Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska komora
  • 22.02.2017. 16:00

Izvoz povećan za 6%, politika koči investicije

Pred poljoprivredom u BiH i u predstojećem razdoblju kao važan prioritet ostaje potreba kreiranja agrarne politike, kaže predsjednik Komore doc.dr.sc. Bruno Bojić.

Foto: Bigstockphoto/michalejung
  • 343
  • 36
  • 0

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je prezentaciju vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa svijetom u 2016. godini za predstavnike diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, institucija i medija u Bosni i Hercegovini, a osnovne pokazatelje prezentirao je predsjednik Komore doc.dr.sc. Bruno Bojić.

Predsjednik Bojić je kazao, između ostalog, da je Bosna i Hercegovina u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednosti od 9.769.023.000 KM, što pokazuje da je izvoz uvećan za 6% u odnosu na 2015. godinu. Uvoz u Bosnu i Hercegovinu u 2016. godini iznosio je 16.261.248.000 KM, što je više za 5,58 % u odnosu na 2015. godinu. Ovakve promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 60,1 % što je više za 0,40 % u odnosu na pokrivenost 2015. godine.

Najznačajniji partner Hrvatska

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je povećan za 5,74 % i njegova vrijednost iznosi 26.030.270.000 KM. Vanjskotrgovinski deficit u 2016. godini iznosi -6.492.225.000 KM. Europska unija je definitivno najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH. Na tržište EU izvezeno je robe u vrijednosti od 6.936.831.000 KM što je za 5,76 % više u odnosu na 2015. godinu.

Uvoz je također povećan i iznosio je 11.462.197.000 KM što je za 8,62 % više u odnosu na 2015. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosi 60,5 %, a vanjskotrgovinski deficit iznosi -4.525.366.000 KM.

Na tržište EU izvezeno je robe u vrijednosti od 6.936.831.000 KM što je za 5,76 % više u odnosu na 2015. godinu.

Najznačajniji partner po obimu robne razmjene iz EU je R. Hrvatska. U 2016. godini u poređenju sa prethodnom godinom, došlo je do povećanja ukupnog izvoza proizvoda u R. Hrvatsku za 7,59 %, dok je uvoz povećan za 5,03.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner iz CEFTA regiona je R. Srbija sa kojom imamo najmanju pokrivenost uvoza izvozom. Na tržište R. Srbije u 2016. godini izvezli smo robe u vrijednosti od 882.044.000 KM, što je za 8,08 % više u odnosu na prethodnu godinu. Sa područja R. Srbije, uvezli smo robe u vrijednosti od 2.289.619.000 KM i time povećali uvoz za 7,30 % u odnosu na 2015. godinu.

Poljoprivredi potrebno restrukturiranje

U strukturi vanjskotrgovinske razmjene ostvarene u 2016. godini, analiziranoj prema sektorima, evidentan je porast izvoza. Izuzetak su izvoz ruda i metala.

Predsjednik Bojić je kazao da je pred poljoprivredom u BiH i u predstojećem razdoblju kao važan prioritet ostaje potreba kreiranja agrarne politike i uvođenje onih instrumenata, koji će omogućiti dinamičko restrukturiranje poljoprivrednog sektora kroz modernizaciju.

Pod modernizacijom podrazumijeva i efikasno približavanje EU integracijama putem postepenog usklađivanja politike sa principima Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Na kraju prezentacije predsjednik Bojić je kazao da je ukupna analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za 2016. godinu pokazala da se nastavlja pozitivan trend izvoza, bez obzira na okolnosti, te da bi se izvoz u narednom srednjoročnom razdoblju morao udvostručiti, ukoliko budemo stremili ka oporavku ekonomije, kao i da postanemo konkurentni na zahtjevnom EU tržištu.

Napori za naredni period, kako je kazao, moraju biti zasnovani na otklanjanju ključnih dispariteta, prisutnih između ukupne proizvodnje i potrošnje, domaće štednje i nivoa neophodnih investicija, uvoza i izvoza koji stvara jaz koji se pokriva zaduživanjem, razvijenih i nerazvijenih regiona, odnosa između aktivnog i izdržavanog stanovništva, odnosa broja zaposlenih i nezaposlenih, odnosa broja zaposlenih u administraciji i proizvodnom sektoru, odnosa broja zaposlenih i broja penzionera itd.

Ukupna analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za 2016. godinu pokazala je da se nastavlja pozitivan trend izvoza, bez obzira na okolnosti.

Temeljna zadaća države je, kako je ocjenio predsjednik Bojić, osigurati uvjete za razvoj gospodarstva, odnosno njenu intenzivniju ulogu u podsticajima domaćoj ekonomiji, smanjenju sistemskog rizika zemlje u cilju smanjenja visine kamatnih stopa, uvođenjem zdrave konkurencije, rasterećivanjem visokih nameta privrednicima itd. Za podizanje konkurentnosti i dostizanje standarda razvijenijih zemalja neophodno je poboljšati poziciju zemlje u međunarodnom lancu dodane vrijednosti. Za što su potrebne investicije i povećanje produktivnosti.

Politika koči investicije

Uzimajući u obzir prirodne potencijale, kvalificiranu radnu snagu, nisku stopu poreza na dodanu vrijednost, kako je je kazao Bojić, ne možemo biti zadovoljni investicijama u BiH, što dokazuje i referentna ljestvica za investicije, a sve zbog dnevno-političkih zbivanja, te izrazio nadu da će u narednom razdoblju biti značajnih investicija u Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju prezentacije, u prisustvu bojnih uzvanica, predsjednik Bojić je NJ.E. Ivanu Del Vechiu, ambasadoru Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini uručio priznanje kao predstavniku zemlje koja ostvaruje najveći obim vanjskotrgovinske razmjene sa Bosnom i Hercegovinom, navode iz Vanjskotrgovinske komore.

Foto: Bigstockphoto/michalejung


Tagovi

Vanjskotrgovinska komora Izvoz Uvoz Deficit


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.