Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompost DomKo
  • 10.11.2020. 09:00
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Jesenska gnojidba: Zreli kompost se dozira ovisno o uzgajanim kulturama

Kompost se u osnovnoj jesenskog gnojidbi raspoređuje po površini te ukopava u tlo čime ono u proljeće postaje rahlije i prozračnije, brže se zagrijava i ima bolju propusnost vlage. 

Foto: GKP Komunalac
  • 523
  • 26
  • 0

Vrijeme je jesenske obrade, ali i oplemenjivanja tla hranivima. U tu se svrhu mogu koristiti organska gnojiva među kojima je i kompost. On se posipa prije sjetve ili sadnje te kao prihrana u vrtu, voćnjaku ili vinogradu. 

Primjenjuje se i u osnovnoj jesenskoj gnojidbi tako što se raspoređuje po površini te ukopava u tlo čime ono u proljeće postaje rahlije i prozračnije, brže se zagrijava i ima bolju propusnost vlage. 

Ovo organsko gnojivo ima još jednu važnu dimenziju - nastaje od biootpada što je vrlo važno u vremenu u kojem proizvodimo velike količine različitog otpada.

Njegovim odvajanjem i prikupljanjem dobivamo važnu sirovinu, a kompost možemo napraviti sami, o čemu smo više puta pisali na Agroklubu, pa čak i u kuhinji, za potrebe manjih, hobi vrtlara. 

Kako proizvesti kompost, prirodnu hranu za biljke?

No, više zemlje i veća proizvodnja zahtijevaju i veće količine komposta. Posljednjih su godina ovu potrebu prepoznale i pojedine gradske komunalne tvrtke koje prikupljaju vrijedan otpad te od njega izrađuju ovo organsko gnojivo. Jedna od njih je GKP Komunalac iz Koprivnice koja već devet godina proizvodi DomKo, kompost prve klase, što znači da se, kako nam u ovoj tvrtki kažu, prema svim važećim pravilnicima sadržaj teških metala nalazi ispod maksimalno dozvoljenih količina. Ona je, ističu, čak višestruko niža od propisanih Pravilnikom o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja. 

Pridonosi podizanju razine organske tvari

"Sadržaj organske tvari veći je od propisanog minimuma, a u uzorku nisu utvrđene klijabilne biljne sjemenke. Prema fizikalno-kemijskoj analizi uzorka koju je proveo Zavod za ishranu bilja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, naš se kompost može se razvrstati u organski poboljšivač tla", pojašnjava za Agroklub Saša Grubačević, dipl.ing. i direktor Sektora gospodarenja otpadom GKP Komunalac. 

Naglašava kako se primjenom komposta u poljoprivrednoj proizvodnji kao kvalitetnog organskog poboljšivača tla s osnovnom namjenom ishrane bilja može pridonijeti i podizanju razine organske tvari, poboljšanju mikrobiološke aktivnosti kao i poboljšanju fizičkih značajki tla. Alkalne je reakcije s pH 9.09, udjelom vlage od 34,24% i udjelom organske tvari od 35,29%. Dobro je opskrbljen dušikom (1,66% N), bogato osiguran fosforom (2,26% P₂O₅) te vrlo bogato kalijem (4,66% K₂O). 

Prevrtanje kompostne hrpe

Kada je riječ o sekundarnim hranjivima, kalcija je 4,66%, magnezija 1%, željeza 15434 mg/kg mangana 496 mg/kg. "Spada u zreli kompost čemu u prilog ide povoljan odnos ugljika i dušika koji iznosi 12,18", kaže Grubačević. 

Od povrćarstva do voćarstva

Ova kvalitetna hranjiva svojstva omogućuju njegovu široku primjenu u raznim granama poljoprivredne proizvodnje. "Preporučujemo ga koristiti kod pripreme tla za uzgoj povrća, začinskog, ljekovitog i ukrasnog bilja, kod formiranja cvjetnih ploha, prihrane u vinogradarstvu i voćarstvu", ističe naš sugovornik. 

Dozira se ovisno o uzgajanim kulturama. Za povrtlarske se miješa s postojećim tlom i to 8-10 l/m² do dubine 20 cm. Kod cvjetnih gredica količina je ista, a dubina nešto manja, 5-15 cm. Kod pripreme supstrata za lončanice potreban je jedan dio komposta na 3 dijela vrtne zemlje. U konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji za popravak biogenih svojstava tla preporučena količina DomKa je 20-40 t/ha. 

Od otpada do komposta 4 do 6 mjeseci

A kako izgleda proces kompostiranja u tako velikom postrojenju? Saznajemo kako se provodi aerobnim načinom uz dodavanje mikroorganizama za ubrzanje samog procesa. Zaprimljeni biorazgradivi otpad prilikom dovoza se odvaja na drvenasti dio (granje) i zeleni dio (trava, lišće, biljni ostaci od pripreme hrane). 

"Granje se usitnjuje i takvo se u određenim omjerima sa zelenim dijelom formira u kompostne hrpe. Prilikom procesa njihove obrade mjere se temperatura, vlažnost, pH i dodaju mikroorganizmi. Ovisno o vlažnosti i procesu zrenja, okreću se i zalijevaju strojem namijenjenim za to. Nakon 4 do 6 mjeseci gotovi kompost se prosijava i nakon laboratorijske analize spreman je za upotrebu", pojašnjava Grubačević. 

Uskoro kompost i za eko proizvodnju

U ovom komunalnom poduzeću do kraja iduće godine planiraju izgraditi modernu kompostanu koja će uz još kvalitetnije zbrinjavanje biorazgradivog otpada građanima Koprivnice i okolnih općina omogućiti i kvalitetniju proizvodnju ovog organskog gnojiva. 

"To znači da će se on moći koristiti u ekološkoj proizvodnji te zadovoljavati sve zahtjeve iz Pravilnika o ekološkoj proizvodnji u uzgoju bilja i proizvodnji biljnih proizvoda", zaključuju. 


Fotoprilog


Tagovi

Kompost DomKo Komunalac Organsko gnojivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.