Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Provedba ruralnih projekata
  • 28.02.2014. 17:30

Jesmo li, osim vremena, izgubili i europski novac?

Hoće li nam preostalo vrijeme biti dovoljno za kvalitetnu pripremu projekata za EU natječaje? Spora birokracija opet koči razvoj, a oni koji iskustva u pripremi projekata imaju, upozoravaju - vrijeme nam istječe!

  • 663
  • 86
  • 0

Pitali smo Kristijana Mavreka, direktora i vlasnika tvrtke Kaja Consulting iz Čakovca, o ruralnim projektima koji čekaju aplikaciju, ishođenje raznih dozvola i nadajmo se, svoju provedbu putem europskog novca koji treba početi stizati na hrvatsko selo. Tvrtka se od svog osnutka, od 2007. godine bavi pripremom i provedbom projekata u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji se (su)financiraju iz fondova Europske unije. Do danas su uspješno odradili 71 projekt financiran iz SAPARD i IPARD fonda (za tridesetak projekata je isplaćena potpora dok su ostali u različitim fazama odobrenja i provedbe).

Svaki gubitak vremena dovodi u pitanje iskoristivost novca iz EU fondova

Inicijatori su osnivanja i Udruge konzultanata za ruralni razvoj Hrvatske (UKKRA) koja okuplja petnaestak vodećih konzultanata za ruralni razvoj u Hrvatskoj. Ukupno su članovi UKRRA-e odradili više od 70 posto svih IPARD projekata od 2007. do danas. "U proteklih nekoliko mjeseci članovi Udruge sa velikom pozornošću prate razvoj situacije sa izradom Programa ruralnog razvoja Hrvatske 2014.-2020. jer smo svi (i naši klijenti - potencijalni investitori - i mi konzultanti) veoma zainteresirani da što prije bude raspisan natječaj za dodjelu sredstava koja su nam na raspolaganju za ruralni razvoj od 2014. do 2020. (poljoprivredu, prehrambenu industriju, komunalnu infrastrukturu, ruralni turizam i ostalo). Svi znamo da su to značajna sredstva (više od 300 mil. eura za 2014. uz uvjet da navedena sredstva iskoristimo kroz kriterij N+3 tj. novac iz 2014. mora biti potrošen do 2017. itd.) i da svaki gubitak vremena (bez natječaja) dovodi u pitanje korištenje tih novaca", riječi su rukovodećih u Udruzi.

Ekipa Kaja Consulting-a

Kao stručne osobe koje se bave pripremom i vođenjem projekata, oni ističu da je potrebno barem šest mjeseci za kvalitetnu pripremu projekta za EU natječaj, ali kako još uvijek nisu razrađene nove procedure za prijavu i provedbu projekata (po novim EAFRD programima), ishođenje potvrda državnih institucija (veterina, fitosanitarna kontrola, zaštita okoliša, zaštita na radu, vodno gospodarstvo, sanitarna inspekcija) te službene obrasce za provođenje natječaja za odabir izvođača radova i dobavljača opreme - ne mogu niti započeti sa analizom potencijalnih investitora i investicija, a kamoli sa pripremom projektnih prijedloga.

"Tek nakon što se objave detaljni pravilnici za svaku mjeru, možemo započeti sa pripremom projekata, a priprema EU projekata traje u prosjeku šest mjeseci. Nakon toga slijedi prijava projekata, ishođenje kredita investitorima (što je veliki problem za male poljoprivrednike), provedba investicije do uporabne dozvole, što iziskuje dugi vremenski rok - tako da se ozbiljno dovodi u pitanje iskorištenje novca koji nam je na raspolaganju u prvoj godini članstva (2014.) jer je upitno koliko još treba čekati na prvi natječaj po tim novim EAFRD pravilima - i nakon toga provedba do isplate - tako da se postavlja pitanje koliko će projekata biti završeno do kraja 2017. da bismo iskoristili sredstva iz 2014. ako još nemamo procedure i pravilnike i natječaje?"

Prednosti EAFRD-a u odnosu na IPARD

"Pomoćnica ministra gđa. Davorka Hajduković prezentirala je u listopadu u Hrvatskoj gospodarskoj komori tzv. prijelazne mjere za koje bi trebao ići natječaj u 2014. Kao tvrtka specijalizirana za pripremu i provedbu EU projekata u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ali i kao strukovna Udruga - pozdravljamo te mjere i smatramo ih puno boljima od mjera iz IPARD programa."

Primjerice, korisnik IPARD-a mora biti u sustavu PDV-a, ograničen je kapacitetom proizvodnje, nema mogućnosti avansnog plaćanja, dok za EAFRD to ne vrijedi, a moguće je i avansno plaćanje 50 posto od iznosa potpore. U IPARD-u, europski dio potpora iznosi do 75 posto vrijednosti investicije, a EAFRD nudi 50 do 90 posto iznosa investicije. Tijekom provedbe projekta finaciranog iz IPARD-a, vrši se potpuna kontrola provedbe na terenu, prije ugovaranja i prije plaćanja, dok za EAFRD vrijedi samo 5 postotna kontrola na terenu, a ostatak kontrole se vrši administrativno i prema procjeni rizika. U IPARD-u ulaganja mogu početi tek nakon sklapanja ugovora s Agencijom, dok u EAFRD-u ulaganja stupaju na snagu odmah nakon prijave na natječaj. Leasing u IPARD-u nije dozvoljen, dok u EAFRD-u je, a liste dozvoljenih troškova EK ne mora odobriti, kao u IPARD-u.

"Međutim, ove mjere i cijeli EAFRD smatramo golubom na grani koji nam se nudi dok je realnost vrabac u ruci, tj. još jedan natječaj po IPARD pravilima. Naime, na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede kod gđe. Hajduković u lipnju 2013. rečeno nam je da EK dozvoljava da raspišemo u 2014. natječaj po IPARD pravilima (za mjere 101 i 103) i da po IPARD pravilima povlačimo sredstva koja su nam odobrena za 2014.", kažu iz Kaja Consulting-a.

Velik potencijal novih projekata u poljoprivredi i prehrambenoj industriji

"Na terenu svaki dan vidimo da možemo imati puno novih projekata koji će doprinijeti investicijskoj klimi u Republici Hrvatskoj i koji će zaposliti ljude u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Gubimo nepotrebno vrijeme na prepucavanja - a već smo mogli zajedno sjesti za stol, proanalizirati pravilnike za mjeru 101 i 103 IPARD-a, izvršiti izmjene i dopune Pravilnika za mjeru 101 i 103 IPARD-a kako bi se što više projekata moglo prijaviti na natječaj i iskoristiti ponuđena EU sredstva. Do ljeta imali dobar ritam raspisivanja natječaja, mogli smo informirati zainteresirane sa točnim podacima jer su pravilnici bili jasni i transparentni (i procesi prijave, provedbe i isplate), odradili smo puno projekata tako da smo mogli pružiti kvalitetnu uslugu/podršku i investitorima i Agenciji za plaćanje u poljoprivredi (jer smo takoreći njihova produžena ruka na terenu), vladala je neka pozitivna atmosfera među poljoprivrednicima i prerađivačima koji su planirali investicije za neke buduće natječaje - i onda je sve stalo jer se već pola godine ne zna po kojim procedurama i kada će ići novi natječaji.

Sve je stalo (pripreme i planovi) i svi su nepovjerljivi. To je vrlo loše i iskreno se nadamo da će Ministarstvo vrlo brzo (danas - sutra) donijeti i objaviti službenu odluku o raspisivanju natječaja po IPARD procedurama za mjeru 101 i 103 (koju je na Okruglom stolu najavila gđa. Hajduković)." Svi profesionalni konzultanti iz tvrtke koj rade posao od prvih SAPARD natječaja, upućeni su u sve promjene vladajućih garnitura, a njihov cilj je samo što ranija provedba natječaja, jer ipak svi u lancu moraju raditi svoj posao pa tako i oni. No, vrijeme nam istječe, a kvalitetna provedba projekata traje.


Tagovi

IPARD EAFRD Kaja Consulting Kristijan Mavrek UKKRA Europski fond Natječaj Provedba projekata Pravilnici Procedure


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt