Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NYIOOC i carina
  • 30.06.2021. 12:00

Kako hrvatski maslinari mogu biti oslobođeni plaćanja carine za trofeje osvojene u New Yorku

Postoji mogućnost oslobađanja od plaćanja carina, a na cijeli slučaj reagirala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: dr. Ivica Vlatković
  • 546
  • 211
  • 0

Hrvatski maslinari koji su u New Yorku za kvalitetu svojih ekstra djevičanskih ulja osvojili zlatne i srebrne medalje možda neće morati platiti carinu i PDV za kipiće i naljepnice koje su platili i naručili od organizatora NYIOOC 2021.

Zlatko Burić, glavni čovjek Udruge Zlatna Šoltanka koja okuplja maslinare s otoka Šolte, obratio se Ministarstvu financija odnosno Carinskoj upravi obavještavajući ih da su za članove udruge putem DHL-a iz New Yorka stigli trofeji u obliku kipića i naljepnica za najviše nagrade za maslinova ulja. NYIOOC se smatra "Olimpijadom" za maslinare iz cijelog svijeta, i jako smo, piše, ponosni na ovaj uspjeh.

"Pošto se radi o visokim međunarodnim priznanjima za jedan hrvatski proizvod, smatramo da nije u redu da nam se naplati carina i PDV za iste. Pozivamo se i na "Uputu o ostvarivanju oslobođenja od plaćanja uvoznih davanja" i to članak 15. stavak a. Ukoliko je potrebno dostaviti dodatne dokumente ili dokaze, slobodno se javite", napisao je Burić u svom dopisu.

Iz Carinske uprave ubrzo mu je stigao odgovor koji, zbog brojnih nedoumica i različitih tumačenja ovog “slučaja”, prenosimo u cijelosti.

Kako navode, u Republici Hrvatskoj neposredno se primjenjuje Uredba Vijeća EU br. 1186/2009 od 16. studenog 2009. godine o uspostavi sustava oslobođenja od carina u Europskoj uniji kojom se utvrđuju slučajevi u kojima se, zbog posebnih okolnosti, odobrava oslobođenje. Detalji provedbe pojedinih instituta oslobođenja iz Uredbe 1186/2009 propisani su Pravilnikom o ostvarivanju oslobođenja od carina (Narodne novine, broj 52/17). 

Zahtjev za oslobađanjem carine i dokazi

Tako je člankom 81. Uredbe Vijeća 1186/2009 propisana mogućnost oslobođenja od carine prilikom uvoza pehara, medalja i sličnih predmeta prvenstveno simbolične naravi koji su u trećoj zemlji bili dodijeljeni osobama koje imaju uobičajeno prebivalište na carinskom području Zajednice (EU) kao priznanje za njihove aktivnosti u poljima poput umjetnosti, znanosti, sporta ili javne službe ili kao priznanje za zasluge za neki događaj, koje na carinsko područje uvoze same te osobe kao i uvoz takvih predmeta koje besplatno daju tijela ili osobe s poslovnim nastanom u trećoj zemlji radi uručivanja na carinskom području Zajednice, u iste svrhe kao što je prethodno navedeno, dakle kao priznanje za njihove aktivnosti u poljima poput umjetnosti, znanosti, sporta ili javne službe ili kao priznanje za zasluge za neki događaj.

Oslobođenje po predmetnoj osnovi moguće je pod uvjetom podnošenja odgovarajućih dokaza i pod uvjetom da odnosne djelatnosti nisu komercijalnog karaktera.

Sukladno članku 21. navedenog Pravilnika, oslobođenje se može ostvariti uz prilaganje izjave s navodima o okolnostima i uvjetima dodjele odlikovanja ili nagrade s kratkim opisom predmeta koji se uvoze. Zahtjevu za oslobođenje također se prilaže i preslika isprave o dodjeli predmetnih odlikovanja ili nagrada.

Nadalje, oslobođenja od plaćanja poreza na dodanu vrijednost pri uvozu propisana su člankom 44. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, broj 73/13 - 138/20) koji u stavku 13. također propisuje oslobođenje za uvoz odličja i priznanja dobivenih u okviru međunarodnih događaja.  

Napominju i da okolnost dodjele predmetnih kipića i naljepnica kao visoko međunarodno priznanje ne ukazuje na komercijalnu narav uvoza te robe u carinsko područje, on je izravno vezan uz nagradu na međunarodnom događaju i predstavlja očitovanje uspjeha, pa se može smatrati da takav predmet u svojoj stvarnoj biti nije povezan s bilo kojom okolnosti, osim s uspjehom na predmetnom međunarodnom događaju. 

Konačnu odluku donosi nadležni carinski ured

S obzirom na navedeno, mišljenja su da je za predmetni uvoz moguće ostvariti oslobođenje od carine kao i od plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Ovo pod uvjetom prilaganja tražene dokumentacije uz zahtjev za oslobođenje, a kao što je gore navedeno.

"Valja naglasiti da konačnu odluku o predmetnom zahtjevu za oslobođenje donosi nadležni carinski ured uz uvažavanje mišljenja Carinske uprave, Središnjeg ureda”, ističe se na kraju odgovora koje potpisuje njihov Odjel za odnose s javnošću.

Iz odgovora je, dakle, vidljivo da je Uredbom Vijeća 1186/2009 propisana mogućnost oslobođenja od carine za uvoz pehara, medalja i sličnih priznanja za aktivnosti poput znanosti, umjetnosti, sporta ili kao priznanje za zasluge za neki događaj, uz uvjet da se podnese Zahtjev za oslobođenje s odgovarajućim dokazom i izjavom s navodima o okolnostima i uvjetima dodjele odlikovanja ili nagrade s kratkim opisom predmeta koji se uvoze i izjavom da predmeti nisu komercijalnog karaktera.

Nažalost, ovakvi predmeti nisu zakonom oslobođeni carine i PDV-a već je potrebno podnositi Zahtjev. Ista procedura čeka i skupinu zlatnih i srebrnih maslinara koji su zajedno preko Udruge dalmatinskih uljara naručili i uplatili 40-ak kipića i naljepnica.

Reagirala i ministrica Marija Vučković

Na cijeli slučaj reagirala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglašavajući da su hrvatski maslinari na NYIOOC World Olive Oil Competition, manifestaciji koja se smatra listom najboljih maslinovih ulja na svijetu pokazali i dokazali izniman uspjeh i kvalitetu te se okitili sa 67 zlatnih i 20 srebrnih medalja među 1.159 uzoraka iz 28 zemalja svijeta.

Kako nam je otkrila, po saznanju o ovom uspjehu, dogovorili su organiziranje prijema uz čestitanje te pristupili dobivanju informacija o svim nagrađenim uljima od strane udruženja. O namjeri organiziranja prijema izvijestila je Damira Buntića, tajnika Udruge dalmatinskih uljara i predsjednika Odbora za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. Prijem i javno čestitanje nije bilo moguće ranije organizirati zbog određenih okolnosti, a dogovoren je prvi tjedan srpnja.

"Također, gospodin Buntić me je u petak, 25. lipnja 2021. godine u 15.06 sati,  mailom izvijestio o potencijalnom problemu, odnosno obvezi plaćanja carine i PDV-a na nagrade. Po čitanju maila, nazvala sam ga, dobila detaljnije informacije o njihovoj dvojbi te kontaktirala Carinsku upravu Ministarstva financija i u 16.45 istog dana proslijedila mail sa zamolbom za pregledom i žurnom obavijesti o carinskom i poreznom tretmanu predmetnih nagrada", objašnjava ministrica.

Carinska uprava Ministarstva financija izvijestila je Ministarstvo poljoprivrede u nedjelju, 27. lipnja, nakon proučavanja predmeta, da je u ovoj pravnoj situaciji, odnosno u konkretnom slučaju moguće primijeniti oslobođenje od plaćanja carine po članku 81. Uredbe Vijeća (EZ) br. 1186/2009 o uspostavi sustava oslobođenja od carina u Zajednici i PDV-a po članku. 44. st. 13. Zakona o PDV-u, dakle u konkretnom slučaju bi se primijenilo oslobođenje od plaćanja svih uvoznih davanja.  

"Zahvaljujem im na žurnoj reakciji, pri čemu se ovdje ne radi o nikakvom 'sređivanju' već o primjerenom službenom upitu i dobivenom službenom odgovoru. O istom sam u nedjelju 27. lipnja izvijestila gospodina Buntića", reagirala je ministrica na objavljeni članak. 

Hrvatski maslinari moraju platiti carinu za medalje osvojene u New Yorku!?

Uspjeh naših maslinara, podcrtava, zaslužuje poseban prijem i promociju kako su i dogovorili s predsjednikom Odbora za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore i upoznavanje cijele hrvatske javnosti sa svakim pojedinačno koji svojim trudom, radom, kreativnošću i uspjehom promiče ugled Hrvatske, našu mediteransku kulturu i rast poljoprivrede i njezine dodane vrijednosti! Nagrada kao predmet nema komercijalnu narav unosa robe u carinsko područje, već je očitovanje uspjeha na međunarodnom događaju što prepoznaje i Ministarstvo financija i hrvatsko porezno pravo.

"Ujedno izvješćujem da je i Zlatko Burić, prema očitovanju Carinske uprave, pojedinačno bio obaviješten da je u ovom slučaju moguće izuzeće od svih uvoznih davanja", zaključuje ministrica.

Zašto organizatori NYIOOC-a naplaćuju trofeje?

Potrebno je znači, podnijeti Zahtjev za oslobođenje s odgovarajućim dokazom i izjavom s navodima o okolnostima i uvjetima dodjele odlikovanja ili nagrade s kratkim opisom predmeta koji se uvoze i izjavom da predmeti nisu komercijalnog karaktera.

Maslinare i ostale naše čitatelje vjerojatno će zanimati da li na iste nagrade carinu plaćaju primjerice španjolski ili talijanski maslinari? Odgovor je potvrdan jer u cijeloj EU važi pravilo da su carina i drugih plaćanja oslobođeni samo oni trofeji koji se dodjeljuju besplatno. A organizatori svjetskog NYIOOC-a su, kažu, davno odlučili ne davati trofeje besplatno, jer u tom slučaju proizvođači koji nisu pobijedili u osnovi plaćaju trofeje pobjednika (putem njihove kotizacije). Samo 150-ak pobjednika naručuje trofeje.

Znamo da je, priznaju, skupo sudjelovati u NYIOOC-u, a i nagrade su skupe. No, najvažnija vrijednost u pobjedi nisu trofeji i naljepnice, već brojne promotivne inicijative koje radimo tijekom cijele godine kako bismo podigli svijest javnosti o visokokvalitetnim maslinovim uljima i ljudima koji ih proizvode, poručuju organizatori ovog svjetskog natjecanja.

Eto, sada je sve jasno. Pa tko voli - nek izvoli!


Tagovi

Trofeji Carina NYIOOC Oslobađanje od plaćanja carine Ministrica Marija Vučković


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/