Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Jakovina
  • 06.03.2014. 18:30

Je li zbog pristranosti umanjen izvoz šećera?

Jakovina kaže kako nije kontaktiran iz USKOK-a, ali i da ima sve dokaze koji potkrijepljuju odluke koje je donio o pitanju proizvodnih i izvoznih kvota za tri šećerane

Foto: PIXSELL
  • 574
  • 94
  • 0

"Priče o velikim odštetnim zahtjevima čista su glupost", poručio je danas na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, navodeći kako je rješenje o dodjeli kvota za šećer trima hrvatskim šećeranama ispravno, pravično i u skladu sa zakonskim odredbama.

Je li Jakovina pod istragom USKOK-a?

Ministar istragu nije demantirao nego je rekao kako ga USKOK nije kontaktirao. Istaknuo je i kako institucije pravne države imaju otvorena vrata u ministarstvu, kao i pristup dokumentaciji kojom će podastrijeti sve odluke donešene u vezi raspodjele proizvodnih i izvoznih kvota. "Nadam da će se napraviti i kompletna analiza u sektoru šećera unazad deset godina, uključujući i način ulaska strateškog partnera u županjsku Sladoranu", rekao je Jakovina ističući da nije bilo pogodovanja nijednoj šećerani.

Čiji interesi se štite?

"Cilj je bio povećati proizvodnju domaće šećerne repe na površinama i omogućiti ravnopravnu tržišnu utakmicu svima onima koji se bave šećerom. Ministarstvo poljoprivrede i ja kao resorni ministar nismo ovdje da bismo štitili interese grupacije Viro. Ovdje sam da bih štitio interese proizvođača šećerne repe, svih naših šećerana, konditorske i prehrambene industrije", ponavljao je Jakovina na održanoj press konferenciji.

Tko je pristran, a tko nije?

Na upit je li šećerana Viro kod prošlog ministra poljoprivrede imala povlašten položaj, kako je već izjavljivao, ministar je rekao da to ne može analizirati. No, kako je predsjednik uprave županjske Sladorane Luka Burilović, koji je danas i čelnik HGK, bio pomoćnik ministra poljoprivrede od 2004. do 2006., a s mjesta pomoćnika otišao je za člana uprave Sladorane, vidljivo je na koji način je vođena cijela priča. Ako je tako bilo prije 10 godina, kako je tek sada? Znamo i da se, prema nekom pametnom čovjeku, povijest uvijek ponavlja dvaput. Potvrđeno je i da se zakonske odredbe o raspodjeli kvota nisu mijenjale od 2010., no Jakovina se i dalje se poziva na “diskrecijske”kriterije - sirovinska područja, proizvođačke kapacitete šećerana i tradiciju".

Pravilnik o kvotama nije se mijenjao

Prema Pravilniku o kvotama, za koji je Jakovina i sam danas potvrdio da se nije mijenjao, pri raspodjeli izvoznih kvota za šećer, koje su predmet istrage USKOK-a, kriteriji su ostvarena proizvodnja šećera i proizvoda od šećera domaćeg podrijetla u prethodnom razdoblju, ostvaren izvoz šećera i proizvoda od šećera u prethodnom razdoblju te stupanj iskorištenja i veličine prethodno odobrenih izvoznih kvota za šećer - u najmanje jednoj, a najviše tri godine koje prethode razdoblju na koje se zahtjev odnosi.

Jedan i jedan nisu dva, već 11?

Diskrecijskim pravom ministra na temelju "zakonskog ovlaštenja", kako je prekjučer sam izjavio, Sladorana je u 2012./2013. dobila kvotu od 41.388 tona, a Viro 57.584 tone. Obje su šećerane svoje kvote iskoristile u potpunosti. Tvornica šećera Osijek dobila je pak izvoznu kvotu od 80.977 tona, od čega je iskoristila 44 posto. Cijena hrvatskog šećera pri izvozu u EU u tom razdoblju, bila je oko 720 eura po toni.

Ovakvom podjelom izvozne kvote, suprotno propisanim kriterijima i dotadašnjoj raspodjeli na tri jednaka dijela, čini se da je Ministarstvo poljoprivrede Tvornici šećera Osijek već u startu dodijelilo mogućnost izvoznog posla u EU u iznosu od 58,3 milijuna eura. Istodobno je Sladorani, kao najvećem proizvođaču i izvozniku šećera, dodijelilo 29,8 milijuna eura. Tvornica šećera Osijek izvezla je prema ovim dozvolama do ulaska Hrvatske u EU 35.000 tona šećera, dok je razlika izvozne kvote od 46.000 tona propala. To znači da je zbog takve podjele kvote hrvatski izvoz bio umanjen za 33 milijuna eura.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Izvoz Viro Sladorana Tvornica šećera Osijek Luka Burilović USKOK Analiza Proizvodne kvote Pristranost Proizvodnja šećera


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.