Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetni mraz
  • 27.04.2016. 10:30

Još uvijek možete spasiti promrzle biljke

Biljke koje su oštećene mrazom, ali nije došlo do potpunog smrzavanja mladica i listova, Savjetodavna služba preporučuje poprskati jednim od fizioloških biostimulatora.

Foto: Alis Photo/bigstockphoto.com
  • 7.206
  • 350
  • 0

Temperaturni minusi i mraz uništavaju poljoprivredne kulture diljem zemlje. Temperature su preniske za većinu voćnih vrsta, vinograda, a također i za ratarske kulture koje su sada zasijane.

Tijekom noći došlo je do pojave mraza na nekim lokalitetima i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Višegodišnji nasadi (voćke i vinova loza) su u većoj ili manjoj mjeri oštećeni.

Biljke koje su oštećene mrazom, ali nije došlo do potpunog smrzavanja mladica i listova, Savjetodavna služba preporučuje poprskati jednim od fizioloških biostimulatora, kao što su npr. Drin ili Poly-Amin, Megafol. Ova sredstva pomoći će biljkama da lakše prebrode stresne uvjete i oporave se, navodi Đurđica Kšenek, dipl. ing, agr.

Ukoliko je došlo do potpunog smrzavanja biljnih organa, primjena biostimulatora nema smisla jer se ova sredstva primjenjuju folijarno (preko lista). Važno je koristiti pripravke prema uputstvima koja se dobiju uz sredstvo.

Preporučuje se voćarima da izvrše tretman s aminokiselinama i pripravcima: Drin ili Polyamin kao anti stres terapija na jutrošnje niže temperature.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima. Pripravke primijenite prema uputi proizvođača i pravilno zbrinite ambalažu.

Ekonomske štete na kulturama

Kasni mraz ovoga tjedna s ponedjeljka na utorak pričinio je veće ekonomske štete na poljoprivrednim kulturama Zadarske županije. Najviše su stradali vinogradi i krumpirišta u općinama Zemunik Donji, Galovac i Vrsi (Poljica).

Kako bi se stradale kulture čim prije oporavile od stresa izazvanog tako niskim temperaturama, preporučuje se tretman oštećenih usjeva i nasada s jednim od biostimulatora, navodi Ivan Šimičević, dipl.ing.agr.

Foto: Alis Photo/bigstockphoto.com


Tagovi

Mraz Štete Snijeg Aminokiseline


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]