Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 07.03.2022. 12:00

Izvoz žitarica: Ukrajina i Mađarska uvele ograničenja

Ukrajinska vlada će od trgovaca tražiti izvozne dozvole za ključne proizvode, a Mađarska na popisu zabrane izvoza ima sedam strateških ratarskih kultura

Foto: Depositphotos/Fotofabrika
  • 1.988
  • 218
  • 0

Ukrajina je uvela izvozne dozvole za svoje ključne poljoprivredne proizvode pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje. Reuters je izvjestio da je Vlada ove zemlje objavila rezoluciju gdje se navodi da će trgovcima biti potrebne i dozvole za izvoz peradi i jaja.

Ranije je objavljeno da se obustavlja izvoz nekoliko poljoprivrednih proizvoda zbog ruskog napada. Ta obustava se odnosila na izvoz raži, zobi, prosa, heljde, soli, šećera, mesa i stoke.

Bila je žitnica Europe

Najveći problem je što je Ukrajina među vodećim svjetskim proizvođačima i izvoznicima žitarica i biljnih ulja. Predstavljala je žitnicu Europe, ali i cijelog svijeta. Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je do 23. veljače izvezla 43 milijuna tona raznih žitarica u sezoni 2021/22. Povećala je njihovu proizvodnju za 32 posto u 2021. godini na 85,7 milijuna tona.

Ukrajinska poljoprivreda: Što će se dogoditi ako izostane proljetna sjetva?

Prije ove odluke, državne ukrajinske željeznice su priopćile da su spremne hitno organizirati izvoz poljoprivrednih proizvoda, a nakon zatvaranja crnomorskih luka. Naveli su da je dosadašnja praksa bila da se izvoz obavlja brodovima, ali u novonastaloj situaciji oni bi mogli isporučiti žitarice na granice s Rumunjskom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, odakle će se moći dovesti u luke i logistička čvorišta europskih zemalja.

Mađarska zabranila izvoz pšenice, kukuruza, soje...

Mađarska je objavila Uredbu o zabrani izvoza žitarica, objavio je Napi. Na popisu su strateške vrste: pšenica, raž, ječam, zob, kukuruz, soja i sjeme suncokreta.

Mađarski ministar poljoprivrede, István Nagy je ovu mjeru opravdao rastom cijene pšenice koja je porasla do razina koje nisu zabilježene posljednjih 14 godina. Najavio je da očekuju rast cijene biljnih ulja i da Vlada u travnju mora donijeti odluku o produženju zamrzavanja cijena hrane.

Tržište žitarica divlja: Cijene pšenice bi mogle prijeći 400 eura po toni?

Izuzetak od ove Uredbe su humanitarne pošiljke. Kako bi se osiguralo ostvarivanje prava prvokupa ili otkupa od strane države svaki izvoz žitarica se mora unaprijed prijaviti Nacionalnoj upravi za sigurnost lanca hrane (Nébih). Do izvoza može doći samo ako se država u mjesec dana ne izjasni o kupovini.


Tagovi

Ukrajina Mađarska Zabrana izvoza Ograničenje izvoza Žitarice Tržište hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.