Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanička zaštita
  • 06.09.2021. 07:30

Izumljen hvatač krumpirovih zlatica - pogledajte kako radi

Osnovni princip rada ovog stroja temelji se na rotorima na hidraulički pogon koji ne čine veliku štetu listovima, tvrde proizvođači.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.378
  • 207
  • 0

Ove su godine razvijena dva nova prototipa stroja za hvatanje krumpirove zlatice koja su osmislili nizozemski inovator Joris van der Kamp i tvrtka Fieldworkers koja je usmjerena na tehnologiju za održivu poljoprivredu. Kako piše Potato world magazine, jedan se priključuje s prednje, a drugi sa stražnje strane traktora.

Osnovni princip njihovog rada temelji se na rotorima koje pokreće hidraulički pogon. Opremljen je s njih osam, a jednu biljku protresaju dva rotora koja se određenom snagom okreću u suprotnim smjerovima. Tada krumpirove zlatice i njihove ličinke padaju s biljnih dijelova u plastične spremnike koji se nalaze ispod lišća, a sastavni su dio stroja.

Mogu se podešavati visine rotora te visina i širina posuda za skupljanje ovih insekata. Izumitelji navode da ovaj način mehaničke zaštite bilja ne nanosi veliku štetu listovima prilikom trešnje te da je ona puno manja u odnosu na onu koju prave ovi štetnici.

Dvije radnje jednim prohodom

Zbog svoje prilagodljivosti hvatač se može koristiti u različitim fazama rasta, ali prema njegovim proizvođačima najbolje funkcionira kada je lišće još uvijek odvojeno od onoga u drugom redu.

Istovremeno se na stražnjoj strani traktora može koristiti neki drugi priključak koji će primjerice služiti za kultivaciju krumpira.

Rezultati koje daje ovaj sustav na terenu su obećavajući, kažu uzgajivači na čijim je poljima testiran. Prema njima on hvata više od 70 posto zlatica i ličinki, a zbog svog mehaničkog načina rada je najzanimljiviji ekološkim proizvođačima.

Prema navodima tvrtke, priključak je gotovo spreman za prodaju, a njihov je cilj počekom iduće godine imati nekoliko krajnjih komercijalnih verzija.

Pogledajte kako izgleda mehanička zaštita i obrada u jednom prohodu traktora:


Tagovi

Hvatač Krumpirova zlatica Mehanička zaštita Stroj Joris van der Kamp Skupljanjej krumpirove zlatice Kako


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer