Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada tla
  • 15.07.2021. 07:30

John Deere na kabel - istovremeno napaja više strojeva

Inženjeri ove tvrtke odlučili su kombinirati dva autonomna električna sustava GridCON i Joker u jedan zajednički spajanjem kabelima. Na GridCON se istovremeno može priključiti pet Jokera.

Foto: Youtube/Print Screen
  • 476
  • 20
  • 0

"Budućnost poljoprivrede kakvu nikada niste zamišljali" naziv je videa u režiji John Deerea kojime žele pokazati koliko su fokusirani na budućnost agrara, ali i trendove u industriji električnih vozila. Svoj razvoj ova tvrtka želi ojačati novim konceptom - spajanjem više potpuno električnih i autonomnih poljoprivrednih strojeva. 

Video zorno prikazuje početke ove ideje, odnosno prethodno kreirane autonomne traktore na električni pogon. Riječ je o konceptima GridCON i Joker koji su započeti 2019. godine.

Novost je da je GridCON spojen kablom dužine 1.000 metara na električnu mrežu snage 300 kW, a stroj automatski kreće i gasi se. Jačine je 100 kW i ima dodatnu pogonsku jedinicu koja isporučuje do 200 kW električne energije, pojašnjava Future farming.

Ovaj autonomni traktor nema kabinu. Kao i robotom, njime se može upravljati daljinskim upravljačem, a u ovom slučaju na terenu gdje autonomno izvršava unaprijed zadane zadatke zahvaljujući GPS navođenju. Ono što je kod njega drugačije jest napajanje, koje ne omogućavaju baterije, često ograničene kapacitetom, već kabel spojen na struju. Dugačak je kilometar i postavljen na vodilicu.

Istovremeno spojeno do pet Jokera

Osim žičanog napajanja, John Deere ima još jednog asa, iako je zapravo riječ o Jokeru. To je jednoosovinski, električni, autonomni nosač alata - gusjeničar. Težak je manje od pet tona, ima zglobno vratilo, može se koristiti u kombinaciji s gotovo svim poljoprivrednim strojevima te ga inače pokreću punjive baterije. 

Inženjeri ove tvrtke odlučili su kombinirati GridCON i Joker u jednom, zajedničkom sustavu za obradu tla, piše farmer.pl. Naime, ovaj se nosač alata napaja električnim kabelom postavljenim na GridCON-u. Treba napomenuti da na njega istovremeno može biti priključeno pet Joker-a. Oni su pak opremljeni posebnim kabelima koji se nalaze na njihovu nosaču dok se vanjski izvor napajanja GridCON-a nalazi na rubnom dijelu polja. 

Pogledajte kako to izgleda:


Tagovi

John Deere Električni traktor Napajanje Joker GridCON


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije