Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voda
  • 27.09.2020. 10:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Izvješće o stanju sektora vode: Prosječna cijena po članu kućanstva iznosila je 62,97 kuna

Glavni generator povećanja cijene vode su pružanje novih vodnih usluga prije svega pročišćavanja otpadnih voda i usluga javne odvodnje i gubici vode, čulo se na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Foto: Jumpstory
  • 105
  • 8
  • 0

U 2018. godini od 166 isporučitelja koji su dostavili temeljna financijska izvješća FINA-i, 126 je poslovalo s dobiti, a 40 s gubicima, izvješće je to o stanju sektora vodnih usluga i radu Vijeća za vodne usluge predstavljenom na drugoj sjednici Odbora za poljoprivredu. Ukupan prihod u sektoru je 4,02 milijardi kuna. 

Najveći gubitak, priopćeno je sa sjednice, generirao je poslovni subjekt koji uopće nije zakonito uključen u poslovanje sektora vodnih usluga i to 3,66 puta veći od prvog sljedećeg poslovnog subjekta s iskazanim gubitkom. Riječ je o VSI Vodovod Butoniga d.o.o. Buzet s 34.620.350 kuna gubitka dok je odmah iza njega Sisački vodovod d.o.o. Sisak s gubitkom od 9.446.818 kuna.

Poslovni sektor i dalje značajno subvencionira

Cijena vode za kućanstva u 2018. godini iznosila je 15,80 kn/m³ a prosječna cijena po članu mjesečno je iznosila 62,97 kn. Za poslovne korisnike iznosila je 20,46 kn/m³, dok je prosječni fiksni dio cijene vode iznosio 48,58 kn/mjesečno. 

Omjer naknade za razvoj za kućanstva i poslovne korisnike je 1,95. Iz navedenog se može zaključiti da poslovni sektor i dalje značajno subvencionira potrošnju kućanstva. Glavni generator povećanja cijene vode su pružanje novih vodnih usluga prije svega pročišćavanja otpadnih voda i usluga javne odvodnje i gubici vode. 

Gubici vode za ljudsku potrošnju u javnoj vodoopskrbi su iznosili u 2018. godini visokih 48,94%. 

Gubitak vode ogroman problem

Na sjednici, predsjednica Odbora Marijana Petir zatražila je informaciju zbog čega dolazi do gubitaka vode i pitala je kako ih smanjiti, na što je predstavnik predlagatelja odgovorio da su uzrok dotrajalost i loše izvedeni sustavi unutar vodoopskrbne mreže, ali i razlike u tlaku unutar vodoopskrbnog sustava. 

Hrvatske vode imaju program sanacije gubitaka vode u visini 100 mil. kn godišnje, otvoren za isporučitelje vodnih usluga i s primarnim fokusom na regulaciju tlaka u mreži što bi trebalo smanjiti gubitke na 30%. 

Petir je zatražila da se Odboru dostavi plan smanjenja gubitaka vode iz sustava kao i plan ulaganja u izgradnju i obnovu vodoopskrbnog sustava s obzirom na predviđena sredstva iz EU. 


Tagovi

Izvješće Vijeće za vodne usluge Potrošnja Gubitak Poslovni sektor Kućanstva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)