Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DIRH
  • 28.09.2021. 09:45

Izvoz mandarina: Državni inspektorat radit će i vikendom

Uvjereni smo da će ova odluka izravno utjecati na rast domaćeg gospodarstva, odnosno na povećanje izvoza zaštićenog, izvorno hrvatskog proizvoda, neretvanske mandarine, kaže glavni državni inspektor.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 223
  • 9
  • 0

Fitosanitarna inspekcija na graničnim prijelazima Nova Sela i Ploče te poljoprivredna inspekcija u Ispostavama Metković, Ploče i Imotski, od 1. listopada do 28. studenoga radit će i vikendom, od 7 do 15 sati, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

Tu je odluku, treću godinu za redom donio glavni državni inspektor Andrija Mikulić kako bi DIRH izravno dao svoj doprinos da bi mandarine iz doline Neretve bez zadrške stigle na tržište EU i trećih zemalja.

Takva organizacija poslovnih procesa, kako je kazao, rezultat je dobre komunikacije Državnog inspektorata s poljoprivrednicima, proizvođača mandarina u dolini Neretve.

"Uvjereni smo da će ova odluka izravno utjecati na rast domaćeg gospodarstva, odnosno na povećanje izvoza zaštićenog, izvorno hrvatskog proizvoda, neretvanske mandarine", istaknuo je Mikulić navodeći da su fitosanitarni inspektori tijekom listopada i studenoga prošle godine pregledali više od 15 tona mandarina koje su izvezene u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i u Crnu Goru.

Iz Državnog inspektorata napominju kako tijekom sezone izvoza plodova mandarina fitosanitarni inspektori obavljaju pregled pošiljaka i izdaju fitosanitarni certifikat.

Ta "svjedodžba o zdravstvenom stanju bilja" prati svaku izvoznu pošiljku do prispijeća u zemlju uvoznicu, a samo prošle godine izdano je 809 takvih certifikata, navodi se.

Fitosanitarnim pregledom pošiljke jamči se da plodovi nisu zaraženi nijednim karantenskim štetnim organizmom.

Kako bi plodovi mandarine bili u skladu s tržišnim standardima voća i EU standardima za mandarine, nadzore će obaviti i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

Cilj fitosanitarnih nadzora je spriječiti širenje karantenskih štetnih organizama kao što je sredozemna voćna muha (Ceratitis capitata), štetnik koji u Hrvatskoj, između ostaloga, napada plodove mandarine, ističu iz Državnog inspektorata napominjući kako ličinke te sitne mušica uzrokuju gnjiljenje i neupotrebljivost plodova.

Covid berba mandarina - propisane posebne mjere za radnike

Ako uoči zaraženu pošiljku inspektor za nju ne izdaje fitosanitarni certifikat te naređuje provođenje zakonom propisanih higijenskih mjera, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Državni inspektorat Berba mandarina Fitosanitarni certifikat Izvoz mandarina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]