Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita tla
  • 06.12.2019. 16:30

Kako budući ZPP želi zaštititi tlo održivom uporabom?

Može proći i do 1.000 godina da se proizvede 1cm plodnog tla, ali samo nekoliko godina da se izgubi. Moramo djelovati na očuvanju i obnovi tla, objavila je Europska komisija.

Foto: Pixabay/Jing
  • 512
  • 42
  • 0

Tlo je osnova za hranu koju uzgajamo, kao i za proizvodnju stočne hrane, tekstila, drveta i drugih materijala. Omogućuje nam čistu vodu, čuva biološku raznolikost, reciklira hranjive tvari, regulira klimu i dio je naših krajolika i kulturne baštine. Tlo je važno za dobrobit i ravnotežu ekosustava na našem planetu.

Ovaj prirodni resurs je osjetljiv i ograničen, pa njime treba pažljivo upravljati i štititi ga. U EU ga svake godine gubimo samo vodnom erozijom, što je ekvivalent dubine od jednog metra tla na području koje odgovara veličini grada Berlina. Sve veća populacija, koja zahtijeva više zemlje za proizvodnju hrane, urbanizaciju i industriju, stavlja tlo pod dodatni pritisak.

Može proći i do 1.000 godina da se proizvede 1 cm plodnog tla, ali samo nekoliko godina da se izgubi. Moramo djelovati na očuvanju i obnovi tla.

Što ZPP čini da zaštiti naše tlo?

Na europskoj razini, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) uspostavila je razne instrumente za promicanje održive uporabe tla. Načelo unakrsne usklađenosti povezuje izravna plaćanja s dobrim poljoprivrednim praksama koje osiguravaju osnovne standarde okoliša i klime, sigurnosti hrane, zdravlja životinja i biljaka, dobrobiti životinja i pomaže u održavanju zemljišta u dobrom poljoprivrednom i okolišnom stanju.

Izravna plaćanja dostupna su i poljoprivrednicima ako se pridržavaju takozvanih mjera ozelenjavanja, koje doprinose očuvanju tla. Ove mjere, na koje se odnosi 30% izravnih plaćanja, zahtijevaju da poljoprivrednici diverzificiraju usjeve, održavaju trajne travnjake i da 5% obradivog zemljišta posvete "ekološkim fokusnim područjima". Ove akcije doprinose povećanju otpornosti tla, očuvanju ugljika u tlu i zaštiti biološke raznolikosti.

Može proći i do 1.000 godina da se proizvede 1 cm plodnog tla, ali samo nekoliko godina da se izgubi.

Zaštita tla ugrađena je i u programe ruralnog razvoja koji se financiraju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a kojima upravljaju same države članice. Promicanje učinkovitosti resursa i obnova, očuvanje i poboljšanje ekosustava povezanih s poljoprivredom dva su od šest ključnih prioritetnih područja ruralnog razvoja. 

Očuvanje tla u budućnosti

Briga za okoliš, djelovanje protiv klimatskih promjena te očuvanje krajolika i biološke raznolikosti tri su od devet ciljeva budućeg ZPP-a. Budući ZPP pomoći će održivom upravljanju i učinkovitom korištenju naših tla koristeći pristup zasnovan na dokazima i performansama, temeljen na digitalizaciji.

Novi "uvjetni" okvir budućeg ZPP-a podržava poboljšanu kvalitetu i zaštitu tla te povećanu sekvestraciju ugljika kroz bolje korištenje zemljišta i upravljanje usjevima. Poljoprivrednici moraju udovoljavati dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (GAECs) povezanima s izravnom potporom prihodu. GAEC zahtjevi uključuju zaštitu tresetnih i močvarnih područja, rotaciju usjeva (zamjenjuje diverzifikaciju usjeva), minimalno upravljanje zemljištem pod obradom tla radi smanjenja degradacije tla te pokrivanje tla. Pored toga, sada je obvezan GAEC-ov zahtjev da svi poljoprivrednici koriste Alat za održivu poljoprivredu (FaST) za razvoj svojih planova upravljanja hranjivim tvarima. Alat prikuplja informacije poput satelitskih podataka, uzorkovanja tla i podataka o zemljišnim parcelama kako bi poljoprivrednicima omogućio donošenje informiranih i ciljanih odluka o njihovim potrebama za hranjivim tvarima.

Briga za okoliš, djelovanje protiv klimatskih promjena te očuvanje krajolika i biološke raznolikosti tri su od devet ciljeva budućeg ZPP-a.

Budući ZPP također uključuje novi i inovativni dobrovoljni okvir u okviru prvog i drugog stupa. Svaka država članica dizajnira ove programe u skladu sa svojim lokalnim potrebama i uvjetima. Pojačano gospodarenje trajnim pašnjacima, organskim uzgojem, pošumljavanje i stvaranje šumskih površina, agroekologija i poljoprivredno-šumarstvo, precizna poljoprivreda samo su neki od primjera korisnih praksi koje bi zemlje članice mogle ponuditi.

Digitalizacija je zajednički cilj budućeg ZPP-a koja ima za cilj optimizirati plodnost tla i smanjiti zagađenje podržavanjem boljeg upravljanja poljoprivrednim gospodarstvom i korištenjem prave količine inputa na pravom mjestu u pravo vrijeme. Precizna poljoprivreda uključuje upotrebu digitalnih tehnika za praćenje i precizno optimiziranje poljoprivrednih proizvodnih procesa kako bi se povećali prinosi koristeći manju količinu inputa (npr. gnojiva i pesticida), što je jedan od ciljeva ZPP-a.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika ZPP Zaštita tla Očuvanje tla Ozelenjavanje Izravna plaćanja Zemlja Klimatske promjene


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]