račun i sredstava sa privremenog računa se prebacuju na račun zadruge;
  • Odluka o imenovanju predsednika i članova upravnog odbora;
  • Odluka o imenovanju predsednika i članova nadzornog odbora (ako postoji);
  • Dokaz o uplati naknade za registraciju osnovanja i dokaz o uplati naknade za registraciju i objavu osnivačkog akta zadružnih pravila, kao i za objavu knjige zadrugarstva.

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Poljoprivredne zadruge Tanja davidović Promocija sela Poljoprivredni proizvodi Problem nezaposlenosti


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.