Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalažni otpad
  • 20.01.2020. 08:00

Kako bezbedno čuvati i rukovati sredstvima za zaštitu bilja?

Beskorisno je kupovati skupe preparate ako ih ne koristimo ispravno. Ako smo i kupili nešto jeftinije, možemo da sudimo o kvalitetu samo ako smo tretiranje useva izvršili ispravno.

Foto: Bigstockphoto/wellphoto
  • 136
  • 5
  • 0

Sredstva za zaštitu bilja skladište se tako da ne ugrožavaju život i zdravlje ljudi, životinja i životne sredine. Uslovi čuvanja prema pojašnjenju diplomiranog agroekonomiste Živka Stefanovića, iz PSSS Loznice treba da obezbede održavanje nepromenjenih fizičkih i hemijskih osobina i pogodnosti za njihovu primenu.

"Hemijski preparati moraju da se drže na posebnom mestu, nedostupnom deci i domaćim životinjama. Prilikom primene pesticida nositi gumene rukavice i čizme, zaštitno odelo, pokrov za glavu, naočare i masku za nos i usta, koji će da pokriju veći deo tela. Ne raditi sa izloženom kožom niti puštati decu da budu prisutna prilikom primene pesticida. Obavezno je korišćenje lične zaštitne opreme tokom čitavog perioda pripreme i primene sredstava," pojasnio je Stefanović. 

Savet stručnjaka: Pravilna upotreba sredstava za zaštitu

Strogo se pridržavati uputstva

Precizno odmeravati (koristiti menzure ili druge merne sudove) u pripremi rastvora. Sredstva treba tačno odmeriti prema uputstvu, a nikako se ne sme odmeravati "od oka". Zavisno od uslova primene, preduzeti dodatne mere opreza.

Stefanović kaže da je potrebno tretirati po mirnom i tihom vremenu bez vetra. Primenjivati pesticide rano ujutru ili uveče, kada je vedro. Izbegavati prskanje na temperaturi višoj od 30ºC. Prilikom primene, ne uzimati hranu i ne pušiti. Ako to želite da radite, prethodno dobro operite ruke i lice. Uređaje za primenu sredstava održavati u ispravnom stanju i redovno vršiti kontrolu i kalibraciju.

Beskorisno je kupovati skupe preparate ako ih ne koristimo ispravno. Ako smo i kupili nešto jeftinije, možemo da sudimo o kvalitetu samo ako smo tretiranje useva izvršili sa ispravnim i odgovarajuće podešenim prskalicama.

Posebno se posvetiti rasprskivačima

Savet je da se posebna pažnja posveti završnim elementima, odnosno, rasprskivačima. Sa kupovinom odgovarajuće dizne, uštedi se novac, a kasnije i prinosi budu veći.

Pri tom, veličina kapljica, oblik i ugao izlaznog mlaza, tj. količina tečnosti koja je neophodna za zaštitu, nije ista za sve biljke. Ukoliko se dodatno ne povede računa o izboru i pripremi prskalica, tretirane površine neće biti kvalitetno pokrivene, a gubici su ogromni.

Rukovanje ambalažom 

Zabranjeno je kako Stefanović objašnjava ponovno korišćenje pakovanja ili upotreba istog, u druge svrhe. Praznu ambalažu potrebno je isprati nakon primene. Ispiranje obaviti na samom imanju gde se sredstvo i primenilo.

Važno je da proizvođač ili osoba koja rukuje sa uređajem za aplikaciju ispere ambalažu odmah nakon pražnjenja i prebaci ispranu tečnost u prskalicu. Postupak može da se sprovede kroz "trostuko ispiranje" ili ispiranje pod pritiskom.

Voditi računa i o životnoj sredini

Postupak trostrukog ispiranja podrazumeva: preostali sadržaj se isprazni u rezervoar prskalice i ostavi da se ocedi 30 sekundi. U ambalažu se potom doda vode u količini od 1/3 zapremine. Napunjena ambalaža se zatvori i snažno promućka pa se ponovo otvara i sadržaj se pretoči u rezervoar prskalice, te se ostavi da se ocedi u trajanju od 30 sekundi. 

Ponoviti sve još dva puta i to svaki put sa novom, čistom vodom. Ovako ispranu ambalažu izbušiti i tako učiniti neupotrebljivom. "Uništavanje praznih kartonskih kutija ili folija, ne sme da se vrši bacanjem u vode (izvore, bunare, reke, jezera, bare i more), jame, kanale, kanalizacione mreže, pored puteva, na deponije kao i na drugi način na koji može doći do zagađenja životne sredine," savetuje Stefanović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sredstva za zaštitu bilja Primena pesticida Trostruko ispiranje Količina tečnosti Prazna ambalaža Živko Stefanović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.