Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene prakse
  • 12.02.2021. 12:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Jasenska: Kažnjeni smo, a od 2018. čekamo odgovor jesu li ugovori u skladu sa zakonom

Neprihvatljivo je da nas se kažnjava za slobodan nastup na tržištu da nema ugovorene cijene mjesecima prije berbe, stoji između ostalog u otvorenom pismu koje potpisuje direktor tvrtke Jasenska, Marinko Soče.

Foto: Depositphotos/ 2735369.mail.ru
  • 376
  • 130
  • 0

Još prilikom stupanja na snagu Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama iz 2018. tražili su, tvrde, odgovore od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Ministarstva poljoprivrede vezano za primjenu kao i za potvrdu jesu li im ugovori o otkupu u skladu s njim. Do danas nisu dobili odgovor. 

"Sada smo kažnjeni, između ostalog, i zbog toga što u odredbama ugovora nije sadržano jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna", stoji u otvorenom pismu tvrtke Jasenska kojeg potpisuje Marinko Soče, direktor ove tvrtke iz Opuzena. Poslano je medijima, ali i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković koja im je, kažu, još tada kao pomoćnica ministra dala uputu da sve pošalju na mail Ministarstva te da će im se povratno javiti. 

Zbog svega, dodaje, u novu poslovnu godinu ulaze s neizvjesnošću hoće li moći otkupljivati mandarinu sukladno prijedlogu novog zakona u kojemu stoji i da AZTN može provesti nenajavljene kontrole poslovanja kupca te da može oduzeti dokumentaciju, sredstva za rad te zapečatiti prostorije.

"Znači li to ako šačica ljudi koji sjede za računalom i šalju neutemeljene prijave, Agencija može doći i blokirati rad, spriječiti izvršenje narudžbi i slično?", pitaju. 

Poznato je, piše između ostalog, da mandarina dolazi direktno iz berbe u skladište. Nije razvrstana po kalibrima, nisu izbačeni truli plodovi, a zna se da je veliki problem u Neretvi mediteranska voćna muha čiji se ubod može vidjeti tek nakon što plod provede 4-5 dana u komori na određenoj temperaturi. Osim toga sortiranje robe se može obaviti tek kad je završen proces odzelenjavanja.

Očito je, stoji dalje, "uvažena Agencija zamislila da u skladiste dođe gotov proizvod: razvrstan po kalibrima, bez ikakvih oštećenja, rashlađen, sitnih kalibra… "Nažalost, poštovana ministrice neretvanski proizvođači nemaju kalibratore, nemaju komore i dovoze robu direktno iz berbe, sirovinu u kojoj može biti otpada od dva pa čak nekada i 50 posto", navodi Soče dodajući da tražiti od otkupljivača da budu "babe gatare" i proizvoljno procjenjuju otpad po proizvođaču nije ozbiljno sa strane zakonodavca.

"Od 60 dana koliko traje otkup većina se robe zaprimi u 20-ak dana te se tada radi 20 sati dnevno. Smatram da će usvajanje novog Zakona i njegova primjena stvoriti kaos za proizvođače", piše direktor Jasenske. 

Navode i da bi se prema EU Direktivi dobavljači i kupci trebali moći slobodno dogovarati o cijenama poljoprivrednih proizvoda i neprihvatljivo je da se Jasensku kažnjava za slobodan nastup na tržištu da nema ugovorene cijene mjesecima ranije (ugovori sklopljeni do 30. travnja 2018., a mandarine se beru krajem rujna, listopad i studeni.)

"Cijene su uvijek javno objavljene na otkupnom mjestu", napominju iz tvrtke.


Tagovi

Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama Otkup mandarina Jasenska Kazna AZTN Marinko Soče


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?