Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Clarkson's farm
  • 21.10.2021. 18:00

Jeremy Clarkson učinio više za poljoprivredu nego BBC-jev Countryfile u 30 godina

Dokumentarna serija Clarkson's farm u osam epizoda prikazuje kako se poznati voditelj nosi s izazovima na svom poljoprivrednom imanju. Britanski farmeri ga hvale.

Foto: YouTube/screenshot
  • 963
  • 170
  • 0

Clarksonova farma - naziv je britanskog dokumentarnog televizijskog serijala, prvi put prikazanom na Amazon Prime Videu, čiji je glavni lik Jeremy Clarkson i njegovo imanje u Cotswoldu (Oxfordshire). Ovaj engleski novinar, pisac i poznati voditelj kultne automobilističke emisije Top Gear, a kasnije i The Grand Tour, prošle je godine kupio Lamborghini traktor te pokrenuo TV emisiju Clarkson's farm u kojoj prati rad na poljoprivrednom imanju u čijem je vlasništvu još od 2008. godine.

Riječ je o posjedu koji se prostire na oko 400 hektara, a dok se Jeremy nije sam odlučio obrađivati zemljište, koristio ga je mještanin koji je na njemu uzgajao ječam, uljanu repicu i pšenicu. 

Prva sezona ovoga serijala ima osam epizoda u kojima je prikazano kako Clarkson kupuje svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju, pokušava uvesti inovacije, nabavlja stado ovaca otkrivši kako ih je teško kontrolirati, a što se najbolje vidi kada pokušava postaviti električnu ogradu. Također, u mjestu otvara trgovinu za prodaju svojih proizvoda pri čemu za oglašavanje koristi društvene mreže.

Jedna od epizoda prati i kako dio svoje farme ostavlja neobrađenom gdje se odvijaju, kako kaže, prirodni procesi. Ondje se nalazi i ribnjak kojega je poribio s 250 potočnih pastrva, ali i košnice s pčelama. 

Naravno, osvrnuo se i na pandemiju Covid-19, zatvaranje pubova i smanjenu potrošnju piva pa je odlučio smanjiti površinu pod ječmom te zasaditi više povrća. Globalna suša pogodila je i njegove usjeve, a jedna od epizoda pokazuje kako muku muči s navodnjavanjem pomoću svog Lamborghinija.

Posljednja epizoda prikazuje njegove logističke probleme jer su i ječam i uljana repica spremni za žetvu u isto vrijeme. Unajmio je kombajn, ali nema gdje s ječmom. 

Osim Clarksona kao glavnog lika u ovoj 45-minutnoj emisiji pojavljuje se i Kaleb Cooper, mladi radnik koji mu pomaže u radovina na farmi, Ellen Helliwell koja čuva i šiša ovce, dok o njihovom zdravlju, hranidbi i drugom brine Kevin Harrison. Tu je i Charlie Ireland, agronom koji ga savjetuje oko upravljanja gospodarstvom te Lisa Hogan, glumica i Jeremyjeva djevojka koja s njim vodi farmu. 

Poljoprivrednici zadovoljni emisijom

Reakcije poljoprivrednika i to ne samo britanskih, na ovu emsiju su vrlo pozitivne. Smatraju da realno prikazuje kako upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom nije nimalo lak posao, što je i sam protagonist nekoliko puta ustvrdio. Jedan je uzgajivač ovaca izjavio kako je Clarkson ovom serijom za poljoprivrednike učinio više nego BBC-jev program Countryfile koji se već 30 godina emitira u toj zemlji, a izvještava o ruralnim, poljoprivrednim i ekološkim pitanjima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Treba spomenuti da serija na IMDB-u, najpopularnijoj filmskoj web stranici na svijetu ima vrlo visoku ocjenu, 9.1.

Naravno, i na YouTubeu postoji niz videa koji prikazuju s čime se sve susreće ovaj novopečeni farmer, a jedan od zanimljivijih je 10 najsmješnijih trenutaka na Clarksonovoj farmi. Kako to izgleda, pogledajte u videu: 


Tagovi

Clarkson's farm Jeremy Clarkson Poljoprivredna emisija Televizija Amazon Prime Video Lisa Hogan Život na selu Top Gear Countryfile


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.