Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 04.01.2017. 12:00

Kada će Petrokemija pronaći idealnog partnera?

Ponuda Prvog plinarskog društva (PPD) je istekla, a za Petrokemiju nema još puno vremena.

  • 1.531
  • 159
  • 0

Još 2014. Petrokemija nije uspjela pronaći strateškog partnera pa su Uprava i Nadzorni odbor pokrenuli program restrukturiranja i financijske konsolidacije, što obuhvaća i dokapitalizaciju.

U dva kruga dokapitalizacije provedena u ljeto 2014., upisan je kapital u iznosu od 253 milijuna kuna, dvostruko manji od planiranog. U trećem krugu, provedenom početkom 2015. godine, nije bilo zainteresiranih.

Stabilnost Petrokemije u 2016.

Na godišnjem druženju Petrokemije s novinarima, predsjednik uprave Nenad Zečević istaknuo je kako je 2016. godina za njih godina stabilizacije jer su financijski rezultati pokazali stabilnost, a cilj za 2017. godinu je i dalje približavanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Proveden je i remont od 01.07. do 15.08. 2016. godine, a uspjeli su ostvariti jednu značajnu investiciju, a to je postavljanje visokotlačnog cjevovoda prirodnoga plina.

Ekološka poboljšanja

Osim toga, na remontu su proveli i niz ekoloških investicija, koje su vezane za zaštitu okoliša. Devet mjeseci 2016. godine obilježilo je prisutnost konkurentskih mineralnih gnojiva, pa je Petrokemija pokušala tražiti određene načine kako bi spriječila uvoz mineralnih gnojiva.

Ponuda Prvog plinarskog društva

Prije četiri dana istekao je rok valjanosti ponude Prvog plinarskog društva (PPD), najvećeg vjerovnika i jedinog potencijalnog ulagača u Petrokemiju koji je dao obvezujuću ponudu na natječaju provedenom još prije gotovo godinu dana.

Da ponuda više nije aktualna, potvrdili su i iz PPD-a i iz nadležnog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Zadnjih mjeseci nijedno se ministarstvo nije javno očitovalo o tome kakva je zapravo PPD-ova ponuda i je li ona za državu i Petrokemiju prihvatljiva ili ne, osim da je rješenje za spašavanje Petrokemije u strateškom partneru.

Kasni se s programom restrukturiranja

Iz PPD-a je već trebao stići program restrukturiranja. Taj program treba dobiti prolaznu ocjenu Vlade te potom Europske komisije koja ovaj slučaj nadzire.

U trenutku kada je uz jamstvo države Petrokemija uzela HBOR-ov kredit od 200 milijuna kuna, dugovanja tvrtke samo PPD-u iznosila su oko 380 milijuna kuna za isporučeni plin, dok su obveze prema ostalim vjerovnicima, među kojima je i Ina, bile iznad 300 milijuna kuna.

Budući da vrijeme za Petrokemiju curi, da su odavno probijeni svi rokovi postavljeni odlukom Vlade iz kolovoza za izradu programa restrukturiranja i izbor strateškog partnera, trebali bi biti ažurirani rokovi za usvajanje programa restrukturiranja te otvoreni razgovori sa strateškim partnerom.


Tagovi

Petrokemija PPD Nenad Zečević


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.