AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Izvoz iz BiH povećan za oko 18%

Izvoz iz BiH povećan za oko 18%

Vijeće ministara BiH

Izvoz iz BiH povećan za oko 18%

Datum: 05.12.2017. 17:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom BIH ima sa Austrijom, Slovenijom, Njemačkom, Hrvatskom i Italijom.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za period januar - septembar 2017. godine u kojoj se navodi da je u ovom periodu povećan izvoz za 17,94 posto i iznosio je 8,09 milijardi KM.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene za devet mjeseci 2017. godine iznosio je 21,4 milijarde KM, što je povećanje za 2,73 milijarde KM u odnosu na isti period prošle godine.

Porastao je i uvoz

U ovom periodu uvezeno je robe u vrijednosti 13,3 milijarde KM, što je za 12,65 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

Evropska unija je i dalje naš glavni vanjskotrgovinski partner i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 65 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma "CEFTA 2006” sa 14 posto, dok ostale zemlje čine 21 posto. Izvoz u EU ostvaruje učešće sa 72 posto u ukupnom bh. izvozu, a uvoz iz zemalja EU učestvuje sa 61 posto u ukupnom bh. uvozu. U ovom periodu zabilježen je rast izvoza u EU za 16 posto i rast uvoza iz EU za 11 posto uz pad trgovinskog deficita od jedan posto.

Bosna i Hercegovina je u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA-e u devet mjeseci ove godine zabilježila rast izvoza za 32 posto, a uvoz iz ovih zemlja rastao je 12 posto uz pad trgovinskog deficita od 26 posto.

Glavni partneri

Od glavnih trgovinskih partnera najveću pokrivenost uvoza izvozom Bosna i Hercegovina ima sa Austrijom (147 posto), Slovenijom (104 posto), Njemačkom (77 posto), Hrvatskom (72 posto) i Italijom (60 posto).

U prvom tromjesečju ove godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku te Crnu Goru. Istovremeno smo najviše uvozili iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Rusije te Turske.

Foto: Bigstockphoto/Baloncici

Broj pregleda članka: 124; Uspješnost članka: 12.2

Tagovi: Izvoz, Uvoz, Vijeće ministara BiH, CEFTA 2006

Ključne riječi članka: izvoz, iz, bih, povecan, za, oko, 18, posto, posto, godine, periodu, ukupnom, razmjene, izvoz, ovom periodu


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.