Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrata Indije
  • 12.03.2023. 10:30

Jedan dan na ulicama Mumbaija

Ovaj grad poznat i pod nadimkom “Vrata Indije” do 1995. godine zvao se Bombay, no njegovi stanovnici su ga preimenovali u Mumbai. Najveći indijski grad ujedno je i najveća luka na Arapskom moru.

Foto: Ivica Korman
  • 307
  • 26
  • 2

Zahvaljujući multinacionalnoj kompaniji BKT (Balkrishna Industries LTD. Corporate & Head Office) potpisnik ovih redaka, zajedno s još stotinjak novinara iz cijelog svijeta, imao je prigodu bar nakratko posjetiti Indiju, točnije Mumbai, kao i grad Bhuj gdje je smještena jedna od BKT tvornica.

Nekoliko sati razgledanja najvećeg grada u ovoj zemlji iz autobusa (prema posljednjim podacima ima 20 milijuna registriranih stanovnika, ali tko zna koliko još “ilegalaca”), te jedan dan po izboru, nedovoljno je bilo za upoznavanje Mumbaija.

Brojne znamenitosti

Ovaj grad poznat i pod nadimkom “Vrata Indije” do 1995. godine zvao se Bombay, no njegovi stanovnici odlučili su ga preimenovati u Mumbai prema imenu lokalne božice Mumbadevi. U svojoj bogatoj povijesti je između ostalog bio i ostao glavna i najveća luka na Arapskom moru. Prvi kontakt turista morskim putem s ovim gradom je pogled na velebni spomenik Gateway of India (Vrata Indije), koja su građena od 1911. do 1924. u čast posjeta britanskog kralja Georga V. i kraljice Mary. Ovo je omiljeno okupljalište brojnih turista, ali i stanovnika jer se s tog mjesta pruža prekrasan pogled na zaljev i brojne usidrene brodove.

Od drugih znamenitosti svakako treba vidjeti glavni željeznički kolodvor sagrađen 1887. godine, nazvan Victoria Termius po kraljici Viktoriji, koji je poslije preimenovan u Chhatrapati Shivaji Terminus. Zbog originalne neogotičke arhitekture s tradicionalnim ukrasima, ova zgrada upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2004. godine. Svakako treba posjetiti i kuću u kojoj je povremeno živio Mahatma Gandhi, a koja je pretvorena u muzej, te velebni hotel s pet zvjezdica Taj Mahal smješten u neposrednoj blizini spomenika Gateway of India.

Muške “pralje”

Jedna od glavnih atrakcija u Mumbaiju je praonica rublja na otvorenom, vjerojatno jedna od najvećih (ako ne i najveća) na svijetu. Zanimljivo je da ovdje rublje peru isključivo muškarci. Praonica djeluje prilično neuredno i neorganizirano, ali naš vodič nas je uvjeravao kako ovdje svoju odjeću i posteljinu donose podjednako i bogati i siromašni, te da “pralje” dobro obavljaju svoj posao, s urednim rokom isporuke narudžbe. Pranje je ručno u velikim betonskim kadama gdje se ručno tuče, odnosno pere rublje.

Ja osobno ne bi tu ostavio na pranju ni otirač koji mi stoji ispred vrata.

Posjetili smo BKT u Indiji, kako su postali globalni igrač u proizvodnji guma?

Pri izlasku iz autobusa kako bi snimili “maksi praonicu” u trenu nas okružuju djeca i žene nudeći narukvice, suvenire, tradicionalni indijski sari... Teško ćete ih se riješiti, a najveća pogreška je ako se odlučite kupiti neku sitnicu. Oni tada nanjuše da imate novca, okruže vas i povratak u autobus je gotovo nemoguća misija. Ako niste dovoljno uporni da ih se riješite, opelješit će vas u trenu. U takvim situacijama dobro treba paziti na novčanik, mobitel, dokumente, jer dok trepnete okom, možete ostati bez svega. Stopa kriminaliteta je velika i dovoljna je samo mala neopreznost da vas usred dana opljačkaju.

Bez začina u Indiji - ne ide 

Sljedeća postaja naše vođene ture bio je hram Hare Krišna “Radha Gopinath Temple”, i to baš u vrijeme kada se odvijao zanimljivi obred. Ulaz besplatan, ali uz obvezno izuvanje. Odlazimo iz hrama dok nam u ušima odzvanja Hare, Hare, Krišna, Krišna... u nadi da ćemo pronaći našu obuću između stotinjak parova odloženih u dvorištu.

Vojska i zaštitari na svakom koraku

Domaćini nas potom vode na ručak u jedan trgovački centar, a prvi dojam izazivao je priličnu nelagodu. Ulaz čuvaju vojnici s dugim naoružanjem, a svaki posjetitelj mora proći kroz detektor, a torbe kroz rentgen. To nije slučaj samo u tom trgovačkom centru, već i u drugim, kao i na ulazima u brojne javne ustanove.

Nelagodu je ubrzo zamijenilo oduševljenje većine, jer nakon dva dana isključivo vegetarijanske hrane, za ručak je bila i piletina, janjetina, riba..., ali i pivo! Alkohol općenito je gotovo nemoguće naći u trgovinama, ali u restoranima i hotelima je dostupan.

Pravi gurmani će doći na svoje jer raznovrsnost ponude hrane je golema. Mi smo doduše bili dva dana u gradu Bhuj, gdje je na meniju isključivo vegetarijanska hrana i nema alkohola. Iako meso nisam vidio, vegetarijanski obroci su bili vrlo raznovrsni i ukusni prije svega zahvaljujući brojnim začinima. Kamo god se kretali, posvuda će vas pratiti mirisi curryja, kima, kurkume, zelenog kardamoma, cimeta, klinčića, korijandera, gorušice, garam masale (mješavine začina)... Nema jela u kojem nećete osjetiti intenzivni miris i okus ovih začina. Indijsku hranu ili volite ili ne. Nema između. Jela su od blago do žestoko ljuta i ako imate osjetljiv želudac, vaš najbolji prijatelj će biti gastal.

Slobodan dan za šetnju Mumbaijem iskoristio sam za razgledanje znamenitosti, ali i kupovinu poklona, odnosno suvenira, a jedno od najboljih mjesta za to je Colaba market.

Colaba market

To je mjesto gdje ćete doživjeti onu pravu, izvornu Indiju gdje svatko pokušava zaraditi koji rupi, kako bi prehranio obitelj. Male uličice, još manje trošne kućice koje služe kao trgovine tekstilom, začinima, mesnice, a voće i povrće izloženo je po pločnicima u korpama. To je mjesto gdje se možete cjenkati, sve je jeftino, ali i lošije kvalitete. Colaba je zapravo kvart u Mumbaiju, gdje ima i “normalnih” trgovina gdje nema cjenkanja i gdje je roba nešto kvalitetnija, ali i skuplja.

Šetajući ulicama Colaba marketa, odjednom mi se pridružila neobična pratnja - koza! Vrlo pitoma slijedila me do kraja ulice, ali je ubrzo odustala jer je shvatila da nemam nikakve hrane kod sebe za koju bi se mogla ogrebati. Priče kako gradovima slobodno šetaju krave i majmuni doista stoje (svete krave šetaju se na prilazima grada Bhuja), ali u Mumbaiju, osim koza, mačaka i pasa, druge životinje na ulici nisam vidio. Na kraju ulice u gužvi opažam jednog Indijca koji nosi dres s prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima! Iako fejk hrvatski dres, zamolio sam ga da se slikamo, na što je pristao. Vrijeme je i za kupnju, a ne samo za razgledanje.

Kockice su popularne i u Indiji 

Na popisu želja na prvom mjestu su začini. Iako nemam točnu informaciju mogu li se ili ne nositi začini preko granice, odlučujem se za kupnju, pa što bude. Na Colaba marketu začini se uglavnom prodaju u rinfuzi. Šarenilo vreća više vrsta začina privlači pažnju, ali se ne odlučujem za takvu kupnju, jer nakon pet minuta neću znati koji je koji začin, a vjerojatno bi cijeli zrakoplov preplavili mirisi. Zato odlazim u obližnju trgovinu gdje su začini zapakirani u originalne vrećice. Cijena im se kreće od 45 do 92 rupija za vrećicu od 100 grama (od 0,51 cent do 1,05 eura), a najskuplje su mješavine začina garam masala, chicken masala i kitchen king masala.

Mesnice na Colaba marketu su posebna priča za one koji imaju dobar želudac. U jednoj od njih zatekao sam mesara koji sjedi na pultu, ispred njega drveni panj i noževi, ali i meso koje je izrezano?! Ipak, čovjek se izuo, da ne zaprlja pult svojim cipelama...

Prosjaci na ulicama učestala su pojava, ali u novije vrijeme ne traže novac, nego da im kupite nešto od hrane. A ako želite vodiča za kupnju, bit će vam dovoljan jedan US dolar da vas neumorno vode od trgovine do trgovine, sve dok ne potrošite i zadnji rupi.

Taksisti kao turistički vodiči

Za sve one koji imaju (pre)malo vremena za razgledanje Mumbaija, postoji rješenje. Naime, brojni taksisti spremni su za solidan novac na nekoliko sati postati turistički vodiči i povesti vas na najzanimljivija mjesta. Za jedno poslijepodne uzet će vam desetak eura, ali ćete za taj novac praktično obići cijeli grad. Još ako nađete nekoga također zainteresiranog za ovakvu turu, podijelite troškove... Inače, na ulicama je nekoliko tisuća taksija koji su prepoznatljive žuto-crne boje. Što se tiče prometa, vozi se lijevom stranom i vlada potpuni kaos. Pokazivači smjera rijetko se upotrebljavaju, ali zato je sirena omiljena kod svih i vozači stalno trube i kad treba i kad ne treba.

Mijenjati novac ili ne?

Kada dođete u Mumbai, ili općenito u Indiju, uvijek postoji dvojba - promijeniti novac ili se osloniti na plaćanje kreditnim karticama. Na mnogim mjestima ne možete platiti karticama (street food, Colaba market...), tako da je zamjena novca nužna. Banke ne mijenjaju novac, nego specijalizirane mjenjačnice, hoteli, a najbolje ga je promijeniti odmah nakon dolaska u zračnu luku. Tu je tečaj najpovoljniji, jer ostali uzimaju veću proviziju.

Colaba market vrijedi vidjeti i doživjeti 

Primjerice, prema službenom tečaju 100 eura je 8.778 indijskih rupija. Međutim, na aerodromu će vam za 100 eura isplatiti okruglih 8.000 rupija. U hotelu u kojem smo odsjeli za isti iznos dobit ćete 7.650 rupija. Novac nikako ne mijenjajte na ulici, jer ćete vrlo vjerojatno biti prevareni, ako ne i opljačkani.

Svi znaju engleski jezik

U Indiji prema posljednjim podacima iz 2021. godini živi nešto više od 1,400 milijardi stanovnika i druga su najmnogoljudnija zemlja na svijetu iza Kine, ali ne zadugo jer demografi predviđaju da će već u ovoj godini prestići Kineze. U ovoj zemlji službeni jezici su hindi i engleski, ali je još priznato 20 nacionalnih jezika, a diljem zemlje govori se na čak 200 dijalekata. Osim hindija, praktično svaki Indijac govori i engleskim jezikom, tako da se ne začudite kada vam priđe neki prosjak i na tečnom engleskom zatraži da mu kupite hranu ili udijelite koji rupi, euro, dolar. Sve primaju.


Fotoprilog


Tagovi

Indija Mumbai Vrata Indije Dan u Mumbaiju Colaba market


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Novinar Glasa Slavonije, agronom i pasionirani biciklist.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić