Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VoloDron
  • 09.12.2019. 18:00

John Deere i Volokopter predstavili VoloDron - mega dron za poljoprivredu

Ova prva velika poljoprivredna bespilotna letelica rezultat je saradnje John Deere-a, koji donosi znanje o poljoprivrednicima i pionira "Urban Air Mobility" Volokopter-a.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 425
  • 18
  • 0

Veliki dronovi postaju sve važniji, ne samo u području logistike već i u putničkom saobraćaju. Istovremeno, mali se već koriste u poljoprivredi kako bi dali uvid u stanje polja, moguću bolest useva, nedostatak vode ili đubriva. 

Veliki potencijal

Sa potencijalnim opterećenjem od 200 kilograma, VoloDron može da pokrije ogromno područje, posebno u teškim radnim uslovima.

VoloDron pokreće 18 rotora ukupnog prečnika 9,2 metra, a odlikuje se potpuno električnim pogonom koristeći litijumske baterije koje mogu da se zamene. Jedno punjenje baterije omogućava vreme leta do 30 minuta, a VoloDronom može da se upravlja daljinski ili automatski, na unapred programiranom putu.

VoloDron može da pokrije ogromno područje, posebno u teškim radnim uslovima

Pokrivenost područja do 6 ha/sat

Okvir drona opremljen je fleksibilnim standardizovanim sistemom pričvršćivanja korisnog tereta. To znači da na okvir mogu da se ugrade različiti uređaji, u zavisnosti od primene. Za zaštitu useva, dron je opremljen sa dva sanduka, pumpom i šipkom za prskanje. Zahvaljujući maloj visini leta bespilotne letelice, može da se postigne vrlo velika pokrivenost područja do 6 ha/sat i poboljšano upravljanje prskanjem. Zbog velike fleksibilnosti i GPS kontrole, mogući su i selektivniji tretmani u području.

John Deere tehnologija teška 305 miliona dolara

Tokom sledeće vegetacione sezone sprovodiće se odgovarajuće ispitivanje leta, kako bi dron što pre izašao na tržište.

Kako VoloDron izgleda u praktičnoj primeni, pogledajte u videu: 


Tagovi

John Deere Volokopter Dron Bespilotna letelica Inovacija Poljoprivreda VoloDron Pametna poljoprivreda Precizna poljoprivreda


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.