Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 11.05.2015. 16:25

Jednostavnije do poticaja za ozelenjavanje!

EU ministri se sastaju na Poljoprivrednom Vijeću danas, 11. svibnja, kada se očekuje dogovor oko pojednostavljenja ZPP pravila reformi i legislative eko proizvodnje.

Foto: depositphotos.com,
  • 612
  • 65
  • 0

Kako teče primjena Zajedničke poljoprivredne politike u EU? Komisija je reformirala GMO pravila, što će omogućiti državama članicama da zabrane svojim farmerima korištenje GM hranjiva za stoku, iako je na razini EU to odobreno.

Zemlje će morati opravdati takve zabrane s drugim argumentima, osim zdravlja i okoliša, koji moraju biti u skladu s EU i međunarodnim zakonima. Ni okolišne udruge ni GM industrija ne slažu se s ovim planovima. Zeleni kažu da nema demokracije u ovakvoj GM autorizaciji, a industrija, uključujući farmere, kaže da će uništiti unutarnje tržište i nauditi tržišnim odnosima sa trećim zemljama. Kako su EU farmeri ovisni o stočnoj hrani koja se uvozi, moglo bi doći i do nedostatka iste.

Komisionar za poljoprivredu, Phil Hogan potvrdio je da postoji mogućnost produživanja obveznog navođenja podrijetla mliječnih i drugih proizvoda u narednim tjednima. Ministri se sastaju na Poljoprivrednom Vijeću danas, 11. svibnja, kada se očekuje dogovor oko pojednostavljenja ZPP pravila reformi i legislative eko proizvodnje.

I poljoprivreda uzrokuje globalno zatopljenje

Jeremy Rifkin, osnivač i predsjednik Organizacije o ekonomskim trendovima, izniso je mišljenja o trećoj industrijskoj revoluciji i potrebi razvijanja održive i ekološki utemeljene poljoprivredne proizvodnje.

"Klimatske promjene su bukvalno slon u sobi i najgora kriza s kojom se moramo suočiti" rekao je Rifkin tvrdeći da je poljoprivreda odgovorna za trećinu emisija koje uzrokuju globalno zatopljenje. Podupire koncept treće industrijske revolucije gdje farmeri koriste tehnologiju da bi izbalansirali proizvodnju s ekološkim otiskom.

Rifkin osuđuje upotrebu kemikalija u obradi zemlje i podržava financijsku pomoć farmerima u prelasku na ekološku i organsku poljoprivredu. "Farmeri moraju biti ohrabreni proizvoditi energiju na svojim farmama za biokonverziju (pretvorba iz organske tvari u energiju), solarne panele i vjetrenjače", izjavio je za vieuws.

Copa Cogeca inzistira na jednostavnim pravilima ZPP-a

Europska organizacija poljoprivrednika, Copa Cogeca inzistira na reviziji ZPP-a jer kako kažu, nije u redu da farmeri gube prava na plaćanja ukoliko naprave pogrešku prilikom prijave, jer su pravila provedbe Zajedničke poljoprivredne politike prilično nejasna.

Predsjednik Copa Cogeca radne skupine o ozelenjavanju i izravnim plaćanjima, Udo Hemmerling upozorio je da je neprihvatljivo da farmeri riskiraju gubitak prava na poticaje prilikom prijave okolišnih mjera ozelenjavanja koje nudi Zajednička poljoprivredna politika. On je naime siguran da će prilikom prijava doći do mnogo pogreški jer su pravila previše komplicirana. S tim se slaže čak i komisionar za poljoprivredu EU, Phil Hogan.

"Mjere ozelenjavanja su jako birokratizirane, a njihovo pojednostavljenje učinilo bi lakšim postizanje željenih okolišnih efekata i prelazak s konvencionalne na ekološku poljoprivredu. Stoga pozdravljamo namjere komisionara Hogana i aktivno ćemo u njima sudjelovati. Također, već je saslušao naše prijedloge prilikom zahtjeva za odgađanje roka za ovogodišnje prijave", kažu iz Copa Cogeca organizacije.

"Na primjer, trebamo razjasniti definiciju trajnih travnjaka i pojednostaviti pravila koja se tiču područja ekološkog fokusa, kako bi izbjegli to da poljoprivrednici moraju izbacivati dio zemlje iz proizvodnje. Redukcije i sankcije plaćanja kod ozelenjavanja također se moraju revidirati". "Velik je problem za farmere ako izgube prava na plaćanja, pa čak to može biti i do 30%" upozoravaju iz Copa Cogeca. "Prilike iz programa ruralnog razvoja također moraju biti otključane i objašnjene, s ubrzanjem odobrenja preostalih programa".

Foto: depositphotos.com, @ridofranz


Tagovi

Globalno zatopljenje Industrijska revolucija Udo Hemmerling Okolišne mjere Ozelenjavanje ZPP Zajednička poljoprivredna politika Kemikalije GMO pravila Jeremy Rifkin Tržište Copa Cogeca Trajni travnjaci Phil Hogan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer