Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevare
  • 08.01.2021. 07:30

Kako izbjeći prijevare pri kupnji rabljene mehanizacije?

Prijevare postaju sve češće, a kako ih izbjeći i na vrijeme otkriti prevarante?

Foto: Bigstock/budabar
  • 3.596
  • 471
  • 0

Kupnja rabljene poljoprivredne opreme i mehanizacije putem interneta raširena je u cijelom svijetu, a proizvodi nikad lakše dostupni. Međutim, svjedoci smo raznih prijevara u posljednje vrijeme. Stoga, opreza nikad dosta.

Često se mogu naći lažne stranice s oglasima kao i lažni profili prodavatelja koji kradu tuđe fotografije kako bi njihovi oglasi izgledali što uvjerljivije. Prema Rebbeci Davidson, stručnjakinji za ruralna pitanja u Nacionalnom poljoprivrednom udruženju uzajamnog osiguranja (NFU Mutual) u Velikoj Britaniji, trgovina poljoprivrednim vozilima i opremom postala je unosan posao za bande organiziranog kriminala. 

"U nekim slučajevima ono što se prodaje uopće ne postoji, a lopovi koriste identitet legitimnih vozila za prodaju na internetu“, upozorila je za farmers weekly.

Dobro provjeriti adresu i telefon prodavatelja

Dodala je da neki oglašavaju strojeve znatno ispod tržišne vrijednosti kako bi privukli kupce, a oni ne provjeravaju istinitost pa nasjednu na kupovinu. "Još jedna popularna taktika je pritisak na potencijalne kupce da uplate depozit za rezervaciju predmeta koji uopće ni ne postoji", napominje ona.

Poljoprivrednici mogu poduzeti brojne korake kako bi potvrdili da imaju posla s pravim i pouzdanim prodavateljem na internetu. Davidson predlaže obaviti brojne provjere prije nego što ostanete bez novca.

Naime, ako se cijena čini predobrom da bi bila istinita, treba dobro provjeriti tržišnu vrijednost i pronaći opravdani razlog zašto je toliko niska. Također, treba se uvjeriti da prodavatelj ima valjanu adresu i telefonski broj. Najbolje je posjetiti ih u njihovom domu ili poslovnom prostoru.

Važno je proizvode pogledati na dnevnom svjetlu

"Budite sumnjičavi prema svima koji nude susret na pola puta, servisu ili parkiralištu", napomenula je Davison. Ističe i kako je važno omogućiti cjelovit pregled vozila i probnu vožnju, a najbolje je proizvode gledati po dnevnom svjetlu. Osim toga, treba provjeriti važne značajke koje se mogu identificirati poput serijskih brojeva i paziti da oni nisu namjerno izgrebani.

Preporuka je diskretno zabilježiti marke, modele i registracijske oznake vozila parkiranih na adresi kako bi podaci bili korisni policiji ako bude problema s kupnjom.

"Uvijek provjeravajte dokumentaciju", upozorava i kaže da ne treba žuriti, da ne bi došlo do krive odluke. "Ako niste sigurni, udaljite se dok ne obavite dodatna istraživanja i provjere", dodaje. Napominje i da kupnja od pouzdanog prodavača može smanjiti rizik od prijevare.

Dodatna sigurnost kod aukcija

Simon Wearmouth iz tvrtke Brown & Co koja provodi internetske aukcije za poljoprivredne strojeve kaže da kupnja putem dražbi nudi dodatnu razinu zaštite. "U aukcijskoj kući znate da ne licitirate za nešto što možda zapravo ne postoji, jer smo mi bili tamo i to vidjeli“, napominje. Međutim, i dalje preporučuje kupcima da dogovore sastanak uoči dražbe kako bi vidjeli stroj i razgovarali s dobavljačem.

"Puno fotografiramo, ali ne možemo slikati svaki ležaj posebno“, dodaje te kaže da se trude dati najbolji opis stvarnog stanja, ali da kupac mora provjeriti odgovara li proizvod njegovom opisu.

Još jedna prednost je ta što kupac novac uplaćuje na račun klijenta koji će biti isporučen dobavljaču tek nakon što odabrani artikl bude dostavljen. "Ako netko ode na farmu i smatra da stroj ne odgovara opisu, tada postoji mogućnost da mu se vrati novac“, pojašnjava.

Važno je da kupci nastoje odmah preuzeti svoju robu, a prema odredbama internetske prodaje tvrtke Brown & Co, ima dva tjedna da ode po svoj stroj, a tvrtku obavještava u roku od tri dana od završetka prodaje ako nije zadovoljan.

Zakonska prava potrošača

Alex Forster iz tvrtke Roythornes Solicitors upozorava da potrošačima zakonska prava jamče najveću zaštitu prilikom internetske kupnje, međutim većina poslova s poljoprivrednim strojevima su transakcije između poduzeća koje nude nešto nižu pravnu zaštitu.

"Ako potrošač kupi traktor putem interneta i otkrije da nije zadovoljavajuće kvalitete ili nije primjeren, ima 30 dana da dokaže kvar i odbaci kupnju”, pojašnjava Forster. Također, nakon 30 dana može zatražiti od prodavača zamjenu ili popravak traktora. Ako prodavatelj ne popravi ili zamijeni robu u razumnom roku, može zatražiti puni povrat novca.

Sedam najčešćih financijskih online prijevara

"Primjerice, ako poduzeće kupi traktor, preuzme ga i zatim vozi nekoliko tjedana prije nego što se pokvari, uobičajeno je da je tom slučaju izgubilo pravo na povrat jer se vozilo koristilo" pojašnjava.

Međutim, to ne znači da ne postoji drugih načina za žalbu. Naime, kupac može zadržati traktor i tražiti naknadu štete za svoje gubitke odnosno troškove popravaka. 

Dakle, tko kupuje na aukciji ili putem interneta prihvaća uvjete prodaje, a treba ih pažljivo iščitati prije nego što donese krivu odluku i bude na gubitku. 


Tagovi

Internetska prodaja Rabljena mehanizacija Prijevare Kupnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]